bunker web

M&A

Milliardær giver boost til kapitalfonds pengejagt

Et tilsagn fra en af landets rigeste familier kan være stærkt medvirkende til, at Maj Invest efter en usædvanlig lang og til tider problematisk pengejagt endelig kan annoncere første milepæl i nær fremtid.

Det er ingen hemmelig, at forvalteren Maj Invests bestræbelser på at rejse sin sjette fond har været ramt af flere udfordringer for at sige det mildt. Et kaotisk generationsskifte kombineret med manglende frasalg kombineret med en langt mere forsigtig investorskare har forlænget kapitalfondens pengejagt i flere omgange.

Men nu kan der være lys for enden af tunnelen.

Efter mere end to års aktiv fundraising lyder meldingerne ifølge InsideBusiness’ oplysninger, at kapitalfonden efter alt at dømme kan annoncere en såkaldt first close i løbet af december måned.

Ambitionen var oprindelig, at Maj Invests sjette fond skulle være på samme størrelse som forgængeren, der i alt fik tilsagn på lidt over 2,1 milliard kroner.

Forventningen er dog, at man i første omgang henter mellem 800 millioner og 1 milliard kroner, hvorefter fondens endelige størrelse bliver fastlagt, i takt med at de sidste tilsagn tikker ind i løbet af 2024.

Blandt de investorer, der allerede har lovet opbakning til Maj Invests nyeste fond, er fagbevægelsens investeringsarm, AKF Holding, og Chr. Augustinus Fabrikker, mens flere andre tidligere investorer såsom Danica Pension er sprunget fra.

Til gengæld erfarer InsideBusiness, at Maj Invests pengejagt har fået et ganske betydeligt rygstød, idet en af landets rigeste familier nu har sagt ja til at stille en del af deres formue til rådighed for kapitalfonden.

Det drejer sig om ejeren af Bunker Holding, Torben Østergaard og hans familie, der via deres private investeringsselskab, Selfinvest, forventes at blive en af investorerne i Maj Invest 6.

Østergaard, der er en af landets ti rigeste, og som for nylig foretog et generationsskifte, hvor hans to døtre kom med i både ledelse og ejerkreds i den store pengetank, har ellers historisk været påpasselig med at investere i alternativer såsom kapitalfonde.

De senere år har man dog øget eksponeringen mod især kapitalfonde ganske betydeligt, så Selfinvest ved udgangen af seneste regnskabsår havde placeret knap 700 millioner kroner i kapitalfonde, primært i udlandet.

Det sker blandt andet i kølvandet på en større strategiproces, hvor man med hjælp fra konsulenthuset Boston Consulting Group fik finpudset sin investeringsstrategi, og senest har Selfinvest blandt andet investeret et anseeligt beløb i ejendomsinvestor Lars Thylanders nye fond, Build-For-Life, som man i øjeblikket er i gang med at hente kapital til.

At Selfinvest nu står til at indgå et partnerskab med Maj Invest, kommer ikke helt ud af det blå. Forvalterens mangeårige direktør og storaktionær, Jeppe Christiansen, blev nemlig for lidt over et år siden en del af bestyrelsen af Torben Østergaards forretning United Trading & Shipping Company, der ejes af Selfinvest.

Opbakning fra tunge profiler

Især de senere år har de hjemlige kapitalfonde i stigende grad haft svært ved at tiltrække kapital fra de hjemlige pensionskasser, der i højere grad har søgt uden for landets grænser.

Det skyldes blandt andet, at kassernes behov for at få placeret kapital er så enormt, at det ikke længere giver mening at investere i de mindre danske fonde, idet arbejdet med due diligence og compliance stort set er det samme, uanset om man vil øremærke 50 millioner kroner til en dansk aktør eller en halv milliard til en af de tunge, internationale sværvægtere.

I stedet har flere kapitalfonde haft held til at appellere til nogle af de private velhavere herhjemme, der i dag er blandt landets mest velhavende, men fortsat har en stor veneration for de mindre og mellemstore virksomheder i dansk erhvervsliv.

Således har landets største kapitalfond for nylig sikret sig tilsagn fra Linak-ejerne Bent Jensen, mens Catacap i forbindelse med etableringen af sin tredje fond for nylig fik finansiel opbakning fra storaktionær i Coloplast Niels Peter Lous-Hansens private pengetank.

InsideBusiness har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Selfinvest i forhold til selskabets forestående samarbejde med Maj Invest samt den generelle investeringsstrategi.

 

LÆS MERE

Partnerexit kaster usikkerhed over succesfonds danske satsning

Kapitalfond lurer på frasalg af dansk it-komet

Kapitalfonds salg af problembarn giver syngende økonomisk lussing

Gældsbombe tikker under kapitalfondens opkøb

Lukrativt M&A-marked i brat fald

Kapitalfond kan spinde guld på storinvestors skandalesag

Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 milliarder til ny satsning