3Shape web

M&A

Nordens sværvægter fylder igen krigskassen. Vi går tæt på EQT og fondens resultater

EQT har rejst sin tiende og hidtil største fond med et tilsagn på over 160 milliarder kroner. Vi går tæt på fonden samt dens afkast, og ikke mindst hvor de gode exits skal komme fra de kommende år.

Det er snart 30 år siden, Nordens største kapitalfond, EQT, for første gang kunne på jagt efter opkøbsmodne virksomheder i Norden.

Siden er der sket ganske meget i EQT, og fonden kan i dag med rette prale af at være den eneste spiller fra det nordiske område, der målt på størrelse kan bide skeer med de helt tunge spillere internationalt.

Et faktum, der i denne uge blev understreget af, at EQT kunne sætte punktum for etableringen af sin tiende fond. En fond, der får et historisk højt tilsagn på 164 milliarder kroner.

Penge, der blandt andet er øremærket til opkøb på en række af kapitalfondens kernemarkeder, herunder det danske. Her har EQT siden den spæde start i midten af 1990’erne været yderst aktiv og har stået bag en række af de mest opsigtsvækkende handler i sektoren, herunder salget af Færch Plast, KMD og senest Ellab.

Med en så stor fond i ryggen er det dog naturligt, at investorerne både over for EQT og andre af de globale sværvægtere stiller spørgsmål til, hvorvidt man med en bugnende krigskasse kan forvente at fastholde de gode afkast, som kapitalfondene har været i stand til at levere de senere år.

De rekordlave renter og den enorme appetit på alternative investeringer gav således indtil starten af 2022 langt de fleste spillere gyldne muligheder for ikke blot at polstre sig med yderligere kapital, men også at levere exits til nogle historisk høje priser. Frasalg, der hos langt de fleste har trukket afkastet i den rigtige retning.

Det er også tilfældet med EQT, der herhjemme blandt andet ejer 3Shape (billedet), WS Audiology og Oterra. Her har den mest modne fond fra 2015 indtil videre givet investorerne et nettoafkast på omkring 2x samt en årlig forrentning på lidt over 20 procent ifølge data fra flere af kapitalfondens amerikanske investorer.

Også den efterfølgende fond fra 2017, der indtil videre har leveret tre frasalg, herunder senest tyske Schülke, der blev solgt for over 10 milliarder kroner sidste sommer, ser ud til at være godt på vej til at levere et afkast i samme størrelsesorden.

Mads Ditlevsen, der siden 2017 har været chef for fondens danske kontor ønsker dog ikke at kommentere afkastet i EQT’s enkelte fonde.

Men han hæfter sig ved, at seneste fundraising, der indbragte 164 milliarder kroner til EQT’s tiende fond, vidner om en stærk opbakning fra investorerne.

”Vi har siden etableringen på det danske marked investeret 75 milliarder kroner herhjemme. Og når vi er i stand til kontinuerligt at etablere nye og større fonde, vidner det om, at investorerne har fået et afkast, de er tilfredse med. Uanset størrelse har vi altid været drevet af at generere et godt afkast til investorerne, og det vil vi fortsat være,” siger Mads Ditlevsen, der blev hentet til EQT i 2004 af kapitalfondens daværende chefer, Ole Andersen og Bjørn Høi Jensen.

Svære sager herhjemme

Især de senere år har den succesrige kapitalfond været plaget af flere uheldige historier på det danske marked, herunder konkursen i Top-Toy samt Flying Tiger, hvor man måtte sælge selskabet billigt til en række tidligere Axcel-partnere efter en udfordrende ejerperiode.

Mads Ditlevsen hæfter sig dog ved, at man for en fond som EQT er nødt til at kigge på kapitalfondens trackrecord over en længere horisont og samtidig også tage højde for, hvor meget kapital der er bundet op i de enkelte investeringer.

”Det er klart, at med en så lang historik, vil der være investeringer, der går mindre godt. Sådan er det for alle kapitalfonde og også for os. Selv om enkelte mindre gode investeringer nogle gange løber med opmærksomheden, så ændrer det dog ikke ved, at langt hovedparten af de danske investeringer, der ikke har givet et tilfredsstillende afkast, har været meget små investeringer i EQT-regi,” siger EQT’s danske chef, der personligt var dybt involveret i blandt andet fondens investering i henholdsvis Færch Plast og HusCompagniet.

Men en historisk stor fond og et dansk M&A-marked, hvor der i øjeblikket er langt mellem de helt store salgsprocesser, kunne det umiddelbart synes svært for EQT at få placeret nogle af de mange milliarder herhjemme. Mads Ditlevsen understreger dog, at fondens opkøb på det danske marked ofte er en kombination af tålmodighed og et godt forarbejde, hvor man ikke blot sidder og venter på at blive ringet op af en investeringsbank.

”Det danske marked er stadig meget attraktivt for os og har været det stort set siden begyndelsen. Det er rigtigt, at der i nogle perioder måske ikke er så mange interessante aktiver til salg i brede processer, men det betyder ikke så meget for os. Vi har altid gjort en dyd ud af at forsøge at finde attraktive muligheder på egen hånd, og ofte vil der være tale om virksomheder, vi følger tæt i mange år, og hvor vi både kender forretningen og ejerne godt,” siger Mads Ditlevsen.

Endvidere peger Mads Ditlevsen på, at købet af Natural Colors-divisionen i Chr. Hansen er et godt eksempel på en investering, hvor den nordiske sværvægter i årevis har holdt et vågent øje med mulighederne. Det stod nemlig allerede ved børsnoteringen af selskabet for mere end 10 år siden klart, at der potentielt kunne ske et eller flere større frasalg af forretningsområder.

