Mens store selskaber som KMD, Nykredit og Flying Tigers børsdrømme ser ud til at have lange udsigter, står en lang række mindre selskaber klar til at bryde den danske børstørke.
Markedet herhjemme har ellers i flere år haltet alvorligt efter både det svenske og norske marked, hvor der alene i år er blevet børsnoteret over 30 selskaber.
Herhjemme er der typisk blevet noteret et par selskaber årligt, men det har med enkelte undtagelser stort set alle været virksomheder med en markedsværdi på adskillige milliarder.
I skrivende stund gør en række mindre virksomheder imidlertid klar til at gøre op med fordommene om, at børsmarkedet er lukket land for mindre selskaber.
Netop nu arbejder Danske Banks corporate finance-division i al hemmelighed på børsnoteringen af køkkenproducenten TCM Group, hvor også investeringsbanken Carnegie spiller en nøglerolle. Selskabet blev købt af engelske IK Investment Partners fra danske Axcel for tre år siden, og det forventes, at virksomheden får en markedsværdi på omkring 1 milliard kroner.
Danske Bank arbejder samtidig aktivt på en notering af Aquaporin, der har pensionskassen Danica og ejendomsmilliardæren Michael Goldsmith i ryggen, og med de to selskaber er der udsigt til, at der igen kommer gang i de mindre noteringer herhjemme.
Ud over de to virksomheder har også to mindre selskaber, Green Mobility og Conferize, med en række tunge erhvervsfolk i ejerkredsen meldt ud, at man stiler efter en børsnotering muligvis allerede i år.
Døren for noteringer er igen åbnet på klem, blandt andet på grund af professionelle investorers stigende interesse
”Der blæser endelig nogle rigtig fine vinde blandt markedet for små og mellemstore selskaber på børsen. Vi tror på, at der er masser af gode cases, især blandt ejerledede virksomheder, og det handler blot om, at der blive noteret et par gode selskaber, så tror vi på en ketchupeffekt,” forklarer partner i advokathuset Kromann Reumert Christina Bruun Gertsen, der de senere år har hjulpet en række danske virksomheder med at blive børsnoteret. Her har selskaberne dog valgt børsen i Stockholm på bekostning af det danske aktiemarked.
”Traditionelt har en virksomhed skullet have en markedsværdi på et par milliarder, før en børsnotering herhjemme var aktuel. Vi tror, det vil ændre sig i løbet af de kommende år, og vi ved positivt, at der er et par af de mindre virksomheder, der aktivt kigger på at blive børsnoteret herhjemme,” siger Christina Bruun Gertsen.
Flere andre advokathuse melder om samme tendens, og InsideBusiness erfarer da også, at man blandt andet hos corporate finance-divisionen i Lett Advokatpartnerselskab netop nu arbejder målrettet på to danske børsnoteringer, herunder en på den almindelige børs samt en på vækstbørsen First North.
ATP klar til at investere
Netop sidstnævnte First North har været en stor succes i Sverige, mens minibørsen herhjemme har haft en omtumlet tilværelse blandt andet på grund af alt for mange brodne kar.
Ligeledes har selve fondsbørsen også været plaget af flere dårlige historier blandt de mindre og mellemstore aktier, hvor selskaber som konkursramte GPV og Cimber har givet investorerne grå hår i hovedet, ligesom talrige biotekselskaber og banker i kølvandet på finanskrisen er blevet tvunget til at dreje nøglen om og at skuffe de mange private aktionærer.
Også hos landets største investor, ATP, har man flere gange brændt fingrene på aktier uden for C20, og derfor er pensionskassen i en årrække gået uden om aktier i de danske small- og midcapindeks.
Nu melder pensionskassens aktiechef, Claus Wiinblad, imidlertid, at man igen er klar til at tage aktieposter i landet mindre børsnoterede virksomheder. Senest har ATP blandt andet opkøbt en større aktiepost i fremadstormende SP Group.
”Vi har traditionelt altid været eksponeret i small- og midcapsegmentet herhjemme, men de senere år har vi ikke været lige så aktive og har ikke foretaget nye investeringer. Vi tror dog stadig på, at der kan være stor værdi her, og derfor går vi i gang med en mere systematisk screening af de mindre selskaber på børsen,” siger Claus Wiinblad.
Han peger på, at de mindre indeks trods enkelte solstrålehistorier ikke har givet tilfredsstillende afkast i mange år.
”Sammenlignet med det brede indeks er det fair at sige, at der har været en lang periode, hvor man som investor ikke er blevet belønnet for den øgede risiko, der er ved at investere i de mindre aktier. Når det er sagt, så er der enkeltaktier, der har performet rigtig godt, og dem vil vi gerne være med til at opdage tidligt,” lyder det fra Claus Wiinblad.
Aktiechefen understreger samtidig, at ATP ser positivt på også de mindre børsnoteringer, hvor det for storinvestoren mere handler om kvalitet frem for størrelsen på virksomhedens markedsværdi.
”Det har haltet gevaldigt med de mindre noteringer herhjemme sammenlignet med andre lande i Norden de senere år. Derfor har der bredt sig en myte om, at man ikke kan notere små selskaber, men det er simpelthen ikke rigtigt. Vi er klar til at kigge på alle cases, men sandheden er, at vi ikke er blevet præsenteret for ret meget,” siger han.
Tidligere har også Vækstfonden over for InsideBusiness slået fast, at man også er klar til at bakke op om flere nye noteringer på børsen i København.
Børsnoteringer i Danmark
Herunder ses en oversigt over de selskaber, der er
blevet børsnoteret siden 2010.
