Lunar

Redaktørens analyse

Nøgleprofiler har forladt Lunar. Kan banken blive rentabel – og hvordan?

Lunar Bank har vundet en foreløbig kamp for at komme på plads på kapitalsiden i og med at bankens kapitalplan er godkendt af Finanstilsynet, men bankens juridiske chef (CLO) og bankens Chief Credit Officer (CCO) er stoppet inden for få måneder. Spørgsmålene for banken tårner sig op: Hvordan man får rigtige, rentable bankprodukter på hylderne, holder investorernes tålmodighed ved, og kan der eventuelt findes en køber til banken?

Den danske udfordrerbank Lunar er først og fremmest udfordret på egen overlevelse. Så udfordret, at man kan diskutere, om banken hører hjemme i et regelret dansk banksystem, hvor tung rådgivning om boliglån, investeringer og realkredit fylder det meste.

Problemet for Lunar er blandt andet, at man ikke rigtig har hverken boliglån, billån eller realkreditlån på hylderne. Så hvordan kan man så tjene penge? Finanstilsynet var på besøg i Lunar sidste efterår – og hvis man troede, at det stod skidt til med bankens kredithåndring, så blev bekymringerne bekræftet:

”Bankens ambition om øget udlånsvækst fremstår risikofyldt henset til de betydelige mangler i bankens kredithåndtering af udlån. Banken bør ikke øge væksten i udlån, udvide markedsområdet eller udbuddet af udlånsprodukter, før kredithåndteringen er forbedret væsentligt. Dette gør sig gældende for de danske såvel som for de svenske kunder,” fremgår det af tilsynsrapporten.

Svaret fra Lunar var overraskende nok, at kritikken om at styrke kredithåndtering, -politik og -kontrol ikke var en overraskelse, da ”Lunar allerede inden inspektionen arbejdede på forbedringer i forhold til udlån”.

Problemet med den slags udmeldinger og den megen tilsynskritik er, at den skræmmer de mulige veletablerede partnere på den danske markedsplads.

For Lunar har selv tidligere luftet tanken om at entrere med et dansk realkreditselskab for at få indtægter fra eksempelvis bidragssatser, når danskerne optager nye realkreditlån. Det ville i givet fald skulle være en aftale med enten Danske Banks Realkredit Danmark, Nykredit/Totalkredit, Nordea Kredit eller Jyske Banks Jyske Realkredit.

Finanstilsynet giver grønt lys til kapitalplan

Finanstilsynet har nu – som forventet og uden anmærkninger – givet Lunar grønt lys til sin kapitalplan, oplyser Lunar i en meddelelse. Kapitalplanen skal sikre, at Lunar lever op til det nye solvenskrav og kan fortsætte sin vækst i de kommende år. Det sker uden anmærkninger, oplyser banken. Kapitalplanen er en konkret plan og tidsramme for, hvordan Lunar styrker sig finansielt og lever op til det nye solvenskrav, som Finanstilsynet fremsatte den 23. februar.
”Vi er tilfredse med, at Finanstilsynet nu har givet os grønt lys til vores kapitalplan. Det havde vi også forventet, fordi vi har indleveret en solid plan for, hvordan Lunar og alle vores kunder, ansatte, investorer og interessenter står godt rustet i fremtiden med udgangspunkt i et endnu stærkere finansielt fundament i Lunar Bank. Nu er det bekræftet, at planen er dækkende og til at gennemføre. Derfor fokuserer vi nu på at eksekvere de få og enkle initiativer i planen ,” siger Ken Villum Klausen, medstifter og CEO hos Lunar Group.
Lunar er allerede i gang med at implementere elementerne i planen, der blandt andet omfatter en kapitalrejsning på et trecifret millionbeløb. Hele planen og kapitalrejsningen har opbakning fra Lunars største investorer.

Men InsideBusiness har diskret spurgt lidt rundt i branchen, om en af de fire veletablerede aktører er på vej med en samarbejdsaftale med Lunar om formidling af realkreditlån. Det korte svar er nej. Der er ikke noget, der tyder på, at en sådan aftale er på vej.

Nogle af de forhandlinger, der måtte have været, havde endda ikke engang karakter af en Totalkredit-lignende formidlingsaftale, hvor en deltagerbank får ca. 50 procent af bidragssatserne mod at bære en del af kreditrisikoen på realkreditlånet. Nej, der var snarere om markedsføringsaftaler, hvor et realkreditinstitut kunne bruge Lunars platform som markedsføringskanal.

Det synes Express Bank allerede at gøre nu i forbindelse med Lunars långivning, hvor man som privat kan låne op til 500.000 kroner med en rente på ned til 4,49 procent. Men heller ikke sådan en aftale er kommet på plads på realkreditsiden.

Kritisk distance til kredithåndværk

En årsag til dette kan ud over en vis kritisk distance til Lunars organisations kredithåndværk være, at formidlingen af realkreditlån i høj grad i dag handler om forbrugerbeskyttelse og grundig rådgivning.

Får man eksempelvis solgt et realkreditlån til en kunde, som senere sætter kunden i en vanskelig økonomisk situation, så handler det i høj grad om, at banken og realkreditinstituttet kan dokumentere, at kunden har fået en tilstrækkelig rådgivning om lånet. Har man ikke leveret dette, risikerer man at få en erstatningssag på halsen. Det kan have været en bekymring for realkreditselskaberne, om Lunar har kunnet levere dette.

