;
peder holk web

Redaktørens analyse

Novos problembarn på slingrekurs

En passiv storaktionær, en opgivende direktør og en handlingslammet formand er årsagen til det kaos, der omgiver den tidligere så succesfulde ingredienskoncern Novozymes.

Rygterne var begyndt at svirre internt i ingredienskæmpen Novozymes i sidste uge. Et todages, ekstraordinært strategimøde var blevet presset ind i den travle kalender hos koncernens ledelse, og de fleste var allerede begyndt at gætte på, hvad resultatet ville blive.

Selskabets anden nedjustering på blot få måneder, en fyring af topchef Peder Holk Nielsen (billedet) eller måske begge dele?

Så galt gik det trods alt ikke, men sent torsdag aften måtte Novozymes-bestyrelsen med tidligere Carlsberg-direktør Jørgen Buhl Rasmussen endnu en gang trække i håndbremsen og konstatere, at ingredienskoncernens svigtende salg gjorde det umuligt at fastholde de forventninger, man allerede havde justeret nedad i april måned.

Virksomheden og Peder Holk Nielsen talte selv om ”modvind på markederne” og pegede på, at det især var store oversvømmelser hos koncernens kernekunder i USA, som var en afgørende årsag til de skuffende resultater, der betyder, at Novo-selskabet ikke længere kan betegne sig selv som en vækstvirksomhed.

For Novozymes hårdtprøvede investorer, der gennem flere år har måttet kigge langt efter et hæderligt afkast, blev nyheden ikke mødt med vrede, men i højere grad et ligegyldigt skuldertræk, der vidner om, at mange af de store investorer herhjemme har opgivet Bagsværd-virksomheden.

Spørgsmålet er, hvem der bærer skylden for den dyne af tristesse, der har lagt sig over den tidligere så succesfulde virksomhed.

Ingen tager ansvar

Hvis man spørger Novozymes selv, bliver der ofte peget på udefrakommende årsager. Til stor irritation for de hårdtprøvede aktionærer.

Men udefra set virker selskabet langtfra som en velsmurt maskine. Peter Holk Nielsen ligner en mand, der har givet op. Alligevel ser det ikke ud til, at han frivilligt slipper tøjlerne i koncernen, han kender alle afkroge af.

Formand Jørgen Buhl Rasmussen minder mest af alt om en mand, der ikke vil se realiteterne i øjnene. Adspurgt om, hvorvidt han og den øvrige bestyrelse gør sig tanker om at finde en efterfølger til den 62-årige direktør, afstedkommer ofte åbenlys irritation. Til trods for at emnet er helt naturligt set i lyset af Peder Holk Nielsens fødselsattest og ikke mindst de udfordringer, Novozymes har netop nu.

Sidst, men ikke mindst, er det påfaldende, så lidt man hører til Novozymes magtfulde ejer, Novo Holdings. Direktøren her, Kasim Kutay, sidder ellers i bestyrelsen for det børsnoterede selskab og burde være i stand til at følge begivenhederne fra første hold.

Et stærkt mandat?

Kutay har dog langtfra fået den optimale start som den ansvarlige ejer, siden han kom til Novo-pengetanken fra investeringsbanken Moelis. Det store opkøb af en aktiepost i Coloplast-konkurrenten Convatec har været en dundrende fiasko, og senest måtte han skille sig af med Michael Shalmi, der gennem mange år har stået i spidsen for pengetankens største investeringer.

Tilmed sidder Kutay i en svær rolle, hvor han over sig har Novo Nordisk Fonden, hvor ingen ringere end tidligere Novo Nordisk-direktør Lars Rebien Sørensen er formand.

God governance er det næppe, men spørgsmålet er, hvor meget Kutay i realiteten har at skulle have sagt, eller om det i virkeligheden er den tidligere Novo-mæcen, der styrer slagets gang.

Noget skal der imidlertid ske, og man må formode, at både Jørgen Buhl Rasmussen og Kutay har gjort sig tanker om, hvordan man skal finde en efterfølger til Peder Holk Nielsen. Listen over interne kandidater er til at overskue, da der sandsynligvis ikke er nogen.

Og selv om det i Novo-familien nærmest er fast kutyme at rekruttere fra egne rækker, vil hovedparten af aktiemarkedet anse det for stærkt negativt, hvis Novozymes-bestyrelsen ikke udnytter situationen til at få friske øjne på sagen. Det er der i den grad brug for.

 

LÆS OGSÅ

Prominente pengetanke tager investeringer hjem. Grundfos-ejer pønser på ny milliardportefølje

Novo og Leo svarer på kritik: “Man antager, at bestyrelserne ikke ved, hvad de laver”

Lundbeckfondens formand skyder med skarpt mod Novo – opdateret

Novo i hård infight med genstridige belgiere

Selvmål smadrer Lars Rebiens eftermæle

Novo-top  i brandudsalg forud for kurskollaps