Også investeringen i det tidligere Saxo Bank-selskab Banking Circle samt EQT’s store opkøb af en minoritetspost i 3Shape er ifølge fondens danske chef investeringer, der falder i samme kategori.

Har åbnet for minoriteter

Netop investeringen i fremadstormende 3Shape er speciel i dansk EQT-sammenhæng, da kapitalfonden her har opkøbt en minoritetspost på 20 procent. Historisk har de store fonde ellers været noget påpasselige med den type investeringer, da man som udgangspunkt altid vil foretrække selv at kunne træffe de afgørende beslutninger.

Alligevel udelukker Mads Ditlevsen ikke, at der kan komme flere af netop den type investeringer i den nye fond, som man netop har rejst.

”Der vil selvfølgelig altid være nogle ting, der er uden for vores kontrol som minoritetsaktionær. Men her er man igen nødt til at huske på, at vi altid kun investerer i selskaber og sammen med partnere, vi kender godt. Tais Clausen og Nikolaj Deichmann (3Shape-stiftere, red.) har vi haft dialog med gennem mange år og har fulgt deres forretning på sidelinjen. Vi har konstateret, at vi deler deres ambitioner og målsætninger for virksomheden,” siger han.

Især de senere år har flere både større og mindre kapitalfonde som noget nyt åbnet døren på klem for at opkøbe minoritetsposter. Ud over 3Shape har store virksomheder som Haldor Topsøe og Leo Pharma de senere år fået en mindretalsaktionær med ombord, og i skrivende stund er både Hempel og Orifarm ligeledes på jagt efter netop den type investor.

Tror stadig på aktiemarkedet

EQT er en af de få kapitalfonde, der de seneste 10 år har brugt den danske fondsbørs som exitplatform. Det skete med noteringen af HusCompagniet i slutningen af 2020, men det har ikke udelukkende været en succes. Selskabets aktie har lidt under de trængselstider, krigen i Ukraine og de efterfølgende stigende renter og omkostninger, der har ramt især byggebranchen hårdt.

Det afskrækker dog ikke EQT fra at være åben for flere noteringer i fremtiden.

”Den danske børs er attraktiv og har også de senere år vist sig at performe fint. Vi er herhjemme begunstiget af at have flere meget stærke industrier repræsenteret, herunder farma og medtech, og vi anser stadig fondsbørsen for at være en attraktiv exitplatform. Især set i lyset af den størrelse, vores investeringer normalt har.

Udskiftning i investorbasen

Historisk set har mange af de store hjemlige pensionskasser trofast bakket op om mange af de store nordiske fonde, heriblandt EQT. De senere år har flere af dem dog flyttet fokus til andre geografier, og en gennemgang af kassernes investeringer viser da også med al tydelighed, at eksponeringen over for en aktør som EQT er blevet mindre for de flestes vedkommende.

Hos PFA, der gennem tiden har været en af EQT’s mest trofaste støtter i Norden, har man droslet markant ned for sit engagement med fonden, og fra at have investeret 900 millioner kroner i EQT IX har pensionskassen blot skudt lidt over 100 millioner kroner i kapitalfondens seneste fond.

Samme tendens gør sig gældende for flere andre spillere, heriblandt Danica og ATP, mens Sampension fortsat investerer store beløb i EQT og også med jævne mellemrum co-investerer side om side med fonden.

Som så mange andre fonde har EQT dog haft held til at hente finansiel opbakning andre steder, og herhjemme er det blandt andet Lundbeckfonden og Tryghedsgruppen samt en række andre, der har skudt penge i kapitalfondens seneste fond.

Direkte adspurgt peger flere investorer på, at det med EQT’s størrelse er helt naturligt, at fonden ikke kan levere samme høje afkast som i begyndelsen. Men mange hæfter sig også ved, at EQT selv i svære tider har for vane altid at levere et hæderligt afkast fond efter fond.

Exit kan komme fra fintechhåb

Herhjemme anser mange investorer især 3Shape for potentielt at blive en solid investering for EQT, såfremt man sammen med stifterne formår at fastholde den imponerende vækst og eksempelvis har held med at lave en børsnotering inden for de kommende år.

Sværere ser det ud for Sitecore, som EQT gennem længere tid forgæves har forsøgt at sælge, ligesom den fusionerede høreapparatproducent WSA kæmper med en høj gæld og i øjeblikket jagter ekstern kapital til at slanke balancen.

Heller ikke det ambitiøse opkøb af Oterra har fået den bedste start. Senest har EQT måttet indskyde yderligere kapital i det tidligere Chr. Hansen-selskab, der siden overtagelsen har foretaget en række opkøb, men kæmper med at fastholde væksten, samtidig med at de mange nye enheder skal integreres.

I stedet kigger flere investorer mod det tidligere Saxo Bank-selskab Banking Circle, der har haft massiv vækst under EQT’s ejerskab, og som sidste sommer fik banklicens i USA.

Det store spørgsmål er dog, om en potentiel køber vil betale den pris for fintechvirksomheden, som EQT vil forvente i en eventuel salgsproces. Hele betalingsområdet var således voldsomt hypet for nogle år siden, hvor samtlige fonde flokkedes om de mange nye spillere i industrien, men siden er appetitten løjet voldsomt af, hvilket blandt andet kan ses på aktiekursen hos flere af de noterede spillere.

 

LÆS MERE

Ejere sætter ukendt virksomhed til salg for milliardbeløb

Kapitalfond fylder krigskassen efter forrygende exits

Her er landets førende M&A-advokater

EQT jagter medejer til gældstynget investering

Betalingskomet jagter ny ejer

Giganter klar til at byde på dansk klenodie

Partnerexit kaster usikkerhed over succesfonds danske satsning

Kapitalfond lurer på frasalg af dansk it-komet

Kapitalfonds salg af problembarn giver syngende økonomisk lussing