Lagkagehuset web

Inside story

Nordic Capital kæmper mod uret

Kapitalfonden Nordic Capital har med stor succes hentet over 85 milliarder kroner hos investorer på få år og er netop nu ved at rejse sin største fond nogensinde. Fonden hænger dog fortsat på en række ældre investeringer, der giver bekymring i investorkredsen, herunder Lagkagehuset, som helst skal sælges snarest.

Efter nogle svære år i kølvandet på finanskrisen med svigtende afkast, en famlende strategi og intern uro har svenske Nordic Capital fået lidt af et comeback.

Alene siden 2018 har man etableret tre nye fonde med et samlet tilsagn på over 85 milliarder kroner og massiv opbakning fra investorerne, og netop nu er Nordic Capital ved at etablere sin hidtil mest ambitiøse fond.

Således er den nordiske kapitalfond ved at stable sin 11. fond i rækken på benene, og ambitionen er en fond med en krigskasse på over 60 milliarder kroner.

Et mål, der vil betyde, at Nordic Capital både tager et markant skridt opad i størrelse og nu for alvor kan blande sig med de helt tunge drenge på den globale scene og ligesom konkurrenterne i EQT distancerer de øvrige nordiske rivaler som Altor, IK og Triton.

Også herhjemme har Nordic Capital været særdeles aktiv med opkøb af blandt andet Siteimprove og Conscia, ligesom man sidste sommer blev medejer af Leo Pharma med en investering på over 3 milliarder kroner.

Frasalg har det dog indtil videre været småt med herhjemme, og selv om flere af de danske opkøb forsat er relativt nye, er det netop Nordic Capitals ældre opkøb, investorerne retter fokus mod.

Kapitalfondens 8. fond, der blev etableret i 2013 med et tilsagn på næsten 26 milliarder kroner, var af mange investorer og Nordic Capital anset for at være lidt af et comeback efter flere år med problemfyldte opkøb og sløje afkast. Fonden fik da også en forrygende start med salget af Nets-rivalen Bambora, der sikrere kapitalfonden et forrygende afkast.

Gassen er gået lidt af ballonen

Siden er gassen dog gået en smule af ballonen, og hvor Nordic Capital VIII i begyndelsen lignede en af klassens største dukse, er det siden gået mere sidelæns. Derfor er fonden målt på afkast sammenlignet med andre konkurrenter i samme periode ikke længere blandt eliten, da fonden inden videre har leveret en afkastmultipel på omkring 1,9, mens investorernes årlige forrentning er på omkring 20.

Tallene er i sig selv på ingen måde dårlige, men de bedste fonde fra den periode har leveret betydelig stærkere afkast, hvorfor afkastet i Nordic Capital blegner lidt. Alligevel er opbakningen til Nordic Capital historisk stærk, blandt andet på grund af fondens opkøbsstrategi, der i dag fremstår markant skarpere end tidligere.

Værre er det dog, at det fortsat kniber noget med at få de sidste selskaber i fonden fra 2013 solgt.

P.t. rummer fonden fortsat hele seks investeringer, hvoraf to er blevet geninvesteret i nyere fonde. Da fonden udløber næste år, er Nordic Capital under pres for at få afsluttet fonden, hvorfor InsideBusiness også erfarer, at man inden form kort tid vil kigge på mulighederne for at finde en køber til Lagkagehuset (billedet). Den danske virksomhed blev opkøb i 2017 for en relativt høj pris, men virksomheden har blandt andet været hårdt ramt af covid-19, hvorfor ejerne i 2020 måtte skyde 200 millioner kroner i bagerkæden.

Samtidig passer kæden slet ikke ind i Nordic Capitals strategi længere, idet fonden i dag har et langt mere stringent fokus og stort set udelukkende jagter virksomheder inden for den finansielle sektor og i medicinalindustrien.

Nordic Capitals danske selskaber

Herunder ses de danske virksomheder Nordic Capital ejer i skrivende stund, samt hvornår investeringen er foretaget.

Bladt Industries (2012)

Unisport (2015)

Lagkagehuset (2017)

Conscia (2019)

Siteimprove (2020)

Leo Pharma (2021)

Har prøvet det tidligere

Ud over Lagkagehuset rummer Nordic Capital VIII også tyske GHD, norske Resman samt den børsnoterede inkassovirksomhed Intrum.

Også det danske it-selskab Conscia ligger i Nordic Capital VIII, og for et år siden skød kapitalfonden gang i en børsnotering af virksomheden, hvilket dog nu er afblæst.

Den tidligere Axcel-virksomhed vokser dog fortsat med omkring 20 procent, men med et fastfrosset børsmarked er det mest sandsynlige, at man først kan tage de skrinlagte børsplaner op af skuffen et godt stykke inde i 2023.

Med de mange nye milliarder, der fortsat ruller ind i Nordic Capital, og som har medført talrige opkøb de senere senere år, er der ifølge flere af Nordic Capitals investorer en vis bekymring for, hvorvidt fonden vil formå at få lukket den snart ti år gamle fond i tide for dermed bedre at kunne fokusere kræfterne på de nytilkomne fonde. Især fordi markedet for frasalg og noteringer er blevet markant dårligere de senere måneder.

Indtil videre lyder meldingen fra Nordic Capital dog, at man forventer at kunne lukke fonden inden for den givne tidsramme.

