lars rebien web

Inside story

Novo Nordisk angribes i flæng: Svindler systemet og fører investorer bag lyset

Vrede investorer, en whistleblower og ærkerivalen har inden for den seneste måned halet Novo Nordisk i retten. Nu rammer endnu et hold aktionærers massesøgsmål den danske diabetesgigant. Men hvad har forvandlet Novo Nordisk til en magnet for søgsmål om svindel og vildledning?

Refusionssvindel, forbudt markedsføring, manipulation af aktiekursen, ulovlige prisaftaler og vildledning af investorer. Novo Nordisk har i den seneste måned været i vælten for urent trav, og senest er en række investorer gået til angreb på den danske medicinalkæmpe i et massesøgsmål.

Advokatkontoret Levi & Korsinsky vil trække den danske medicinalgigant i retten for at vildlede aktionærerne og for kunstigt at holde aktiekursen oppe, selv om ledelsen ifølge dem var klar over problemer på det amerikanske marked.

”En række investorer, som har tabt penge på aktien, har henvendt sig til os og føler, at de er blevet løjet for og vildledt, og spørger, hvad de kan gøre for at få det tabte tilbage,” siger Eduard Korsinsky, som leder søgsmålet mod Novo Nordisk hos Levi & Korsinsky.

Længere stribe retssager

Levi & Korsinsky repræsenterer blot et af de to hold vrede aktionærer, som anklager Novo Nordisk for at føre dem bag lyset. I midten af januar kom et andet advokatfirma på banen med et lignende massesøgsmål på vegne af pensionskassen Lehigh County Employees Retirement System. Her lyder anklagen tilmed, at Novo Nordisk vildledte investorerne og indgik ulovlige prisaftaler med konkurrenterne.

Ud over de to massesøgsmål bliver Novo Nordisk beskyldt for at snyde på vægten med deres medicin for at få flere penge ud af Medicaid. Retssagen er af ældre dato, men blev appelleret i begyndelsen af januar. Her anklager en advokat og farmaceut en stribe medicinalfirmaer, herunder Novo Nordisk, for at oplyse en falsk produktionspris på lægemidler for at betale en mindre Medicaid-refusion.

Og så går ærkerivalen Sanofi efter Novo Nordisks strube i et søgsmål, der beskylder det danske selskab for at plante falske informationer i sin markedsføringskampagne.

Den seneste måneds angreb mod Novo Nordisk

27. december 2016: Sanofi sagsøger Novo Nordisk for vildledende markedsføring. Markedsføringsmaterialet antyder angiveligt, at Sanofis diabetesmiddel Lantus og Toujeo vil blive blokeret i januar, og derfor bør patienter og læger skifte til Tresiba.

3. januar 2017: En whistleblower appellerer en ældre retssag, der beskylder Novo Nordisk og en række andre medicinalfirmaer for at snyde på vægten med deres medicin for at få flere penge ud af Medicaid. De har angiveligt oplyst en falsk produktionspris for lægemidler for at betale en mindre Medicaid-refusion.

12. januar 2017: Et amerikansk advokatkontor indleder et massesøgsmål mod Novo Nordisk på vegne af pensionskassen Lehigh County Employees Retirement System. Anklagen går på, at Novo Nordisk har været med til ulovlige prisaftaler og for at have rapporteret falske og vildledende indtjeningsresultater og -forventninger, som var pustet op på grund af prisaftalerne.

18. januar 2017: En investor indleder et massesøgsmål, hvor han også beskylder Novo Nordisk, Rebien og Brandgaard for at have misinformeret investorer og at have talt aktien op. For at vildlede markedet foretog Novo Nordisk en række aktietilbagekøb for at stabilisere aktieprisen, lyder anklagen.

Advokater fik færden af gyldne forlig

Men hvad er det, der har forvandlet Novo Nordisk til en målskive for advokaters sylespidse anklager om svindel og vildledning?

Investorernes massesøgsmål kommer, efter at aktien i løbet af 2016 faldt med 35 procent. Ifølge amerikansk lov kan investorer vinde en retssag, hvis de beviser, at et selskab enten bevidst har vildledt aktionærer eller har handlet groft uforsvarligt, og at det har ført til materielt tab for investorerne. Som oftest er der store summer at hente ved at angribe store børsnoterede selskaber med en hær af sultne advokater.

”Ud over baseball, så er det nok deres yndlingssport. Class action-retssager, hvor man samler en masse investorer og fortæller dem, at de har chancen for at tjene en masse penge ved at gå med, er ret populære,” siger Michael Voss, indehaver af kapitalforvalteren Fundamental.

Især hvis en aktiekurs er kollapset, skal man som børsnoteret virksomhed regne med, at investorerne flokkes om et massesøgsmål for at forsøge at vinde noget af det tabte tilbage. Investorerne betaler ikke noget for at være med i Korsinskys søgsmål. Som oftest ender det med, at parterne indgår et forlig, fordi man vil undgå en lang og dyr retssag.

Levi & Korsinsky er professionel aktør inden for massesøgsmål og har en stribe medicinalselskaber på sin sorte liste med søgsmål, blandt andet Valeant og Martin Shkreli, som begge forsøgte at tjene tykt på enorme prisstigninger på deres lægemidler.

Som Eduard Korsinsky siger: ”Der er ikke noget, der slår et godt forlig.”

”Medicinalretssager er blevet et meget indbringende retsområde på det seneste, og prisstigninger på medicin har fået enormt meget opmærksomhed af lovgivere og offentligheden generelt,” siger Eduard Korsinsky.

Intens konkurrence ændrer spillet

Novo Nordisks aktiekurs kollapsede, fordi selskabet ikke kunne opretholde de høje vækstrater og prisstigninger på sine insulin, som ledelsen havde lagt i kakkelovnen til.

I mange år har Novo Nordisk og en anden mastodont, Sanofi, siddet tungt på både de korttidsvirkende og langtidsvirkende insulinprodukter. Det betød, at de to spillere mere eller mindre selv kunne styre prisstigningerne.

Men der blev vendt op og ned på konkurrencen på diabetesmarkedet i USA, efter at den amerikanske medicinalgigant Eli Lilly i december 2016 lancerede en efterligning af Sanofis supersællert Lantus og indledte en priskrig. Eli Lillys nye efterligning har presset den franske medicinalgigant ud af markedet visse steder, fordi Eli Lilly har givet klækkelige rabatter på sin langtidsvirkende insulin.

Også Novo Nordisks guldspindende lægemiddel Victoza blev ekskluderet fra USA’s største indkøber, Express Scripts, i efteråret 2016. Eli Lillys lave priser har tvunget Novo Nordisk til at tilbyde fede rabatter på sine to storsælgende langtidsvirkende diabetesmidler.

Både Sanofi, som føler sig trådt på af Novo Nordisk, og investorer, som ikke fik, hvad de blev stillet i udsigt, er nu pirrelige i retslokalerne.

LÆS MERE

Selvmål smadrer Lars Rebiens eftermæle

Novo-top  i brandudsalg forud for kurskollaps

Novo Nordisk fanget i amerikansk politik