5.2 McKinsey har droppet en aftale med staten til en samlet værdi af omkring 1 milliard kroner. PR-foto

Redaktørens analyse

Når McKinsey kommer til byen

En ny amerikansk bog går tæt på konsulentikonen McKinsey i en kritisk gennemgang af deres metoder, forretningsetik og ikke mindst, hvor stor en indflydelse de har i det skjulte. Men spørgsmålet er, om kritikken er berettiget. Kunderne har stadig tillid til det McKinsey, og flere af de mest markante danske topchefer er også en del af det globale alumnenetværk.

For nogle få måneder siden udkom ’When McKinsey Comes to Town’ i USA. Det er en kritisk bog, der går tæt på det prestigefulde managementkonsulentfirma, som rådgiver både virksomheder og regeringer over hele verden. Også i Danmark, hvor det er en af de talentfabrikker, som har præget de største virksomheders ledelser, både i bestyrelserne og den daglige topledelse.

Niels B. Christiansen og Jørgen Vig Knudstorp fra Lego er to af stjernerne i dansk erhvervsliv, som har haft job på den dyre adresse over for Christiansborg. Også den tidligere B&O topchef Tue Mantoni, Børsens chefredaktør, Bjarne Corydon, Kåre Schultz og mange andre har haft en karriere hos McKinsey.

Selv om det er et kritisk billede, der tegnes af McKinsey, er det svært at komme uden om virksomhedens betydning som stedet, hvor de dygtige konsulenter bliver udstyret med en værktøjskasse og et netværk i sværvægtsklassen, som kun få kan hamle op med.

Karriereraketten

Det er ikke kun McKinsey, som er en karriereraket. Det gælder store dele af konsulentbranchen, og det hænger først og fremmest sammen med, at de medarbejdere, som man ansætter, er blandt de dygtigste. Ellers kunne de ikke leve af at rådgive klienterne.

Når McKinsey åbner for kandidaterne fra universiteterne, er der mere end 200.000, der skriver en ansøgning. Det er kun 1-2 procent af dem, der kommer gennem nåleøjet. Med en ansættelsesaftale er det en adgangsbillet til en verden med de tungeste beslutningstagere i både virksomheder og regeringer. McKinseys alumnenetværk er mytisk og har en eksklusivitet, som ikke ret mange andre kan matche. Heller ikke Harvard Universitet eller Oxford University, som begge har stærke alumnenetværk.

Diskret magt

Statskundskab på Aarhus Universitet bliver ofte betegnet som ’magtens rugekasse’. Men selv om der er flere toneangivende politikere, som har frekventeret de gule bygninger i Danmarks næststørste by, er det ikke der, den afgørende magt ligger. McKinsey har indflydelse og magt. Bare en mere diskret og usynlig magt, som arbejder i kulissen.

Når magteliteforskerne på CBS Anton Grau Larsen og Christoph Ellersgaard udpeger de 423 mest magtfulde danskere, er det ikke ligefrem, fordi der er mange toprådgivere på listen. Det er de mest synlige i debatten og en gruppe mennesker, som er aktive netværkere.

For de diskrete McKinsey-konsulenter og andre toprådgivere fra konkurrenterne er det ikke en del af strategien at være synlige. Det er der ikke brug for. Synlighed kan endda være skadelig for forretningen.

Nemt med kritik

Det er nemt at kritisere managementkonsulenterne for deres store regninger og lønninger, og at deres forretningsmodel tager udgangspunkt i at skære i omkostningerne for at få en kortsigtet indtjening, som kan styrke aktiekurserne. En af konsekvenserne er fyringsrunder og masseafskedigelser, og at en mindre gruppe ledende medarbejdere med store aktiebeholdninger tjener kassen. Taberne bliver samfundet og de menige medarbejdere. Det billede bliver ikke sjældent tegnet, og det sker også i ’When McKinsey Comes to Town’.

Kritikken er imidlertid ikke berettiget. McKinsey skaber forandring og sikrer, at den bliver til noget. Når der er nogle mennesker, der hejser det røde flag, er det, fordi konsulenterne bliver udpeget af dem, der også eksekverer beslutningen. Det er ikke deres opgave. McKinsey – og alle de andre konsulentfirmaer – har til opgave at udarbejde et kvalificeret beslutningsgrundlag og coache og vejlede dem, der skal føre beslutningen ud i livet. Lige her kommer det kritiske punkt i samarbejdet mellem klient og opdragsgiver. Der er en rød streg, som konsulenterne ikke må overtræde.

Når McKinsey anbefaler at skære i omkostningerne i form af afskedigelser, er det ikke konsulenterne, der afskediger. Det er den ansvarlige ledelse, der gør det.

Interessekonflikterne

Der, hvor den helt afgørende udfordring ligger for McKinsey og de øvrige managementkonsulenter, er i forhold til interessekonflikter. Her kan det blive svært at holde tungen lige i munden. For selv om man siger, at der er en klar adskillelse mellem de team, der arbejder for klienter i samme brancher, er det kun firmaets egne regler, der er garantien for, at der ikke er udfordringer.

I ’McKinsey Comes to Town’ er der masser af eksempler på disse interessekonflikter. At McKinsey arbejder for Pentagon, det amerikanske forsvarsministerium, samtidig med at de arbejder for den kinesiske regering, er blot et af flere eksempler i bogen, og det er tankevækkende.

Indtil videre er der ikke noget, som tyder på, at tilliden til McKinsey er svækket. Heller ikke i Danmark, og derfor vil en McKinsey stadig have en magisk klang hos toppen af dansk erhvervsliv.

Læs mere

Opkøbt konsulenthus tager hul på ekspansionstogt

Tronskifte presser sig på hos flere af erhvervslivets toprådgivere

PwC blæser til angreb på konsulentmarkedet. Vil fordoble omsætning til 1 mia. kr. på fem år

Opkøbt konsulenthus retter sigtekornet mod big four og Implement

Tysk konsulentkæmpe trykker på speederen i Danmark

Konsulenthuse reber sejlene efter gyldent år. Se, hvem der er vokset mest

Bain ser frem efter opslidende fusion: Vil være topchefernes foretrukne M&A-rådgiver

Her er de førende M&A-konsulenter efter historisk år

Stor rokade i topledelsen i konsulenthus. Ny direktør skal forløse stor vækstplan

Konsulenthus stiger til nye luftlag efter fusionsridt