Efter i mange år at have kæmpet en hæsblæsende kamp med rivalen EQT om at være den førende fond i Norden, har svenske Nordic Capital for længst været nødt til at erkende, at man ikke kunne følge med konkurrenten, der er vokset eksplosivt de senere år.
Hvad værre er, at Nordic Capital efter mange succesfulde år med solide afkast blandt andet i Danmark oplevede en markant nedgang i de to fonde, man etablerede umiddelbart før finanskrisen.
Kapitalfondens to fonde fra henholdsvis 2006 og 2008 underpræsterede begge i ganske betydelig grad, og det fik mange investorer til at vende fonden ryggen.
Da Nordic Capital senest hentede penge til sin ottende fond i 2013, valgte mange af de trofaste investorer, der gennem årene havde udgjort rygraden i fonden, simpelthen at vende Nordic Capital ryggen.
Det gælder blandt andet danske ATP, der ellers i mange år både havde leveret tilsagn efter tilsagn til den svenske fond og også samtidig havde investeret side om side med Nordic Capital, blandt andet i forbindelse med købet af Falck.
ATP sagde imidlertid pænt nej, da man simpelthen ikke var tilfreds med det afkast, den svenske fond havde leveret de foregående år.
Et kig på Nordic Capitals sjette og syvende fond viser da også, at begge har skuffet målt på en række centrale nøgletal. Fondene har således ikke været i stand til at fordoble investorernes investering, hvilket ellers altid er målet med en kapitalfond, ligesom det årlige afkast har været lavere end mange kollegers og også lavere end det børsnoterede marked, som investorerne måler fondene op imod.
Afkast i Nordic Capital
Herunder ses nettoafkastet i Nordic Capitals seneste fonde.
De to fonde fra 2006 og 2008 har leveret et årligt afkast på under 10 procent, mens den ottende fond ser noget bedre ud.
Nordic Capital VI (2006): 1,8
Nordic Capital VII (2008): 1,6
Nordic Capital VIII (2013): 1,7
Kilde: Preqin og Investordata
Nets-rival gav forrygende afkast
Noget tyder imidlertid på, at de investorer, der valgte Nordic Capitals ottende fond fra for snart fem år siden, er gået glip af en god investering.
Fortrolige tal, som InsideBusiness er kommet i besiddelse af, viser således, at Nordic Capital VIII indtil videre har leveret et afkastmultipel på omkring 1,7, hvilket vil sige, at investorerne indtil nu har fået et ganske solidt afkast. Her er det blandt andet sommerens salg af betalingsselskabet Bambora, der i den grad har været med til at trække Nordic Capital seneste fond i den rigtige retning.
Den svenske virksomhed, der i klassiske kapitalfondsstil blev bygget på en fusion af en række selskaber, herunder danske DK Online, blev i juli måned solgt til den franske Ingenico til en pris på godt 11 milliarder kroner, hvilket var fem gange mere, end Nordic selv havde investeret i Bambora-koncernen.
Salget af Nets-konkurrenten kombineret med, at flere andre selskaber i Nordic Capitals ottende fond tegner til at blive lovende investeringer, har nu fået en lang række af de tunge investorer til at tage Nordic Capital til nåde igen.
InsideBusiness erfarer således, at ud over en række amerikanske investorer forventes både ATP, PFA og Danica at bakke op om Nordic Capitals niende fond, der forventes endeligt lukket inden for kort tid.
Flere andre investorer, som InsideBusiness har talt med, peger ligeledes på, at de nu igen er klar til at sende millioner af sted til Nordic Capital.
”Det er vores klare opfattelse, at Nordic Capital de senere år har fået langt bedre styr på de interne processer, og samtidig tegner fond VIII ganske lovende. Derfor er vi igen klar til at investere, selv om vi ligesom andre takkede nej i 2013. Fonden har nu igen bevist sit værd, og vi kan godt lide tanken, at man holder et snævert fokus, hvorimod en fond som EQT spreder sig ud over rigtig mange forskellige områder,” forklarer en investor.
Ændrer holdning til Lagkagehuset
I Danmark har Nordic Capital altid været en markant aktør, der tidligere har investeret i selskaber som Falck, Kompan, Sonion og ikke mindst Nycomed med særdeles gode resultater til følge. I skrivende stund ejer fonden herhjemme industrivirksomheden Bladt Industries, Sportmaster, rederiet Unifeeder samt Lagkagehuset, der blev købt af norske FSN sidste sommer.
Netop Lagkagehuset var for FSN en forrygende handel, men flere af Nordic Capitals investorer har siden udtrykt en vis bekymring for, hvorvidt man betalte en alt for høj pris for bagerkæden. Lagkagehuset har ganske vist haft en imponerende vækst med udrulning af butikker herhjemme, ligesom man så småt er ved at gøre sit indtog på det britiske marked. Alligevel frygtede mange investorer, at risikoen ved investeringen var for stor, da den høje pris for Lagkagehuset ifølge dem var et udtryk for, at Nordic Capital allerede havde betalt for en engelsk ekspansion uden dog at have sikkerhed for, at denne ville lykkes.