“I de seneste to år har fond VIII gennemført flere stærke exits, både i form af M&A’s og børsintroduktioner. Vi har til hensigt at fortsætte frasalget af virksomheder i et tempo, der er afstemt med markedsforholdene og afkastforventningerne fra vores investorer. I det tilfælde en fonds levetid skal forlænges, er det noget, vi vil diskutere med investorer, men lige nu er det ikke noget, vi forventer,” skriver kommunikationschef Katarina Janerud i en mail til InsideBusiness.

Konkurrenten EQT stod i præcis samme situation for nogle år siden, hvor kapitalfondens sjette fond stod til udløb i 2021, alt imens flere investeringer, herunder i Danmark, ikke helt leverede de ønskede resultater. EQT stod dog stejlt på, at man ville have afsluttet fonden, og det lykkedes med en børsnotering, mens man mere eller mindre forærede Flying Tiger væk og trak sig fra katastrofen Nordic Aviation Capital.

”Selvfølgelig vil vi som investor gerne have det bedste afkast og ønsker som udgangspunkt ikke ,at tingene kastes i grams. Men man er også nødt til at slå en streg i sandet, især når der rejses så mange langt større fonde, som Nordic Capital har gjort det senere år. Så vores forventning er, at de finder en løsning og eventuelt bruger samme model som for nogle år siden,” forklarer en investor og henviser til, at Nordic Capital i 2018 lavede et såkaldt continuation vehicle. Her solgte man de tilbageværende selskaber i Nordic Capitals syvende fond videre til en ny fond med navne CV1, hvor Coller Capital og Goldman Sachs indtrådte som nye investorer og tilbød de eksisterende investorer at købe deres andele til en fastsat kurs.

Gik skævt efter finanskrisen

Det var oprindelig i årene før finanskrisen, at tingene begyndte at få skævt for Nordic Capital. Man havde rejst to fonde relativt hurtigt efter hinanden i 2006 og 2008 og mere end fordoblet sin størrelse. Begge fonde og deres investeringer blev dog hårdt ramt, da finanskrisen lammede den globale økonomi i september 2008.

Især Nordic Capital VII fra 2008 var en mindre katastrofe med et årligt afkast på under 10 procent, der placerede fonden helt i bunden sammenlignet med andre spillere i norden.

Samtidig har fonden præget af stor intern uro, idet blandt andre den danske partner Christian Dyvig var stor tilhænger af, at man udvidede forretningen til også at omfatte andre aktivklasser efter internationalt forbillede, hvilket flere bærende kræfter i Stockholm var modstandere af.

Flere store investorer, heriblandt flere danske pensionskasser, lagde efterfølgende Nordic Capital på is, og det er først de senere år, at fonden for alvor har genvundet investorernes gunst.

At man igen er taget til nåde og blandt andet har kunnet rejse sin seneste fond på få måneder midt under corona, skyldes især, at Nordic Capital ifølge Katarina Janerud har skåret sit fokus til og valgt tidligt at fokusere på få vertikaler.

“Som alle andre følger vi den aktuelle udvikling på de globale finansmarkeder ekstremt tæt, men vi ser faktisk både udfordringer og muligheder. Siden sidste gang, verden oplevede finansiel uro, er vi vokset og har udviklet os betydeligt. Vi har flyttet vores strategiske fokus, så vi i dag er et globalt og sektorfokuseret private equity-hus med fokus på tech, betalingstjenester, finansielle tjenester og sundhed. De sektorer er meget modstandsdygtige over for økonomisk volatilitet, og med mere end 70 gennemførte investeringer i disse sektorer er vi godt placeret til at fortsætte med at levere gode afkast til vores investorer i kraft af vores dybe forståelse af disse forretningsområder,” skriver hun og peger også på, at man har skabt sit egen afdeling, operations advisory, der blandt andet har til opgave at optimere de enkelte investeringer og hjælpe med til at optimere resultaterne i de enkelte virksomheder i porteføljen.

“Vores stærke operationelle team med hovedsæde i København spiller en nøglerolle i dette og arbejder dagligt tæt sammen med hele vores portefølje for at gøre gode virksomheder endnu bedre,” lyder det.

Siden finanskrisen i 2008 har Nordic Capital været gennem lidt af en tranformation, hvorfor man i dag fokuserer på langt flere geografier end tidligere. I tider med stor uro er det ifølge Katarina Janerud en stor fordel, da det giver fonden mere fleksibilitet.

“Vi er overbeviste om, at alle de fonde, vi rejser i fremtiden, vil kunne leve op til forventningerne fra vores investorer. Det skyldes, at vi som sektorfokuseret investor har en dyb forståelse af de industrier, vi investerer i, og hvad der driver væksten i dem. Derudover har vi som global fond den nødvendige fleksibilitet til at anvende vores ressourcer på en meget strategisk og taktisk måde for at sikre os mod for eksempel en afmatning i økonomien i visse geografiske områder,” skriver hun.

Ligesom Nordic Capital de senere år har ændret sig ganske radikalt, er der samtidig sket et vis udskiftning i fondens danske investorbase, hvor mangeårige investorer som Danica Pension og ATP har neddroslet deres engagement i fonden, mens andre, såsom Chr. Augustinus Fabrikker, Lundbeckfonden og senest Nio Partners, er kommet til.

Læs mere

Kapitalfond klar til salg af genoprettet guldæg

Kæmpe pengetank kaster sig over kapitalfonde

Her er kapitalfondenes største guldæg

EQT jagter dansk genrejsning

Tidligere EQT-chef arbejder på stort frasalg