Schjødt web

Inside story

Nordisk advokatgigant åbner i Danmark

Det ekspansive norske advokatfirma Schjødt åbner nu som den første skandinaviske aktør kontor i Danmark med tidligere partner hos Gorrissen Federspiel i spidsen. I alt fire partnere er på plads, og flere vil løbende komme til.

Det danske advokatmarked har i årevis været præget af få stærke, nationale aktører, hvor det historisk set har været svært for udenlandske spillere at få fodfæste.

Nu tager det ekspansive norske advokathus Schjødt som den første i over ti år skridtet og satser målrettet på at bygge et slagkraftigt dansk kontor op fra bunden.

Det norske firma gjorde for nogle år siden sin entré på det svenske marked, og med den succesfulde ekspansion i ryggen samt med en omsætning på over 1 milliard kroner baseret på blandt andet kerneområder som M&A, shipping og restruktureringer kaster firmaet sig nu også over det danske marked.

I spidsen for det nye kontor, der efter planen slår dørene op i november, står tidligere partner i Gorrissen Federspiel Jens Mathiasen, der efter sit exit fra den danske advokatkæmpe har været partner hos britiske Holman Fenwick Willan.

Samtidig har firmaet også snuppet Claus Hastrup Knudsen, der har været næsten 20 år hos Németh Sigetty, heraf næsten 10 år som partner.

Og for Schjødt, der af mange anses for at være den norske pendant til det succesfulde danske M&A-hus Accura, er ambitionen da også at udnytte firmaets stærke position i Skandinavien til at skabe en slagkraftig spiller herhjemme, der kan måle sig med de helt tunge drenge i branchen.

”Vi ser nogle stærke synergier med Schjødts øvrige kontorer, og det er et helt naturligt skridt at have en stærk tilstedeværelse i Danmark, så vi kan tilbyde klienterne en stærk aktør fra øverste hylde, der kan servicere dem på tværs af lande i Nordeuropa,” siger Jens Mathiasen.

Jens Mathiasen understreger, at ambitionen er at bygge op organisk. Firmaet indleder derfor med fire nøglepartnere, og så er målet løbende at opbygge forretningen, så den danske afdeling af Schjødt kan matche firmaets øvrige kontorer i både Norden og England.

Det er især qua Schjødts norske ophav, at firmaet historisk har haft en særdeles stærk position inden for blandt andet shipping, offshore og renewables; det var blandt andet det norske advokatfirma, der i slutningen af 2019 var med til at hjælpe de tidligere Torm-folks succesfulde tankrederi Hafnia på børsen i Oslo.

Har længe haft Danmark på radaren

Schødt råder i dag over 280 jurister, og ifølge InsideBusiness’ oplysninger har firmaet længe haft Danmark og især København i kikkerten.

Tidligere har man således også haft dialog med Schjødts danske pendant, Accura, og selv om mange tidligere så et oplagt match her, lykkedes det aldrig parterne at få enderne til at mødes. Derfor vælger den norske sværvægter nu at bygge op fra bunden.

Selv om timingen umiddelbart kan synes lidt mystisk set i lyset af den massive økonomiske uro og en frygt for en dyb recession, noterer flere spillere i branchen sig, at tidspunktet måske alligevel ikke er så skævt.

De senere år har landets advokater haft kronede dage, især inden for M&A og ejendomme, og det har derfor været stort set umuligt at flytte profiler uden at betale en solid sum penge for det.

Samtidig har risikoen tidligere været, at man var i fare for at få samlet et dyrt købt hold af profiler op for derefter se hele markedet blive halveret, hvilket er ved at ske i øjeblikket.

Nu har Schjødt i stedet muligheden for at vokse mere organisk og samtidig lukrere på den usikkerhed, der kan opstå hos nogle af de aktører, der de senere år har ekspanderet voldsomt på det rødglødende M&A-marked og nu kigger ind i et 2023, hvor der ser ud til at være noget længere mellem de lukrative opgaver.

“Schjødt har et langsigtet perspektiv på sin virksomhed. Der vil altid være efterspørgsel etter et bredt spekter af juridiske tjenester fra dygtige advokater. Vi ser gode muligheder i Danmark, og øget usikkerhed på kortere sigt ændrer ikke det,” siger formand i Schjødt Olav Kolstad.

En svær øvelse

Blandt de danske konkurrenter venter de fleste spændt på at se, hvilken effekt Schjødts indtog på det danske marked vil have for branchen.

Som nævnt har den danske advokatbranche historisk set været lukket land for internationale spillere, og bortset fra dengang DLA Piper opslugte Lett i 2017, har der ikke været nogen forskydninger i magtbalancen i årevis.

Seneste forsøg på at bygge et nyt kontor op fra bunden af en udenlandsk aktør var finske Hannes Snellman, der i 2010 åbnede i København blot for at lukke igen fire år senere efter at have brugt over 100 millioner kroner alene på lønomkostninger.

Også Kammeradvokatens ambitiøse forsøg på at erobre et nyt territorium inden for M&A har vist sig som en dundrende fiasko, hvilket blot understreger, at det danske marked langtfra er nogen let nød af knække.

 

Læs mere

Her er landets førende M&A-advokater

Her er kapitalfondenes største guldæg

EQT jagter dansk genrejsning

Tidligere EQT-chef arbejder på stort frasalg

Detailkæmpe arbejder på stort frasalg

Prominente ejere klar til salg af hypet tøjfirma