tandlægefoto© Georgerudy Dreamstime

Forsikring

Minister affærdiger undren over tandlægeforenings nye forsikring

Dansk Folkeparti undrer sig over interessesammenfald mellem tandlægeforening og forsikringsselskab, der står bag nyt forsikringsprodukt til tandlægerne. Både selskabet og sundhedsministeren affærdiger dog bekymringen.

En bitter konflikt i tandlægebranchen om forsikringer bliver ved med at udvikle sig.

Som InsideForsikring beskrev i sidste uge, har landets to store brancheforeninger Tandlægeforeningen og Praktiserende Tandlægers Organisation (PTO) i mere end et år ligget i åben krig med grove anklager mod hinanden om bevidst misinformation og ærekrænkelser.

Stridens kerne er, hvorvidt ejere af private tandklinikker er forpligtet til at indgå i en kollektiv ordning i Tandlægeforeningens Tandskadeerstatning, der er en ordning under Tandlægeforeningens Praksisforsikring, der dækker erstatningssager på mellem 1.000 og 10.000 kroner.

Det mener Tandlægeforeningen, Tandlægeforeningens Praksisudvalg, og det kommercielle selskab TandlægeTryghed.

Omvendt mener den mindre brancheorganisation PTO, at der kun er tale om en frivillig ordning. Samme vurdering har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tidligere givet til Folketingets Sundhedsudvalg.

Derfor mener PTO, at det står tandlægerne frit for at vælge en anden forsikring mod erstatningssager på under 10.000 kr. I det lys har PTO lanceret et nyt forsikringsprodukt, som netop dækker den type erstatningssager. Det er sket i samarbejde med Købstædernes Forsikring.

Men for nylig blev sundhedsministeren på ny inddraget i sagen, da Dansk Folkeparti-politikeren Susanne Eilersen, ville have ministeren til at se på et tilsyneladende interessesammenfald mellem PTO, der ifølge Susanne Eilersen har ”ført en meget aktiv offentlig kampagne mod Tandlægeforeningens Tandskadeerstatning”, og PTO Forsikringsformidling.

Det lader dog umiddelbart ikke til, at sundhedsministeren er lige så bekymret for interessesammenfaldet, som Susanne Eilersen er.

”Jeg bemærker, at PTO er en privat interesseorganisation, og at PTO Forsikringsformidling ApS ligesom Tandlægeforeningens Tandskadeerstatning er et privat selskab,” skriver sundhedsminister Magnus Heunicke.

Heunicke tilføjer, at det er hans opfattelse, at Susanne Eilersens spørgsmål kan være foranlediget af en konflikt mellem Danske Regioner og Tandlægeforeningens Tandskadeerstatning om regionernes betaling af administrationsomkostninger.

Frygter forringede vilkår for patienter

Når Susanne Eilersen har kastet sig ind i den betændte tandlægekonflikt, skyldes det, at hun frygter, at det stiller borgerne dårligere i erstatningssager, siger hun til InsideForsikring.

Det er nemlig Susanne Eilersens opfattelse, at PTO slet ikke kan dække tandskader under 10.000 kroner. Et argument, som bl.a. Tandlægeforeningen deler, hvorimod både sundhedsministeren og PTO mener, at landets private klinikejere ikke lovmæssigt er forpligtet til at indgå i ordningen.

Susanne Eilersen mener desuden, at det er usundt, at der er interessesammenfald mellem PTO og selskabet PTO Forsikringsformidling.

”Jeg synes ikke, at det er sundt, at der er interessesammenfald mellem en sundhedsfaglig forening og et selskab, når man har en økonomisk interesse i at fremme noget frem for andet. Jeg kigger på borgernes interesse, og hvad der er bedst for dem. At få lavet tænder er en økonomisk byrde for mange. Hvis det så er sådan, at borgerne bliver dårligere stillet, og man samtidig har en økonomisk interesse i det, er det usundt for sundhedsvæsenet,” siger hun.

PTO: Vil bryde monopol

Hos PTO har bestyrelsesformand Poul Staal svært ved at forstå Susanne Eilersens bekymring.

“Patienterne stilles ikke ringere. Patienterne er lige så godt dækket i forhold til småskader, som de er i dag,” siger han om det nye forsikringsprodukt, som foruden en forsikring mod tandskadeerstatninger på under 10.000 kroner også rummer en række andre forsikringsydelser.

“Tandlægeforeningen forsøger at beskytte et lukrativt monopol, man har fastholdt tandlægerne i gennem mange år. Tandlægeforeningen ved, at ordningen ikke er lovpligtig. Kun ét år før PTO introducerede forsikringssamarbejdet, bad Tandlægeforeningen Sundhedsministeriet om at gøre tandskadeerstatningen lovpligtig. Den regel kom aldrig, fordi ministeriet dengang mente, at det ville være i strid med konkurrencereglerne. Jeg kan derfor heller ikke forstå, at Dansk Folkeparti gentager den samme forkerte opfattelse,” siger han.

Læs mere

Tandlæger udkæmper betændt forsikringsstrid

Revolution på vej i forsikringsbranchen med overgang til økosystemer

Underskud på SUL-forsikringer retter sig. Men der er fortsat kun én vinder

Sønderjysk Forsikring: Vi vil ikke samarbejde med agentur om andet end bilforsikringer

Fremadstormende spiller drøner ind på bredt forsikringsmarked med opkøb

Brand og modvind koster blodrøde tal hos Købstædernes Forsikring

Derfor er price walking så ømtåleligt og vigtigt for forsikringsbranchen 

Investorer presser på for salg af prestigeområde i Alm. Brand

Forsikringsselskaberne står splittet om omstridt prispraksis