Det ville ikke være dårligt, hvis ‘Modern Family’ og ‘Arvingerne’ gik til teatret? De to serier, der er af henholdsvis humoristisk og dramatisk karakter, hitter i de fleste hjem landet over med deres skæve familiekonstruktioner og scenarierne, der deraf opstår i hverdagen. Af en eller anden grund er det bare enormt tilfredsstillende at være vidne til andres dysfunktionelle slægtsforhold – også selv om de er sovset ind i klicheer og unødig teatralitet. Så trøster man sig lidt med, at det hele nok skal gå i egen køkkenhave.
Den trend indskriver Det Kongelige Teater sig også i. For selv om det ikke helt er ‘Modern Family’, der er kommet på de skrå brædder, som titlen her ellers antyder (beklager!), har de med Nikoline Werdelins nye drama, ‘Stjernefamilien’, taget fat i noget helt væsentligt: familiemønstre – og mangel på samme.
Og det er klassisk teaterguf at kaste sig over. Selveste William Shakespeare har denne inspirationskilde at tilegne sin succes! Og tænk på de gamle græske tragediers omdrejningspunkt: Hvor stort et kompleks mon Ødipus havde haft uden sit biologiske bånd til Iokaste?
Men hvor Det Kongelige Teater har lavet produktioner og reproduktioner i utallige variationer af klassiske teaterstykker som sidste sæsons storhittende ‘Ødipus og Antigone’ og Shakespeares ‘Helligtrekongersaften eller Hvad I vil’, er ‘Stjernefamilien’ splinterny dramatik.
Werdelinsk tragikomik
Seriestribernes kronede dronning, som har tegnet og skrevet for publikationer som Politiken, Alt for Damerne og Søndag, kan andet end at sætte ord på papir. Nikoline Werdelin formår også at give liv til ordene, så de runger ud over publikum, der har sat sig til rette i den stuvende fulde Mellemgulvet-scene i Skuespilhuset. Her er ‘Stjernefamilien’ nemlig stjernen på plakaten. Et tragikomisk drama om en tragikomisk familie.
Fakta
TEATER
‘Stjernefamilien’
Iscenesættelse: Nikoline Werdelin
Scenografi og kostumer: Karin Betz
Lysdesign: Clement Irbil
Komponist og musiklærer: John von Daler
Skuespilhuset, Mellemgulvet
Sankt Annæ Plads 36, 1250 København K
Spiller indtil 25. marts 2017
www.kglteater.dk
Protagonisten er den følsomme unge mand Harald, spillet af Peter Christoffersen. Hans liv med job som kustode på Thorvalsens Museum, violinspil som hobby og en helt og aldeles afholdenhed fra internettet er delvist kontrolleret og vaniljefarvet. Dette vendes der dog hurtigt op og ned på, da han forelsker sig i sin nye violinlærerinde. Som indleder et hemmeligt forhold til hans eksstedfar. Mens hans fraværende mor springer ud som bekvemmelighedslesbisk, da hun forelsker sig i hans fysioterapeut. Og halvsøsteren farer rundt og afpresser forretningsmænd med lækage af hemmelig facetimesexoptagelser mod donationer af iPads til flygtninge i Tyrkiet.
Med andre ord går der ikke længe, før hypersensitive Harald bliver eksponeret for den moderne verdens udfordringer. Og det sker i skarpe teksttunge sekvenser, der flygtigt opstår på en skrånende scene – en udmærket metafor for tilværelsens fundament i det 21. århundrede – et fundament, der bestemt ikke er i vater.
Sex, sex, sex … og internet
Til tider bliver det Nynnes Dagbog-klingende hyperkomiske sprog for kringlet til at nå ud over scenekanten, men overordnet set tager det kegler hos det lattermilde publikum, der flere gange undervejs bryder ud i spontane klapsalver. Det er dog blandingen af ord og gestik, der får mest direkte respons – som da Jeanne, Harald mor, spillet af 64-årige Karen Lise Mynster, finder en fluorescerende pinkfarvet vibrator frem og trækker bukserne ned om anklerne, klar til at gå i krig … ”Nej, nej, nej,” lyder det lamslået fra de bageste rækker. Heldigvis bliver hun afbrudt i tide. Jeg tror ikke, Det Kongelige Teaters målgruppe er helt klar til at se naturalismens teater i fuldt flor i denne produktion.
Sex fylder dog i det werdelinske univers. Eller måske bare i universet i det hele taget. Og hvis det er aktuelt teater man er kommet for at se, får man det også serveret uden omsvøb. Violinlærerinden Neda og eksstedfaderen Mads-George får humpet løs på bagscenen, mens stedsøsteren Julie afklæder sig for webcamet på forscenen. Stakkels Harald er det eneste familiemedlem uden held i sprøjten, der må nøjes med reklamer og spam for ”liderlige kvinder i området”, når han endelig vover sig ud i det store ingenting: på det store internet – hvor kattevideoer, doodles og porno florerer i det uendelige.
Teater on demand
Lyder det appellerende? Sex sælger vel, ikke sandt? Ja og med rette. Så tag i teatret i stedet for at trykke afspil næste afsnit af ‘Modern Family’ på Netflix. Spids ørerne for de gæve replikker, og få godt tag i lattermusklerne til gensynet med hverdagens små vanvittige påfund, der sættes på spidsen i ‘Stjernefamilien’.
LÆS MERE