Lunar

Inside story

Nøglepersoner forlader Lunar på kritisk tidspunkt

To af de mest centrale kreditfolk i Lunar har sammen med bankens CFO valgt at stoppe. I forvejen er der flere problemer for banken på kreditsiden, men også kapitalrejsning giver udfordringer, forklarer topchef Ken Villum Klausen.

Mens Finanstilsynet ånder Lunar i nakken med alvorlige påbud på kreditsiden, har flere af udfordrerbankens nøglemedarbejdere valgt at forlade banken. Således erfarer InsideBusiness, at Mette Meldgaard, head of credit, Vincent Kolb, chief credit officer, og Jonas Gjørup Larsen, CFO, har valgt at stoppe i udfordrerbanken Lunar.

”Der er ikke tale om en flugt. Det er en naturlig udvikling. Det er altid ærgerligt, når gode kolleger skal videre. Nogle stopper selv, og andre finder vi sammen ud af skal videre,” siger Lunars topchef og medstifter, Ken Villum Klausen.

Ken Villum Klausen afviser, at de tre nøglemedarbejdere stopper, fordi Finanstilsynet har været hårde i f.eks. den seneste gennemgang af Lunar på kreditområdet fra 17. november.

Her krævede myndigheden, at Lunar indhenter fyldestgørende oplysninger om forbrugerens faktiske faste udgifter og dokumentation for udgifterne og vurderer kundens rådighedsbeløb i forhold til tilbagebetaling af lånet. Ellers ville de stoppe Lunars mulighed for at yde lån.

”Nej, jeg tror ikke, at der er en sammenhæng; vi har en række andre seniorkreditfolk siddende på bænken – og vi har også gennemført opkøbet af Lendify. De to ting er ikke korreleret,” lyder det fra Ken Villum Klausen.

Lige præcis købet af den svenske opsparings- og låneplatform Lendify med 40.000 aktive kunder og en lånebog på 2,2 milliarder kroner i 2021 har pustet til spekulationer om, at Lunar har fået nogle svage lån på bøgerne.

Det afviser Ken Villum Klausen dog:

”Sverige er et land med mange udbydere af kredit. Det er et helt andet marked med forskellige håndtag til at inddrive kredit.”

Flere nye folk er kommet til

På medarbejdersiden peger han på, at man har fået rekrutteret en række dygtige folk, herunder en ny group CFO, Rie Ruby, med en fortid som CFO hos svenske Telavox. Men man har også hentet en marketingprofil, Manuel Douchez, en ny CRO Anne Marie Kindberg med en fortid som bl.a. CMO i Microsoft Danmark og en ny HR-direktør, Sarah Bell Wahlstrom.

I forvejen er Lunar blevet ramt af, at det ikke var muligt at rejse tilstrækkelig kapital til at købe norske Instabank, hvilket har fået aktionærerne til at iværksætte et søgsmål mod Lunar.

Lunar er også udfordret af, at man er en koncern, som brænder en hel del kontanter af.

Ved halvåret havde man haft et underskud på ca. en halv milliard kroner, og man forventede på det tidspunkt et underskud i samme størrelsesorden for andet halvår. Derfor skal man rejse en del ny kapital, herunder fra nye investorer, ud over den eksisterende kreds.

Dertil kommer, at det selvfølgeliger et spørgsmål, hvorvidt man lever op til Finanstilsynets kapitalkrav.

Har Finanstilsynet sat kapitalkrav op?

”Vi er i proces, så det er svært at være transparent om det. Det er altid en overvejelse, om vi skal rejse en større runde eller tage en mindre runde og så tage en ny runde senere. Det har været sådan hele tiden.”

Har Finanstilsynet meldt et særligt kapitalkrav ud til jer for nylig?

”Det er ikke noget, som er offentliggjort. Vi har en løbende dialog med Finanstilsynet som alle andre pengeinstitutter. Det er klart, at det kan være en udfordring at rejse penge, da det jo er cirka det dobbelte, der skal rejses, hvis man er vækstvirksomhed på bankområdet i forhold til en almindelig teknologivirksomhed, fordi man skal sætte flere penge til side,” lyder det fra Ken Villum Klausen, som ikke lægger skjul på, at det er blevet sværere at rejse kapital.

”Det er enormt udfordrende for hele markedet at rejse kapital lige nu. Derfor har vi også forskellige håndtag at arbejde med, f.eks. at skrue ned for markedsføringsbudgettet, ændre priserne og investeringerne. Så på den måde kan vi skrue op og ned. Vi har f.eks. valgt at skrue ned for markedsføringsdelen de seneste seks måneder. Vi har da en kapitalplan, som ikke ændrer sig fra dag til dag. Det er vigtigt at være godt forberedt med investorer og bestyrelse, i forhold til hvad vi skal rejse for selskabet,” siger Ken Villum Klausen, som ikke vil oplyse den næste deadline for den kommende kapitalfremskaffelse.

InsideBusiness har på det seneste sat fokus på problemerne i Lunar i denne analyse, ligesom vi har beskrevet, hvordan Lunar i al diskretion har brudt med den vigtige samarbejdspartner, Nykredit.

Læs mere

Nøglepersoner forlader Lunar på kritisk tidspunkt

Storbank har i al ubemærkethed solgt sine aktier i Lunar

Problemerne tårner sig op for Lunar. Har Finanstilsynet sovet i timen?

Er festen er slut i venturebranchen? Fondes værdier i hård opbremsning

Forvaltere brænder fingrene på lån til virksomheder

Velhaverbank kaprer tunge kunder fra stor kapitalforvalter

Problemerne tårner sig op for Danmarks største kapitalforvalter

Blodrøde tal rammer flere af landets største kapitalforvaltere

Kapitalforvalter klar med ny alternativ fond til privatinvestorer

Kapitalforvaltere blev forgyldt i 2021. Nu er billedet vendt på hovedet

Jysk-familie strammer krav til aktionærerne i Formuepleje