7D8A1971_gray_001

Inside story

Michael Rasmussen vil udvide Totalkredit-samarbejdet. Store omvæltninger nødvendige

Danmarks største banksamarbejde, Totalkredit, skal udvides til nye områder. Intet er helligt, lyder det fra Nykredits topchef, Michael Rasmussen. Han er klar til at sammenlægge datacentraler og udvide samarbejdet til investeringsforeninger og kapitalmarkedsplatforme.

Der skal helt nye områder ind i Danmarks største og mest toneangivende banksamarbejde, Totalkredit, hvor 60 banker og sparekasser sælger realkreditlån for Nykredit. Det kan betyde store omvæltninger, som er nødvendige for at sikre stærk udviklingskraft og matche konkurrenterne, Danske Bank, Nordea og Jyske Bank/BRFKredit.

Sådan lyder meldingen fra Nykredits topchef, Michael Rasmussen, i det første store strategiinterview siden hans tiltrædelse for tre år siden. Især det seneste år har været et begivenhedsrigt år for realkreditkoncernen, der imagemæssigt har fået én på begge sider af hovedet på grund af børsnotering og bidragssatsstigninger.

Men nu er det på tide at udvikle Totalkredit-samarbejdet i helt nye retninger:

”Det er afgørende for os, at vi sikrer effektivitet og udviklingskraft i fremtiden. I Totalkredit-samarbejdet har vi tre datacentraler, fem-seks investeringsforeninger og tre-fire kapitalmarkedsplatforme. Jeg mener, at det er oplagt at se på, om det er omkostningseffektivt og agilt nok til fremtiden. Det er naturligvis vigtigt, at nye samarbejder sker på en måde, hvor alle kan se sig selv i det. Derfor skal det også være frivilligt. Men jeg vil understrege fra vores hus, at der ikke findes det område, som vi ikke er klar til at kigge på,” siger Michael Rasmussen med slet skjult henvisning til den innovationskraft, som især Danske Bank lægger for dagen med udviklingen af MobilePay, investeringsuniverset June, boligportalen Sunday og mere til.

Nykredit-direktøren ser nemlig Totalkredit-samarbejdet som et hele med 40 procent af det danske bank- og realkreditmarked over for Danske Bank, Nordea og Jyske Bank/BRFKredit, som sidder på henholdsvis 30, 20 og 10 procent af markedet.

Denne enhedstanke er dog lettere at tale om end at gennemføre i praksis. For Totalkredit-samarbejdet er præget af 60 vidt forskellige små og større pengeinstitutter med hver deres bankdirektør, som indbyrdes slås om kunderne. Men Nykredit og samarbejdsbankerne risikerer at blive tabere, hvis de ikke styrker udviklingskraften og udvider rammerne for samarbejdet, siger Michal Rasmussen og fortsætter:

”Vi har en lang række ting, vi skal have til at spille sammen, og det tager tid og er dyrt, mens de andre kun har én investeringsforening, én datacentral og én kapitalmarkedsplatform, de skal udvikle på. Det synes jeg, vi bør drøfte. Og gerne nu. For det tager lang tid at ændre systemerne.”

Et gigantisk it-projekt viser svaghederne

I disse dage er temaet yderst relevant for Totalkredit. For som afsløret i InsideBusiness er Totalkredit i gang med udviklingen af en helt ny rådgivningsplatform sammen med datacentralerne BEC, Bankdata og SDC. Det er et gigantisk it-projekt, der skal blive til en helt ny og topmoderne rådgivningsplatform inden for realkreditlån med udpræget mulighed for selvbetjening til kunderne. Det skal gerne give en markant effektiviseringsgevinst for alle bankrådgiverne i samarbejdet, hver gang der skal regnes på, omlægges eller oprettes et nyt realkreditlån. Det bliver et årelangt projekt, hvor Michael Rasmussen erkender, at det kan blive en udfordring at integrere tre forskellige datacentralers it-systemer:

”Store it-projekter tager år, og det kan også gå galt, selv hvis man kun har en leverandør (eksempelvis KMD, red.). Men vi er meget glade for den aftale om den nye platform. Vi har løst nogle governancemæssige problemstillinger. Men spørger du mig direkte, om det havde været nemmere med en eller to datacentraler i stedet for tre? Så er svaret naturligvis ja.”

Mens man i Danske Bank i stor stil satser på at disrupte sig selv med en stor gruppe af anderledes tænkende it-folk i en anden bygning, der tænker innovative tanker, så tror Michael Rasmussen ikke på den idé for Nykredits vedkommende.

”Vi kan da godt sætte 70 mand ud i en bygning på Nørrebro. Jeg tror bare ikke på, at de finder frem til de problemstillinger, som Nykredit har brug for at løse. Vi har selvfølgelig en digitaliseringsenhed, som refererer direkte til mig, men vi tror først og fremmest på, at en væsentlig del af fremtidens udvikling ligger i partnerskaber.”

I forvejen samarbejder Nykredit allerede med Lunar Way om udviklingen af en app til at styre kundernes personlige forbrug, men man har også et samarbejde med Jyske Banks JN Data, mens den primære leverandør af it er BEC. Herudover har Nykredit sammen med Sydbank, Arbejdernes Landsbank og Spar Nord lavet boligprisportalen Bolighed.

Inviterer til samarbejde uden for Totalkredit

Men Michael Rasmussen udelukker ikke, at det fremover kan blive nødvendigt med nye samarbejdspartnere. Og her skal der ikke lægges begrænsninger på mulighederne, understreger han:

”I al beskedenhed må vi sige, at Nykredit har tradition for gode samarbejder på tværs af sektoren. Og vi sætter naturligvis partnerbankerne i Totalkredit-samarbejdet højest. Men vi er åbne for alle muligheder, hvor vores partnere også kan blive inviteret med. Jeg tror, at partnerskaber bliver en væsentlig del af udviklingen af fremtidens finanssektor. Det føler jeg meget for.”

Selv om sammenlægninger af de tre danske bankdatacentraler, som Michael Rasmussen plæderer for, før er blevet skudt ned, så tror Michael Rasmussen alligevel på, at det kan lykkes.

”Jeg ved ikke hvornår. Men det giver mening, og det gode er jo, at vi kender hinanden fra Totalkredit. Det er os, der sidder med i de datacentraler, og det er os, der i fællesskab har mulighed for at ændre tingene.”

Og det er helt afgørende, at der kommer en øget evne til at reagere hurtigt på nye tiltag fra Totalkredit/Nykredits side, mener Michael Rasmussen. Ellers svækkes konkurrencekraften. Og udfordringen kan sagtens komme fra en uventet kant, mener han:

”Se bare på 2016. De ændringer, vi har set også geopolitisk, har jo været fuldstændig uforudsigelige. Hvem havde forudset det ændrede verdensbillede, da vi stod nytårsaften i 2015?”

 

LÆS MERE

Direktionsvogn og huset solgt og vinen væk. Michael Rasmussen sætter ny retning for Nykredit

Gigantisk hemmeligt it-projekt skal redde Totalkredit-samarbejdet

Danske Bank gør klar til massiv disruption af investeringsområdet

Vi kulegraver Danske Banks store turnaround. Interview med Thomas Borgen

Milliardoprydning i landbruget i 2017. Risiko for nye bankkrak

Hvor er bunden under bankernes lån til landbruget?