NETS

Inside story

Nets-børsnotering forgylder banker

Nets brugte over en halv milliard kroner på at blive børsnoteret. Af dem havnede over 360 mio. kr. i lommen på rådgivere, banker og advokater. Dermed tegner noteringen til at være den dyreste herhjemme i mange år. Også for de aktionærer, som har mistet 6 pct. af aktiernes værdi siden noteringen.

Det har været en dyr fornøjelse for betalingsgiganten Nets at blive noteret på Fondbørsen. Ifølge Nets’ prospekt, som InsideBusiness har gennemgået, skal koncernen samlet set betale 520 mio. kr. for at blive børsnoteret, hvoraf langt hovedparten havner hos koncernens rådgivere herunder emissionsbankerne.

Flere af de analytikere, der følger Nets-aktien betegner over InsideBusiness, notering af Nets som dyr, og set i forhold til andre noteringer herhjemme har Nets’ børsintroduktion da også været i særklasse, når det gælder rådgiverhonorarer.

De 520 mio. kr., hvoraf Nets skal betale de 360 mio. kr. sine rådgivere, skal ses i forhold til, at energikæmpen DONG betalte omkring 160 mio. kr. i honorarer til investeringsbanker og advokater for sin børsnotering, selv om energiselskabet er mere end tre gange så stort som Nets mål på markedsværdi.

Lang dyrere end andre børsnoteringer

Også noteringerne af Matas, Scandinavian Tobacco Group og konkursramte OW Bunker var betydeligt billigere end Nets med en pris på henholdsvis 90, 75 og 80 mio. kr.
Det honorar, som Nets har betalt i forbindelse med sin nyligt overståede børsnotering, indeholder også udgifter til refinansiering af en del af selskabets gæld.

Nets presseafdeling skriver således i en mail til InsideBusiness, at 70 procent af de 520 mio. kr. svarende til lidt over 360 mio. kr. er honorar til rådgivere, mens det resterende beløb er udgifter i forbindelse med omlægning af selskabets gæld.

Den høje pris på noteringen af Nets kommer i umiddelbar forlængelse af, at selskabets og dets aktionærer herunder de to amerikanske kapitalfonde Advent og Bain samt investeringsbankerne bag børsnoteringen har været udsat for ganske meget kritik.

Siden Nets landede på børsen for lidt over en uge siden, er kursen på betalingsgigantens aktier faldet med over seks procent, hvilket blandt andet skyldes, at mange investorer mener, at koncernen blev noteret til en for høj pris.
Prisen for Nets’ aktier landede da også i den høje ende af det spænd, som koncernens ledelse på forhånd havde meldt ud, og selskabet kunne dermed gøre sit indtog på børsen med en markedsværdi på 30 mia. kr.

Ved børslukketid mandag eftermiddag var Nets-aktionærerne trods en lille fremgang blevet godt 2 mia. kr. fattigere, og der har da også været flere investorer ude og påpege, at de ikke er tilfredse med forløbet.

Massiv hype

Da Nets med bankerne Deutsche Bank, JP Morgan og Nordea i spidsen gik i gang med at sælge aktier i september måned, lød de umiddelbare meldinger på, at der var massiv interesse for at blive medejer af selskabet, der blandt andet står bag Dankortet.

Fra investeringsbankernes side forlød det, at aktien var overtegnet flere gange, selv om især flere af de danske investorer er mere skeptiske over for Nets’ muligheder fremadrettet. Betalingskoncernen har i årevis haft rigtig godt fat i især det nordiske marked, men står nu over for stigende konkurrence fra nye spillere som Danske Banks Mobilepay samt Nordic Capitals betalingskoncern Bambora, der forsøger at stjæle markedsandele fra Nets.

Nets og topchef Bo Nilsson har dog hele tiden understreget, at Nets trods den øgede konkurrence står med gode kort på hånden, da man det kommende år også vil satse på at erobre nye markeder uden for Norden, ligesom Nets stadig havde den fordel, at eksempelvis Danske Banks populære Mobilepay har brugt Nets’ infrastruktur. Det har dog netop været fremme, at Bambora har indgået et samarbejde med Mobilepay for en del af de transaktioner, Nets tidligere har håndteret. Således er et vigtigt slag for Nets allerede tabt få dage efter børsnoteringen.

Så meget har de danske børsnoteringer kostet

Nets: 520 mio. kr. (Markedsværdi 30 mia. kr.) Heraf blev der solgt nye aktier for 5,5 mia. kr.

ISS: 350 mio. kr. (Markedsværdi 29,6 mia. kr.). Heraf blev der solgt nye aktier for 7,7 mia. kr.

DONG: 160 mio. kr. (Markedsværdi 100 mia. kr.) Heraf solgte staten aktier for 8,1 mia. kr.

Matas: 90 mio. kr. (Markedsværdi på 4,7 mia.kr.)

OW Bunker: 80 mio. kr. (Markedsværdi 5,2 mia. kr.)

Scandinavian Tobacco Group: 75 mio. Kr. (Markedsværdi 10 mia. Kr.) Der blev solgt aktier for 3,5 mia. kr.

Højt honorar

InsideBusiness har forelagt Nets-rådgivernes honorar for en række investment bankers, der bekræfter, at den samlede pris for noteringen på 520 mio. kr. er usædvanlig høj efter danske forhold.

Ud over den halve milliard, som Nets har betalt, har selskabets aktionærer herunder fondene Advent og Bain også betalt et honorar i millionklassen til banker og rådgivere, men det fremgår dog ingen steder, hvor stor en regning, man har fået.
Den eneste af de senere års noteringer, der kan måle sig med Nets, er Goldman Sachs og EQT’s notering af servicegiganten ISS, der i alt kostede 350 mio. kr.

Det beløb skal dog ses i forhold til, at ISS solgte nye aktier for 7,7 mia. kr., mens Nets ifølge sit børsprospekt solgte nye aktier for 5,5 mia. kr., ligesom ISS også havde udgifter i forbindelse med omlægning af gæld.