Selskab
NETS (23. september 2016)
DONG Energy (9. juni 2016)
Scandinavian Tobacco Group (10. februar 2016)
Sparekassen Sjælland-Fyn (3.december 2015)
NNIT (6. marts 2015)
OW Bunker (28. marts 2014)
ISS (13. marts 2014)
Matas (28. juni 2013)
Danske Andelskassers Bank (7. juli 2011)
Zealand Pharma (23. november 2010)
Pandora (5. oktober 2010)
Chr. Hansen (3. juni 2010)
Kilde: Kromann Reumert
Får hjælp fra konjunkturerne
En af de få investorer herhjemme, der har fulgt både op- og nedture blandt de mindre aktier er den professionelle investor Smallcap Danmark. Her understreger direktør Christian Reinholdt, at mange aktier ikke har performet tilfredsstillende, men han hæfter sig ved, at der i segmentet er en række lyspunkter.
”Vi oplever en stigende interesse for de mindre aktier også fra større investorer. Det skyldes blandt andet, at der er kommet en hjælpende hånd fra de forbedrede konjunkturer i Europa, men også, at der ses en stigende risikovillighed blandt flere investorer,” forklarer Christian Reinholdt.
SmallCap Danmark har blandt andet aktier i æggebakkeproducenten Brdr. Hartmann og finanskoncernen Alm. Brand, der begge har klaret sig rigtig stærkt på børsen det sidste halvandet års tid.
SmallCap Danmark har desuden aktier i mindre selskaber som cBrain, Egetæpper og Santa Fe, men Christian Reinholdt fremhæver, at man som investor i de mindre virksomheder er nødt til at tænke på risikospredning.
”For private investorer giver det ingen mening at lægge alle sine investeringer her. Risikoen er simpelthen for stor, og det kræver en enormt benarbejde at udvælge de gode cases. Men vi kan tydeligt se, at markedet er kommet i gang igen, og set i forhold til det øvrige indeks klarer small- og midcap sig lige nu bedre end C20,” siger han.
Investor spandt guld på B&O
En af de større investorer herhjemme, der de senere år ikke har været bleg for at satse på virksomheder uden for C20, er Gudme Raaschou Asset Management, der samlet set har placeret omkring 3 milliarder kroner i danske aktier.
Her har man de senere år blandt andet købt op i rederiet Norden og det omtumlede designklenodie B&O. Og Søren Krohn, der har ansvaret for de danske aktier, peger på, at man bestemt ikke er bleg for at gå ind i flere af de mindre selskaber.
Han peger på, at udfordringen ved de små aktier er, at man ikke blot skal spotte de gode selskaber, før kursen eksploderer, men også at et begrænset udbud af aktier ofte gør det svært at få fat i tilpas store positioner i de mindre børsnoterede virksomheder.
”Vi kigger netop nu på flere mulige investeringer inden for small- og midca segmentet, men selv om flere aktier har gjort det rigtig godt de senere år, er det bestemt ikke altid nemt at investere her. En ting er at finde de gode selskaber, før aktien tager fart, men noget helt andet er, om det overhovedet er muligt at få fat i en vis portion aktier i de virksomheder,” siger han.
En af de mindre aktier, der virkelig gav et solidt afkast for investoren, var B&O, hvor Gudme købte sig ind, nogenlunde samtidig med at kinesiske Sparkle Roll gjorde tilnærmelser over for Struer-virksomheden. For nylig solgte Gudme sin ganske anselige aktiepost med en betydelig gevinst, og Søren Krohn understreger, at der er nødt til at være en vis gevinst ved at investere i small- og midcapselskaber, før man vil overveje det.
”Det giver ikke mening at tage en øget likviditetsrisiko, for at en aktie stiger 20 procent. Der er nødt til at være et langt større potentiale. Men vi mærker bestemt, at der sker meget mere i den del af aktiemarkedet i forhold til for blot et par år siden,” siger Søren Krohn.
Ejer og direktør beholder magten
Ud over at mange danske børskandidater er rejst over Øresund i jagten på at blive noteret, er kapitalfondes og pensionskassernes enorme investeringslyst også en hæmsko for de hjemlige børsnoteringer.
Flere rådgivere understreger således over for InsideBusiness, at mange direktører og ejere ofte vil vælge at sælge direkte til en kapitalfond frem for at søge mod børsen, simpelthen fordi fondene ofte kan tilbyde en højere pris. Samtidig gør et salg til en kapitalfond, pensionskasse eller industriel køber det muligt for ejerne at høste gevinsten med det samme, mens man ved en børsnotering typisk vil få en del af sine aktier fastlåst i et par år, så man stadig får del i både op- og nedture i virksomheden.
Alligevel peger chef for notering på OMX Nasdaq Copenhagen Carsten Borring på, at børsen kan åbne dørene for nogle andre muligheder.
”Ved en notering kan man som ejer eller direktør sikre, at man stadig kan have en stor andel i virksomhedens fremtid, da man typisk beholder en betydelig aktiepost. Vi mærker tydeligt, at flere af de mindre selskaber i stigende grad kigger aktivt mod børsen, og selv om vi måske ikke kan hamle op med niveauet i Sverige, håber og tror vi meget på, at der vil komme gang i markedet herhjemme allerede i år,” siger Carsten Borring.
LÆS MERE
Modefirma stormer mod børsnotering
Børstørke truer dansk aktiemarked
Kapitalfonde flopper på børsen
Simcorp har blikket rette mod amerikansk nøglemarked
Børsstjerner tryner aktiemarkedets tunge drenge