wsa web

Inside story

Milliardhandel tvinger EQT til lommerne

En stort anlagt handel mellem de oprindelige stiftere af Widex og Lundbeckfonden betyder, at kapitalfonden EQT nu er tvunget til at finde i underkanten af 2 milliarder kroner for at fastholde sin ejerandel i den gældsplagede høreapparatkoncern WSA Audiology.

Da det børsnoterede medicinalselskab Lundbecks hovedaktionær i sidste uge præsenterede en overraskende investering i selskabet T&W Medical, blev aftalen blandt andet beskrevet som et ”perfekt strategisk partnerskab” og en fælles ambition om at skabe en ”sand global leder”.

Hvad de to parter dog ikke nævnte meget om, er, at deres fælles aftale, der betyder, at Lundbeckfonden bliver medejer af den gældstyngede høreapparatproducent WSA Audiology, samtidig sætter kapitalfonden EQT under et massivt pres.

Den pengestærke Lundbeck-ejer skyder nemlig friske penge ind i WSA via en investering i selskabet T&W Medical, der ejer 51 procent af aktierne i WSA, der blev skabt i 2018 som en fusion mellem kapitalfondens EQT’s selskab Sivantos og familierne Tøpholm og Westermanns livsværk, Widex.

Ejernes fælles virksomhed, WSA, har længe kæmpet med en alt for stor gæld på næsten 30 milliarder kroner, og med de hastigt stigende renter har koncernen været under et ganske betydeligt pres fra et konsortium af en række banker fra ind- og udland, der har krævet flere penge fra aktionærerne, hvis man skulle genforhandle og forlænge de livsvigtige låneaftaler.

Gruppen af banker tæller blandt andre Danske Bank, Nordea, JP Morgan, UBS samt Goldman Sachs, og det var blandt andet de forestående forhandlinger med de banker, der i slutningen af 2023 fik EQT til at skyde gang i jagten på en minoritetsinvestor, der kunne indskyde et milliardbeløb i WSA og dermed sikre en mere bæredygtig finansiel struktur.

Den jagt var imidlertid forgæves, og tidligere i år måtte kapitalfonden sammen med ejerfamilierne skyde omkring 3,7 milliarder kroner i WSA som et led i forhandlingerne med bankerne.

Selv det beløb var dog ikke nok, da der var behov for omkring det dobbelte. Med aftalen mellem T&W Medical og Lundbeckfonden skyder den pengestærke investor imidlertid i underkanten af 2 milliarder kroner i WSA, hvilket svarer til den andel, som familien Tøpholm & Westermann skulle have stillet med. Dermed peger pilen nu på EQT, der som følge af aftalen nu bliver tvunget til selv at finde 2 milliarder kroner, medmindre man vil udvandes.

Flere kilder med indgående kendskab til forløbet understreger over for InsideBusiness, at de to stifterfamilier i de tilspidsede forhandlinger reelt har sat EQT en pistol for panden, da kapitalfonden nu står i en meget vanskelig situation.

EQT ejer nemlig WSA via deres to fonde EQT VII og EQT VIII, der reelt er lukkede og færdiginvesterede. Det kan derfor blive svært for fonden selv at finde de nødvendige midler. En løsning kan derfor være, at man er tvunget til at gå til de co-investorer, heriblandt den tyske Strüngmann-familie, der oprindelig var med til at investere i Sivantos, da man købte det af Siemens i 2015.

Solgt mellem fonde

Det er langtfra første gang i de senere år, at EQT er blevet tvunget til at skyde yderligere kapital i deres danske selskaber. Fonden har således tidligere skudt milliarder i netop WSA, mens man ligeledes for nylig måtte styrke det økonomiske fundament i Oterra, som man købte ud af børsnoterede Chr. Hansen for nogle år siden.

Det vides ikke, hvad WSA i dag står bogført til i kapitalfondens egne bøger, da selskabet gennem tiden har været handlet mellem to af EQT’s egne fonde.

Oprindelig købte kapitalfonden elektronikgigantens forretningsenhed Audiology Solutions tilbage i november 2014 for omkring 15 milliarder kroner.

Det køb skete via EQT VI, men siden er virksomheden, der efterfølgende blev omdøbt til Sivantos, solgt videre til de efterfølgende fonde EQT VII og VIII, blandt andet i forbindelse med fusionen med Widex.

Talrige opkøb

For Lundbeckfonden er investeringen i WSA blot den seneste i en række transaktioner på det danske marked. Pengetanken har ellers holdt relativt lav profil på investeringsfronten i kølvandet på det uheldige opkøb af aktier i redningskoncernen Falck.

Efter at Lundbeck-ejeren hyrede den tidligere SEB- og Danske Bank-chef Arne Due Hansen, er der dog kommet fart på opkøbsmaskinen, og alene inden for de seneste 12 måneder har man investeret i først Ferrosan Medical Devices, siden Ellab og nu WSA.

Flere iagttagere peger dog på, at pengetanken trods sin lange tidshorisont investerer på et tidspunkt, hvor markedet fortsat har været højt og priserne ligeså. Samtidig har man i de to første tilfælde købt sig ind i selskaber, der forinden havde været ejet af kapitalfonde i flere omgange, hvorfor man som ny ejer potentielt skal arbejde hårdt for at skabe lignende værditilvækst i sin ejerperiode.

 

Læs mere

International kapitalfond snupper dansk familievirksomhed

Kapitalfond overdrager nøglerne til kriseramt forsikringsselskab

Altor nedskriver problembarn efter stort underskud

Maj Invest skyder kapital i guldæg efter indtjeningsdyk

Bank presser kapitalfond til salg af kriseramt investering

Sådan er afkastet i Axcel

Kapitalfondsejet finanshus køber sig ind i dansk forsikringsagentur