Den holdning har dog ændret sig, efter at mange investorer nu har sat sig nærmere ind i casen i forbindelse med, at man har gennemgået Nordic Capitals investering nøje forud for en eventuel investering i fonden.
”Det er vores opfattelse, at Lagkagehuset har et stærkt koncept, som man kan ekspandere til rigtig mange lande. Frygten har været, at man var nødt til at bruge for mange kræfter på at tilpasse konceptet til de enkelte lande, men det ser ikke ud til at være tilfældet. Samtidig tillægger vi det stor værdi, at man har fået L Catterton med som investor, da det åbner døren på klem for det amerikanske marked,” siger en investor og henviser til, at den amerikanske kapitalfond købte 20 procent af Lagkagehuset i november måned.
Rederi kan blive næste frasalg
Købet af Lagkagehuset var første danske investering i en årrække, efter at fonden flere gange snublede på målstregen, blandt andet i forsøget på at købe Færch Plast og siden discountkæden Normal.
Samtidig er det efterhånden flere år siden, fonden herhjemme har stået bag et frasalg, hvilket blandt andet hænger sammen med, at ingen af de danske selskaber i fondens portefølje har været modne til det. Især investeringen i det århusianske rederi Unifeeder har givet fonden med co-investoren Danica Pension en del grå hår, da Unifeeder både blev ramt af en generel nedgang i containermarkedet, men også tydeligt mærkede det på egen bundlinje, da den økonomiske krise kradsede på det vigtige russiske marked.
Ikke desto mindre er Unifeeder nu igen inde i en god gænge, og selskabet forventer ifølge Nordic Capital selv at lande et historisk godt resultat i 2017. Derfor er det ikke overraskende, at rederiet, der for nylig fik Nils Smedegaard Andersen som formand, netop har hyret de internationale giganter Citigroup og Jeffries til at afsøge mulighederne for virksomheden. Ifølge InsideBusiness er det en proces, der blandt andet skal afdække mulighederne for, at Unifeeder kan ekspandere sin forretning til også at omfatte eksempelvis landtransport. Men processen kan også sagtens ende med, at Nordic Capital vælger et frasalg, såfremt prisen er den rette.
Ifølge InsideBusiness oplysninger lyder oplægget fra de to banker, at Unifeeder kan indbringe fonden mellem 5 og 7,5 milliarder kroner, alt efter hvor mange bydere det i givet fald lykkes at få på banen. Salget kan sågar ske allerede inden sommerferien, hvis shippingeksperten Jeffries og Citigroups team med danske Nicholas Blach Petersen i spidsen har held til at finde den rette køber.
Nordic Capital betalte selv omkring 4 milliarder kroner for Unifeeder, da man overtog selskabet fra britiske Montagu, så hvis processen ender med et salg, vil det sandsynligvis ikke blive til et afkast, der ligger helt i top. Omvendt har mange investorer stor respekt for, at den svenske fond har formået at få Unifeeder på rette spor igen.
”Nordic Capital har strammet gevaldigt op de senere år og er blevet rigtig dygtige til at følge deres selskaber utrolig tæt. De arbejder ud fra en meget aktiv vinkel, og det er Unifeeder et godt eksempel på. Investeringen har været helt nede at suge grundvand, men fremstår i dag i langt bedre stand, end da man købte selskabet,” forklarer en investor.
Uheldige sager forstyrrer
Mens Unifeeder om end ikke bliver en solstrålehistorie, så en investering, der afkræver respekt blandt investorerne, så har Nordic Capital dog andre ting at slås med.
Ganske vist lykkedes det fonden at børsnotere de to selskaber Convatec og Munters i henholdsvis 2016 og sidste år, men begge selskaber er løbet ind i betydelige problemer siden. Især Coloplast-konkurrenten Convatec er faldet markant på børsen i London – vel at mærke efter at Nordic Capital havde solgt størsteparten af sine resterende aktier til Novo-pengetanken Novo Holdings. I december var det så Munters, der måtte skuffe investorerne med en ganske betydelig nedjustering.
Fra investorerne side er man aldrig særlig begejstret for, at en kapitalfond sender selskaber på børsen, der efterfølgende taber momentum, men som flere noterer over for InsideBusiness, så skal de ridser, den type sager giver i lakken, også ses i forhold til, hvor meget fonden reelt kunne have gjort for at ændre slagets gang.
Nordic Capital har ikke ønsket at medvirke til denne artikel.
LÆS MERE
Prispres truer kapitalfondes grønne investeringer
Kapitalfond i nervekrig med storbanker – mister nu dansk chef
Ejere hjælper kriseramt legetøjsgigant med kæmpelån
Her er Danmarks bedste kapitalfond