For revisionsbranchen har den seneste tid båret præg af uro og generel usikkerhed.
Det er især noget, der har sat spor i mellemlaget af revisions- og rådgivervirksomheder, hvor høj inflation, stigende renteniveauer og krig i både Ukraine og Mellemøsten stadigvæk er noget, der får firmaerne til at holde vejret.
”Vi kan godt se, at lokomotivet ikke længere buldrer derudad, som det har gjort tidligere. Og vi kan også se, at vores kunder har været tynget af, at det er sværere at drive forretning, når der er så høj inflation og rentestigninger. Og det sætter sig også hos os,” siger således Brian Rasmussen, der er administrerende direktør i den danske del af den internationale revisionskoncern Grant Thornton.
Dykker man ned i de seneste regnskaber for flere af de mindre revisionshuse, der er begyndt at pible frem, viser der sig dog et generelt billede:
Landingen blev ikke så hård som forventet, og de mindre spillere på markedet kunne gå ud af 2023 med oprejst pande og fornuftige sorte tal i både top og bund.
Tre førende huse i mellemlaget – Grant Thornton, Baker Tilly og Martinsen – oplevede alle stabile vækstrater for sidste år.
Sammenlignet med big four-husene, Deloitte, PwC, EY og KPMG, er der dog stadig langt til toppen for de mellemstore huse.
Deloitte formåede en vækst på 12 procent, dog var det ikke nok til at vippe udfordreren Beierholm helt af pinden, der også oplevede en lignende vækst.
Rivalerne EY og PwC kunne også gå ud af det forskudte regnskabsår med en vækst på henholdsvis 9 og 4 procent, og de respektive nettoomsætninger landede på 2,9 milliarder og 3,4 milliarder kroner.
KPMG landede en omsætning på knap 1,5 milliarder kroner og et overskud på lidt over 1 million kroner. Huset oplevede dog stadig en vækst på 9 procent sammenlignet med den forrige regnskabsperiode.
.
Blandt de store løjer væksten dog en smule af, hvilket får flere af dem til at melde ud om en mere ydmyg vækst i den kommende tid. Blandt andre Deloittes administrerende direktør Christian Jensby har sagt, at man forventer, at ”væksten bliver lavere end de sidste to-tre år”.
For mellemlaget begynder opkøbs- og konsolideringsbølgen at blive skruet yderligere op. Flere af de mindre huse, der oplevede stabil vækst i 2023, melder sig da også klar til det, især inden for områder, der bliver konkurrenceparametre for hele branchen.
Fusion skabte ’jysk tilstedeværelse’ og en vækstmotor
Især Grant Thornton Danmark kom godt ud af 2023 med fremgang på en række parametre. Således oplevede selskabet en vækst i nettoomsætningen på 20 procent sammenlignet med året før.
Brian Rasmussen fremhæver især fusionen med selskaberne Kvist & Jensen og National Revision, der blev gennemført ved udgangen af sidste år, som særdeles vigtig.
Ikke blot har det medført øget omsætning og medarbejderantal, det har også givet Grant Thornton yderligere muskler til for alvor at sætte sit aftryk på markedet og på danmarkskortet.
”Det har været et skelsættende år for os, fordi det har ligget i vores strategi, at trods vores internationale brand og vores position i Danmark, at der stadig manglede en jysk tilstedeværelse. Det har vi nu fået i 2023, og det er med til at gøre, at vi står stærkere, at forretningen er større, og at vi har fået bedre muligheder for at investere sammen i fremtiden,” siger han i den forbindelse.
Adspurgt, om Grant Thornton kunne tænke sig at gøre butikken endnu større med flere fusioner, er Brian Rasmussen i udgangspunktet ikke afvisende. Han fortæller således, at selskabet hele tiden får henvendelser, og at der løbende kigges på mulighederne i det.
Samtidig kigger selskabet meget nøje på, hvordan det kan udvide sin forretning inden for rådgivning om ESG og teknologi, hvilket især kommer til at præge revisormarkedet og Grant Thornton, fortæller Brian Rasmussen.
Han sætter dog ikke konkrete navne på disse henvendelser og understreger, at der ikke på nuværende tidspunkt ligger færdige planer i skuffen.
Under alle omstændigheder skal fremtidige opkøb og fusioner ikke ske på en forhastet måde, og Grant Thornton skal ikke være større for størrelsens skyld. Fremtidige fusioner og opkøb skal helst ske på en måde, hvor begge parter får noget ud af det, og som ruster virksomheden til kommende udfordringer, siger Brian Rasmussen.
