ok-Per-Klitgård-Danica-Pension

Pension

Mystisk brud i opsigtsvækkende Danske Bank-alliance

Det skulle have været en ny magtfaktor, der kunne udfordre pensionsgiganten PFA i det konkurrenceprægede marked for firmapensioner. Men en ny alliance mellem Danske Banks Danica og PKA er lagt på is – og parterne er lidet meddelsomme om årsagen.

En af de mest opsigtsvækkende alliancer i den danske pensionsbranche i mange år er overraskende sat i bero. Danske Banks pensionsselskab, Danica, og arbejdsmarkedspensionsselskabet PKA havde ellers fundet hinanden i forsøget på at bryde PFA’s dominans på markedet for pensioner til detailansatte i Danmark.

Målet var i første omgang at vinde Dansk Supermarkeds pensionsudbud her efter sommerferien, så lederne i organisationen kunne få Danske Banks avancerede private banking-pensionsprodukter, og de menige medarbejdere kunne få adgang til de billige pensionsordninger via PKA, som hører til blandt dem med de laveste omkostninger. Alliancen så ud til at være et nøje gennemtænkt angreb på markedsleder PFA, men InsideBusiness erfarer nu, at Danica har trukket sig fra udbuddet, og at samarbejdet er lagt på is.

“Vi er i øjeblikket i gang med at undersøge, om samarbejdet med PKA lever op til vores interne retningslinjer. Indtil det er afklaret, har vi valgt at sætte samarbejdet i bero,” lyder det kortfattet fra pressechef i Danske Bank Kenni Leth.

Forbrødring mellem PKA og Danica

Det skortede ellers ikke på pæne ord fra afgående Danica-topchef Per Klitgård eller PKA-direktør Peter Damgaard Jensen, da InsideBusiness første gang beskrev samarbejdet kort før sommerferien.

”Vi er overbeviste om, at vi ved at tilbyde det bedste fra de to selskaber kan levere præcis de løsninger, som kan skabe tryghed om vores kunders pensions- og forsikringsforhold,” lød det for eksempel fra Klitgård, mens Peter Damgaard betonede, at man med alliancen ”leverer det bedste fra to verdener til både ledere og overenskomstansatte.”

Fakta omden kuldsejlede alliance

PKA og Danica Pension går sammen om ny samlet pensionsløsning, der giver skræddersyede produkter inden for pension, sundhed og forsikringer til alle medarbejdere i en virksomhed.

Partnerskabet medfører, at PKA’s og Danica Pensions samlede erfaringer med at levere pensionsløsninger til henholdsvis overenskomstansatte og ledere giver den enkelte medarbejder den mest effektive pensions- og forsikringsløsning

Partnerskabet er udformet således, at PKA fokuserer på at levere pensionsløsninger til overenskomstansatte medarbejdergrupper, mens Danica Pension leverer pensionsløsninger til ledere.

I dag er PKA nu helt tavs om det kuldsejlede venskab med henvisning til det fortsat aktuelle udbud. 

Har Konkurrencestyrelsen blandet sig?

InsideBusiness har botaniseret i mulige årsager til det pludselige sammenbrud i de gode relationer. Et oplagt bud er en indblanding fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Det kunne for eksempel være sket, efter at en konkurrent har meldt den nye alliance til myndigheden. Fra Konkurrencestyrelsen lyder meldingen: ”Ingen kommentarer.”

Heller ikke Danske Banks pressechef, Kenni Leth, ønsker at be- eller afkræfte, om Konkurrencestyrelsen har vendt tommelfingeren nedad til det nye samarbejde, som potentielt kan forrykke konkurrenceforholdene på pensionsmarkedet. Han henviser til det kortfattede skriftlige citat.

I dag sidder PFA med næsten total dominans over de store detailhandelskæder – Dansk Supermarked, Coop, Matas og Rema1000 – hvad angår pensionsordninger. Derfor er der næppe tvivl om, at PFA vil gå langt for at fastholde Dansk Supermarked. Og presset bliver næppe mindre af, at fagforeningsmanden Per Tønnesen og Dansk Erhvervs direktør, Laurits Rønn, sidder i PFA’s bestyrelse. Nu ser det ud til, at den største udfordrer er ryddet af vejen.

Selv om PFA har ry for at være billigst blandt de kommercielle pensionsselskaber, så har PFA en anden omkostningsstruktur, som gør det svært at matche PKA’s pris, der ifølge InsideBusiness’ oplysninger ligger 20 procent under PFA’s. PKA er nemlig fjerdebilligst på pensionsmarkedet, efter at man i 2018 skar yderligere i de gennemsnitlige administrationsomkostninger til 365 kroner, hvilket er et fald på 30 procent på 5 år.

 

LÆS MERE

Pensionskasser vil kuppe Danske Bank. Kapitalfondmilliarder i spil

Tidligere Danske Bank-profiler erklærer banken krig

Vindmøller, sol og hø trumfer kapitalfonde 

Investeringschef forlader pensionskasse efter bitter strid 

Hvad bliver næste opkøb i pensionsbranchen?

EQT skaber gigantisk ny fond

Her er landets dyreste og billigste pensionsselskaber

 

Billedtekst: Det skortede ikke på pæne ord fra de to topchefer, da Danica og PKA meldte den nye alliance ud. Nu er samarbejdet efter få måneder sat i bero. Afgående topchef i Danica, Per Klitgård, var ellers ovenud positiv og talte om, at man ville tilbyde det bedste fra de to selskaber.