RGS web

Redaktørens analyse

Miljøbombe truer tidligere EQT-chefs milliardsalg

Tidligere chef i EQT kan skimte milliardsalg af miljøvirksomheden RGS Nordic, men i kølvandet på skandalen om Nordic Waste har frygten for at ende i den offentlige gabestok fået flere af de potentielle købere til at trække sig.

Det var lidt af en lodseddel, tidligere EQT-chef Peter Korsholm og den afgående DLH-direktør Kent Arentoft satte deres penge på, da de for snart ti år siden overtog DSV Miljø.

Koncernen var reelt truet af lukning, efter at kapitalfonden Tritons ejerskab af virksomheden var endt som en fiasko med dårlige sager og svigtende indtjening.

Derfor var det i realiteten kreditorerne bag koncernen, primært FIH Erhvervsbank, PKA og det daværende LD, der solgte den kriseramte koncern videre til de to erhvervsfolk for en krone.

En faretruende gæld på over 1 milliard kroner havde begrænset selskabets muligheder voldsomt, og det var derfor op til de to nye ejere at forsøge at få genoprettet virksomheden både via drift og frasalg, så kreditorerne i sidste ende kunne få deres penge.

Den mission ser indtil videre ud til at være lykkedes ganske fint for Peter Korsholm og Kent Arentoft, for i dag fremstår koncernen markant mere veldrevet, ligesom de tidligere så nervøse kreditorers krav for længst er blevet indfriet.

Tilbage står et selskab, der synes langt sundere, hvilket understreges af, at de to ejere siden 2017 har formået at trække over 400 millioner kroner ud af miljøkoncernen, senest i forbindelse med det forskudte årsregnskab for 2022-2023, hvor der blev betalt 70 millioner kroner i udbytte.

Den helt store lakmusprøve bliver imidlertid, om det lykkes at få solgt det absolut største aktiv i DSVM-koncern, RGS Nordic A/S.

Miljøvirksomheden, der blandt andet modtager og behandler forurenet jord fra byggepladser, har flere gange været forsøgt solgt, og senest har de to ejere i slutningen af 2023 hyret investeringsbanken Carnegie til at være tovholder på en salgsproces.

Indledningsvis tiltrak processen interesse fra både strategiske købere og ikke mindst flere internationale infrastrukturfonde, der traditionelt set er kendt for at kunne betale en højere pris grundet deres længere ejerhorisont.

Nordic Waste-skandalen har imidlertid givet flere af de potentielle kunder kolde fødder, blandt andet fordi RGS i årevis har tjent millioner på at rense forurenet vand på virksomhedens anlæg ved Skælskør. Både politikere, lokale borgere og eksperter har dog været særdeles kritiske over for RGS’ forretning, da man beskyldes for at lede forurenet vand ud i de danske farvande.

Selv har RGS og koncernens ejere allerede tidligt i salgsprocessen forsøgt at tage brodden af det tema ved at udskille den omstridte division i et helt nyt forretningsben, der ikke er en del af RGS-koncernen.

Den enorme ballade omkring Nordic Waste har dog givet flere af de potentielle investorer bange anelser, da man trods opsplitningen frygter at havne i en decideret shitstorm med betydelige økonomiske konsekvenser.

Flere af de mulige købere bekræfter således over for InsideBusiness, at de enten har droppet planerne om at byde på RGS eller som minimum har brug for en del mere tid til at kunne vurdere samtlige tænkelige scenarier.

Dermed er den eneste tilbageværende byder ifølge InsideBusiness’ oplysninger RGS’ svenske konkurrent Sortera, der ejes af kapitalfonden Nordic Capital samt en international byder.

Førstnævnte købte den fremadstormende virksomhed for godt 3 milliarder kroner af Summa Equity i foråret 2021, og under Nordic Capitals ejerskab har den nordiske miljøvirksomhed foretaget en række opkøb. Blandt andet overtog man RGS’ svenske forretning i efteråret 2022, hvilket sikrede ejerne en solid gevinst på omkring en kvart milliard kroner.

Dermed kender Sortera og Nordic Capital konkurrentens forretning indgående, ligesom man med en overtagelse af RGS potentielt kan tage et stort skridt hen imod at få skabt et mere klassisk infrastrukturselskab. I skrivende stund står Sortera nemlig primært for at håndtere affald, men har ikke egne anlæg, hvilket man dog vil kunne få ved at betale godt 1 milliard kroner for RGS.

Sagen kort

Den tidligere EQT-chef Peter Korsholm og forhenværende DLH-direktør Kent Arentoft overtog i 2015 nøglerne til kriseramte DSV Miljø fra kapitalfonden Triton.

Siden har makkerparret fået en god forretning ud af koncernen, blandt andet via en række frasalg.

Det vigtigste frasalg er dog det potentielle exit af virksomheden RGS Nordic, der modtager og behandler forurenet jord og byggeaffald.

I skrivende stund arbejder man på højtryk for at sælge selskabet med hjælp fra Carnegie, men Nordic Waste-skandalen har dog fået mange potentielle købere til at trække følehornene til sig.

RGS har nemlig i årevis haft en yderst lukrativ forretning med at rense forurenet spildevand, men både politikere og eksperter har kritiseret selskabet for at have udnyttet lovgivningen til at lede forurenet vand ud i de danske farvande.

Betalte en høj pris

Udskilningen af den ellers ganske lukrative vandrensningforretning i RGS skete, umiddelbart før salgsprocessen blev skudt i gang og skulle være med til at sikre, at en potentiel miljøskandale ikke var et tema.

Nordic Waste-skandalen samt ikke mindst spørgsmålet, hvad både nuværende og tidligere ejere hæfter for i forbindelse med det store skred af forurenet jord ved Randers, har dog medført, at mange af de potentielle købere af RGS trods opsplitningen ikke føler sig trygge nok til at kunne kaste sig ind i budprocessen.

Hos Nordic Capital og Sortera er man af den opfattelse, at risikoen er til at håndtere, blandt andet fordi RGS’ udledning af forurenet vand er sket med både kommunens og øvrige myndigheders godkendelse.

Flere investorer peger dog samtidig på, at kapitalfonden trods en fin udvikling og en stribe opkøb i Sortera er presset til at få gjort virksomheden mere attraktiv over for infrastrukturinvestorer, hvis man skal gøre sig håb om at hente et godt afkast på investeringen.

 

LÆS MERE

Ejere sætter ukendt virksomhed til salg for milliardbeløb

Kapitalfond fylder krigskassen efter forrygende exits

Her er landets førende M&A-advokater

EQT jagter medejer til gældstynget investering

Betalingskomet jagter ny ejer

Giganter klar til at byde på dansk klenodie

Partnerexit kaster usikkerhed over succesfonds danske satsning

Kapitalfond lurer på frasalg af dansk it-komet

Kapitalfonds salg af problembarn giver syngende økonomisk lussing