”Når man fusionerer, er der flere parter, der kan se en idé i at gå sammen om et fælles projekt. For vores vedkommende er det i høj grad på baggrund af større rekrutteringsmuligheder, hvor vi i kampen om talenterne ikke bare skal kigge på København og omegn, men i hele Danmark. Det har vi nu fået en mulighed for ved at være bredt repræsenteret i landet, og derfor føler vi os godt klædt på til at kunne få de nødvendige medarbejdere,” siger han.
Positive strategiske tiltag for Baker Tilly
For det danske ben af Baker Tilly, der i 2023 kunne fejre sit 10-års jubilæum under Baker Tilly-navnet, har det sidste år ligeledes budt på en sikker, men stille kurs med en vækst på 9 procent.
På den baggrund har Baker Tilly med et nyt kontor i Sorø og nye partnere i folden udvidet forretningen både geografisk og medarbejdermæssigt.
Ledelsen i Baker Tilly med administrerende direktører Helle Brandt Møller og Thomas Clausen i spidsen ønsker ikke at kommentere hverken regnskabet eller fremtidsudsigterne.
I stedet henviser de til ledelsesberetningen, der beskriver, at 2023 blev et år, hvor ”resultaterne af tidligere års justeringer og strategiske tiltag er begyndt at vise sig positivt”. Dog understreges det, at resten af 2024 ligesom for resten af branchen kan være udfordrende for Baker Tilly.
”Selv om vi er stolte af vores resultater i 2023, er vi også opmærksomme på de udfordringer og muligheder, der venter os i det kommende år. Vi vil fortsætte med at fokusere på vækst, innovation og bæredygtighed for at sikre vores virksomheds fortsatte succes og skabe værdi for vores kunder og samfundet,” står der i ledelsesberetningen.
Hvorvidt Baker Tilly kunne tænke sig også at gå på opkøbsjagt, står hen i det uvisse. Det er dog ikke noget, der førhen har holdt firmaet tilbage. I 2018 overtog Baker Tilly det mindre revisorhus Dansk Retail Services. Også advokatdelen af Baker Tilly-brandet, Baker Tilly Legal Advokatfirma, fusionerede i januar med Ret & Råds afdeling i Glostrup, Ballerup og Greve.
Det understreges samtidig i ledelsesberetningen, at Baker Tilly har skruet markant op for uddannelsen af revisorer, der kan afgive erklæringer på bæredygtighedsrapporteringer. Et område, som Baker Tilly fremhæver som et specialområde.
Mindre hus med store ambitioner vil på opkøbsjagt
Martinsen oplevede også et stabilt år, hvad angår resultaterne for sidste år. Både omsætning og egenkapital tog små nøk opad, mens bundlinjen omvendt endte på status quo sammenlignet med året før.
Især Martinsen, der har som ambition at være det syvendestørste revisionshus i Danmark, har været særdeles aktiv, hvad angår opkøb og strategiske samarbejder med mindre virksomheder.
Selskabet valgte tidligere i år at købe en majoritetsandel af virksomheden SustainBusiness for at sætte sig yderligere på ESG- og bæredygtighedsrådgivning til kunderne.
Det mindre revisionshus Egon Pedersen med hovedsæde i Lyngby har også valgt at flytte ind i Martinsens lokaler, og virksomheden er i gang med at kigge efter andre opkøbsmuligheder, særligt i Midtjylland.
Den stabile fremgang i 2023 har derfor kun givet selskabet mere blod på tanden i forhold til at gå på opkøbsjagt, og det er den jagt, der skal sikre huset yderligere vækst.
”Værditilbuddet, som andre rådgivnings- og revisionshuse køber ind i, er vores processer, kompetencer og arbejdsgange af høj kvalitet. Det er vi godt i gang med, og det skal vi fortsætte med via blandt andet flere fusioner og opkøb, så vi i fællesskab kan skabe værdi,” sagde administrerende direktør René Klein Engborg Sørensen, da InsideBusiness interviewede ham tidligere i april.
Læs mere
Større banker er stadig guldæg for revisorer. Især to huse fører nu i feltet
Nu sparkes ny milliardstor konsulentaftale med staten i gang
Lovforslag om bæredygtige revisorer er på trapperne. Men problemerne viser sig på vejen
Stabil vækst giver mindre revisionshus lyst til opkøbsjagt
Rådgivere opruster på AI og teknologi. Men medarbejderne mangler
Laget under de største revisionshuse rører på sig i opkøbsjagt
Guldrandet marked åbner sig for rådgivere. Men for erhvervslivet står problemerne i kø
Revisionskæmper på opkøbsjagt. Her er de næste mulige opkøbsemner
Revisionskæmper løber med væksten, mens mindre huse hænger i bremsen