nets-kp

Inside story

Nets’ modsvar: Vi skal hjælpe nye aktører til landet 

Hos Nets er finansdirektør Klaus Pedersen ikke indstillet på at afgive forretning til Danske Banks MobilePay eller andre som følge af den nye og banebrydende lovpakke, der i princippet kan overflødiggøre Nets' infrastrukturrolle i det danske system.

Også hos Nets følger finansdirektør Klaus Pedersen nøje med i tilblivelsen af den nye lovpakke PSD2, der kan vende op og ned på det danske marked for banker og betalinger. Herfra vil man satse på at følge nye innovative betalingsaktører ind på det danske og nordiske marked. Det er en central del af Nets’ strategi for at undgå at blive kørt over:

”Vi kan bestemt understøtte nye betalingsløsninger fra f.eks. Apple Pay, Google og Facebook. Derfor har vi også afholdt os fra at udvikle vores egen mobile wallet. Vi mener, at vi er en central spiller i betalingsøkosystemet i Norden med en massiv distributionskraft. Vi har 300.000 forretninger og 240.000 erhvervskunder, som kan sikre en samarbejdspartner hurtig adgang til det nordiske marked.”

En anden væsentlig risiko for Nets er, at aktører som Danske Banks MobilePay eller andre nye spillere får held til at overtage betalinger i supermarkeder og netbutikker. Så kan dankortet måske blive overflødigt, hvorefter man i stedet bruger en app på telefonen, som de facto fjerner Nets fra betalingssystemet.

Men Klaus Pedersen er overbevist om, at dankortet også er en del af fremtidens betalingsverden:

”Det er vigtigt at forstå, at der er meget stor forskel på overførsler fra kunde til kunde og på betalinger i butikker og på nettet. Kortet er en sikker og foretrukken betalingsmodel, der har et meget stort volumen. Vi ser ikke vores forretning eller dankortmodellen komme under et væsentligt pres.”

Klaus Pedersen henviser desuden til, at de nye kontaktløse dankort har en kraftig vækst og nu udgør 10 procent af alle butikstransaktioner herhjemme. Det er en langt kraftigere vækst end betalinger i butikkerne med mobiltelefonen i MobilPay-regi har haft.

Alligevel er der ikke tvivl om, at indtjeningen fra betalingssiden vil være presset, og det vil også ramme Nets:

”Set over tid bliver det billigere og billigere at gennemføre betalinger. Men det er vi rustet til, for det her er et skalamarked, hvor vi om nogen har skala. Vi har hele tiden forventet, at nogle transaktioner vil flytte fra kortbetaling over til konto til konto.”

Hvad angår Betalingsservice, som ifølge eksperter netop står til at blive udfordret, mener Klaus Pedersen også, at Nets kan stå distancen:

”Det er rigtigt, at der kan komme nye aktører til som følge af det nye betalingstjenestedirektiv. Men du har jo allerede i dag konkurrerende løsninger til betalingsservice, f.eks. recurring card payments. Men her ser vi ikke kundeafgang på grund af den konkurrence. Betalingsservice er stadig et attraktivt produkt, og vi står stærkt.”

Nets-finansdirektøren henviser til, at mange forretningsdrivende er glade for Betalingsservice, for det er et af de systemer for løbende betalinger, hvor færrest kunder opsiger aftalerne.

 

LÆS Mere

Læs modsvaret fra Nets’ finansdirektør her

Ny lovpakke er gamechanger for banker

Læs konsekvenser fra PSD2. Analyse fra KPMG