Der er desuden spørgsmålet om Lunars kapitalstyrke, for selv om banken trods alt oplever en vis vækst i udlån fra 76 til 167 millioner kroner i rente- og gebyrindtægter fra første halvår 2022 til første halvår 2023, så taber banken stadig penge. Og det er vældig problematisk at låne flere penge ud, hvis man som Lunar har ligget på kant med kapitalkravet, har problemer med kreditgivningen og fortsat kører med underskud. For så længe der er underskud, skal der jo skydes flere penge ind for at finansiere en eventuel kreditvækst.

Selv har Lunar italesat, at man kommer til at tjene penge i 2024. Det vil i sig selv være lidt af en præstation, eftersom banken i første halvår sidste år tabte 233 millioner kroner efter at have haft et samlet underskud på 1,5 milliarder kroner i 2022.

Men det er vel ikke helt umuligt, hvis vi isolerer tallet til driften. Men taber Lunar også investorankesagen ved landsretten i Oslo, så erstatningen på ca. 415 millioner kroner står ved magt, så bliver 2024 også et blodrødt år for Lunar.

Så skal investorerne være villige til at indskyde flere penge for at finansiere Lunars udlånsvækst.

I dag består investorkredsen af en blandet landhandel af danske og svenske investorer med Chr. Augustinus Fabrikker Aktieselskab, stifter Ken Willum Klausen via LWOH, Anders Holck Poulsen via Brigthfolk, Seed Capital, Kinnevik, Orbit Launch og Tencent. Alle lå ved halvåret sidste år med en ejerandel på maksimalt 10,12 procent.

Kan man vækste med tilsynets krav?

Men selv hvis investorerne trykkede speederen helt i bund og bankede derudad med lån til kunder via en boliglån- og realkreditfinanseringsmodel, så ville en Lunar i en vækstcase komme på kant med Finanstilsynets tilsynsdiamant, som tilsiger, at den årlige udlånsvækst skal være under 20 procent. Dog med det forbehold, at der trods alt er tale om et blødt krav, således at udlånsvæksten skal kunne forklares og forsvares. Og Finanstilsynet kan jo godt se, at Lunar ikke er en klassisk bank, men en vækstcase.

Uanset hvad, er det umiddelbart svært at finde en god vej videre for Lunar nu. Et oplagt bud på en fremtid for banken er, at investorerne nu sætter hårdt mod hårdt og kræver massive omkostningsbesparelser i håb om at få sorte tal på bundlinje, måske allerede i år. Man optimerer forretningen og forsøger at skabe nye indtægtsstrømme fra partnerskaber som den forsikringsaftale, man har lavet med Gjensidige.

Men spørgsmålet er, om man kan fastholde medarbejderne i Lunar, hvis man går sparevejen. I forvejen synes der at være en lidt bekymrende udskiftning af nøglepersoner hos Lunar.

For eksempel viser lidt research på LinkedIn, at Lunars juridiske chef (CLO) og tidligere ansvarlige på hvidvaskområdet, Svend Ulrik Riis, for nylig er stoppet for at blive underdirektør i Forca, mens bankens Chief Credit officer (CCO), Sanne Friis-Olsen, stoppede i januar i år uden at have et nyt job på hånden. At så tunge profiler stopper, mens banken er udfordret, er næppe et godt tegn.

Omvendt oplyser Lunar over for InsideBusiness, at der allerede blev fundet erstatninger for begge roller for mere end seks måneder siden. Således startede Jensmartin Frandsen i oktober 2023 som ny chief credit officer i Lunar som en del af en overleveringsperiode sammen med Sanne Friis-Olsen, der officielt fratrådte i januar. Desuden erstattede Jonas Leed, som har været i Lunar siden 2019, Svend Ulrik Riis, der stoppede i oktober 2023. Jonas Leed er group general counsel & MLRO.

En anden historie, som Ken Villum Klausen, stifter og adm. direktør i Lunar, gerne vil sælge som en succes, er, at man vil tjene penge på at sælge sin bankplatform og betalingsinfrastruktur. Området kaldes for Banking Services, der er et helt nyt forretningsområde, som blev startet op i 2023 og forventes at vokse massivt allerede i 2024 og håbet er, at det bliver en vigtig indtægtskilde for Lunar.

Banken har f.eks. indgået et nyt partnerskab med den britiske Truelayer, der er en af de førende open banking-platforme i Europa.

”Vi oplever i øjeblikket en stor interesse fra markedet, og det bekræfter, at vi har en overbevisende forretningsmulighed foran os i takt med, at vi åbner det nordiske marked op for resten af verden,” lød det fra Ken Villum Klausen i en pressemeddelelse.

Er der en køber til Lunar?

Det næste og sidste spørgsmål, der rejser sig, er, hvad vejen fremad bliver for Lunar, hvis man ikke får held med at få sorte tal på bundlinjen i år, og investorerne mister tålmodigheden.

Umiddelbart er det svært at se en dansk køber blandt de traditionelle banker. Man er simpelthen bange for, at der gemmer sig flere problemer end fordele ved at samle Lunar op.

En anden mulighed er at finde en udenlandsk bank eller fintechaktør, som er sulten efter vækst og en platform i Europa. Det kunne for eksempel være Nubank, mens et sidste alternativ kunne blive en tur gennem Finansiel Stabilitet, et scenario, som både Lunar og myndighederne sikkert helst vil undgå.

 

 

Læs mere

Ny Totalkredit-aftale giver spekulationer om storstilet bankopkøb

Politikere blæser til kamp mod bankernes uigennemsigtige vilkår

Banker får skarp kritik for at give bedre renter til store end små virksomheder

Priskrig: Se de laveste priser på aktiehandel over for dyre banker

Priskrig på renter tager til mellem banker

Rådgivningspresset på bankerne vokser – og rekordregnskaber kan få politikere til at se rødt

Skarp kritik af Nationalbanken fra ECB