Sortera web1

Inside story

Nordiske kapitalfonde rykker ind Danmark

To nordiske fonde kaster sig nu ind i kampen om at sikre sig de solide danske virksomheder. Det giver øget trængsel på et marked, hvor en stribe andre fonde har gjort deres indtog, og de gode afkast ikke altid er garanteret. 

De mange kapitalfonde på det danske marked med hjemlige aktører som Axcel og Polaris i spidsen kan nu se frem til øget konkurrence på et marked, der i forvejen er tætbefolket.

Norske Norvestor slår nu dørene op i København, og svenske Summa Equity henter dansk profil hos en af de nærmeste konkurrenter til at stå for opkøb herhjemme.

De melder sig dermed ind i rækken af kapitalfonde, der de senere år er rykket til Danmark, nærmere bestemt København, i håbet om at sikre sig en bid af det danske marked og den strøm af mellemstore virksomheder, der hvert år bliver sat til salg.

Tidligere har udenlandske fonde som blandt andre IK Investment Partner, norske Verdane og hollandske Waterland alle åbnet kontorer herhjemme, og nu kaster den traditionsrige norske fond Norvestor sig også ind i kampen.

Den norske fond, der blev etableret i 1990’erne, har netop rejst sin ottende fond med et tilsagn på knap 6 mia. kr., og efter planen skal en del af disse milliarder bruges til danske opkøb.

”Vi har netop etableret et dansk kontor, som vi er ved at bygge op. Planen er, at der i løbet af 2021 skal komme lidt flere medarbejdere til, så vi får en størrelse, der giver mening i forhold til at understøtte Norvestor og målet om at investere i interessante virksomheder i hele Norden” siger Kasper Skovgaard Kristensen, der er hentet hos Maj Invest og skal stå i spidsen for kapitalfondens danske kontor.

Norvestor har trods sine mange år på det nordiske marked endnu ikke foretaget investeringer herhjemme, men for nylig tilkøbte fondens porteføljeselskab PHM Group den danske virksomhed Ejendomsvirke.

”Vi har indtil videre ikke foretaget direkte opkøb i Danmark, men der er blevet lavet add-ons, senest med investeringen i Ejendomsvirke. Vores fokus er selskaber med en EV på 20-200 mio. euro, og vi ved af erfaring, at der netop i den kategori er mange spændende cases i Danmark,” forklarer Kasper Skovgaard Kristensen.

Hård konkurrence på det danske marked

Herunder ses en stribe af de fonde, der kæmper om de mellemstore danske virksomheder, der løbende bliver sat til salg med en værdi på mellem 200 og 2 mia. kr. Tilsagn er i mia. kr.

FSN Capital V 7,4
Triton Smaller Midcap II 6,0
Norvestor VIII 5,9
Axcel VI 4,7
Summa Equity II 4,8
Verdane Capital X 4,4
Adelis Equity II 4,4
Polaris V 4,1
IK Small Cap II 4,1
Verdane Edda 4,0
Procuritas Fund VI 2,4

Hård konkurrence  

Med en fondsstørrelse på 6 mia. kr. skal Norvestor jagte akkurat de samme virksomheder, som danske Polaris og Axcel i forvejen kæmper om med blandt andre FSN Capital, Adelis, Triton og en række andre kapitalfonde. Hertil kommer en stribe af udenlandske aktører, herunder engelske og amerikanske fonde primært med base i London eller Stockholm, der også med jævne mellemrum byder sig til, når en dansk virksomhed med en vis størrelse får hængt et prisskilt om halsen.

”Selvfølgelig er der også hård konkurrence om de gode investeringer i Danmark, og alle fonde vil som udgangspunkt forsøge at finde bilaterale processer, hvor man kan undgå auktioner. Vores ambition er at opkøbe selskaber og gøre dem til nordiske vindere. Det kunne eksempelvis være en virksomhed med en stærk position i Norge eller Danmark, som vi kan hjælpe med at etablere sig i det øvrige Skandinavien,” siger Kasper Skovgaard Kristensen.

Henter profil hos konkurrent 

Ligesom Norvestor vil den relativt nye svenske kapitalfond Summa Equity nu også fokusere yderligere på Danmark. Derfor henter fonden Jacob Frandsen, der har været en årrække hos konkurrenten Adelis.

I første omgang får han base i Stockholm, men både fra sit nuværende job samt ved tidligere ansættelser hos de danske M&A-huse Clearwater og FIH Partners kender han det danske marked indgående.

Netop Adelis har siden opstarten for nogle år siden været yderst aktiv på det danske marked med talrige opkøb herhjemme og frasalg af blandt andre NGI og IT Relation, og det er både den erfaring kombineret med det eksisterende netværk fra tiden som investment bank, Summa Equity nu satser på at gøre brug af.

Kapitalfonden, der sælger sig selv til investorerne med et klar ESG-profil, har for nogle år siden rejst sin anden fond med et tilsagn på knap 5 mia. kr., netop nu er man i gang med at rejse sin tredje fond samt en såkaldt “growth fund”. Førstnævnte forventes at blive markant større end tidligere, da Summa har ramt en lukrativ niche hos mange investorer med sit fokus på ESG. Samtidig har man leveret en række gode afkast blandt andet med salget af Sortera (billedet) til Nordic Capital for nylig.

Reynir Indahl, der stiftede Summa Equity i 2016 efter næsten 13 år hos Altor, ønsker på nuværende tidspunkt ikke at uddybe fondens planer på det danske marked, men understreger, at der indledningsvis ikke bliver tale om et decideret fysisk kontor.

InsideBusiness erfarer dog, at fondens strategi er at starte forsigtigt og så langsomt bygge en tilstedeværelse op herhjemme, akkurat som fonden FSN Capital oprindelig gjorde det, da de rykkede til Danmark.

Blandet succes 

Den strategi står i stærk kontrast til andre konkurrenter som Waterland og IK, der frem for en langsom, organisk opbygning lynhurtigt fik etableret en stor dansk organisation.

I hollandske Waterlands tilfælde har taktikken indtil videre resulteret i fire investeringer, hvoraf de seneste er miljøselskabet Envidan, der blev overtaget fra Via Equity i slutningen af 2020, samt konsulenthuset Valcon, der blev opslugt af First Consulting, der er ejet af kapitalfonden.

Indtil videre har Waterland stadig sit første frasalg til gode, og flere selskaber i porteføljen, herunder dressurvirksomheden Helgstrand Dressage og eventvirksomheden All Things Live, er begge blevet hårdt ramt af covid-19.

Noget anderledes er det gået hos svensk-britiske IK, der trods et markant sats fortsat har sin første danske investering til gode, efter at man for nogle år siden åbnede kontor i Amaliegade. Samtidig har fondens danske partner, Thomas Klitbo, for nylig forladt kapitalfonden efter en årrække, hvorfor det er et åbent spørgsmål, hvorvidt IK vil fastholde sin markante tilstedeværelse herhjemme.

 

Læs mere

Axcel arbejder på største exit siden Pandora. GN har meldt sig som mulig køber

Kapitalfond og pensionskasser planlægger hemmeligt storudsalg 

EQT og Lego-fond smider nøglerne til gigantinvestering. PFA risikerer milliardtab 

Trods lunkne afkast: Statens storinvestor tager kapitalfonde i forsvar

Nordiske kapitalfonde får baghjul på afkast  

M&A-marked: Her er de varmeste salgskandidater