Da den danske topchef for Bain & Company, Niels Peder Nielsen, i april valgte at sige farvel til konsulentbranchen til fordel for en stilling i Novo Nordisk Fonden, satte det omgående gang i spekulationer om, hvordan konsulenthuset ville reagere på udskiftningen.
Ville vækst stadig blive prioriteret i lyset af konsulenthusets beskedne størrelse, eller ville man indskrænke sig til at blive et feederkontor, der blot ville eksistere for at forsyne den talenthungrende internationale Bain-forretning med friske konsulenter? Og hvordan ville de dyrebare private equity-kunder reagere på tabet af Niels Peder Nielsen?
Nu, knap to måneder senere, har man fundet en ny profil til stillingen: Belgieren Guy Brusselmans, som er hentet fra en partnerstilling internt i organisationen. Fra august bliver han sat i spidsen for det danske kontor, og han maner alle rygter i jorden og forsikrer, at han ikke vil blive en søvnig størrelse. Han har ikke i sinde at være babysitter for et konsulenthus, der står stille, og kommer selv med mange års M&A-erfaring.
”Jeg er her ikke for at være administrator. Bain vokser i Danmark, og jeg har en ambition om, at det skal blive ved med at vokse,” siger Guy Brusselmans.
Konsulenthuset Bain & Company er stadig en lille spiller i forhold til ærkerivalerne McKinsey & Company og Boston Consulting Group (BCG). Men i konsulentbranchen er det ikke alt, der kan måles i størrelse, og Bain er klar til at give konkurrenterne kamp til stregen.
Anført af den afgående topchef, Niels Peder Nielsen, har Bain de senere år været i offensiven og udvidet staben på det danske kontor betydeligt, ligesom man også har øget kontorets omsætning og snuppet markedsandele fra konkurrenterne. Afstanden til Mckinsey og BCG er mindsket, og strukturen er på plads til, at konsulenthuset kan blive ved med at vokse, lyder det fra Niels Peder Nielsen.
Ambition om vækst
Fakta: Guy Brusselmans
Nationalitet: Belgien
Blev ansat i Bain & Company i 2003, hvor han har fokuseret på klientellet inden for henholdsvis forbrugsvarer og private equity.
Startede karrieren i forbrugsvaregiganten Procter & Gamble, der ejer varemærker som Pantene, Pringles, Ariel, Gilette og Pampers m.fl. Her arbejdede han med branding og indkøb.
Uddannet civilingeniør i 1997.
Bain & Company fokuserer på de tre hovedområder strategi, M&A og reorganisering og simplificering. Et fjerde område, som er i vækst overalt i konsulentbranchen, er digitalisering.
Hverken Guy Brusselmans eller Niels Peder Nielsen ønsker at sætte tal på vækstmålet, da det ikke er noget, man opererer med i Bain, lyder det. I stedet fokuserer man på at arbejde for de rigtige klienter på interessante projekter. “Og indtil videre er det jo gået meget godt,” lyder det fra Brusselmans.
Af det dugfriske regnskab fra 2017, som blev offentliggjort i sidste uge, kan man se, at konsulenthuset i Danmark i dag er dobbelt så stort som i 2011. Det er dog stadig det mindste hus i trekløveren, der også kaldes The Big Three eller MBB, og som består af McKinsey, BCG og Bain – og der er fortsat et godt stykke vej for Bain op til en andenplads i den sammenhæng.
Lokalt har det danske McKinsey-kontor har omkring 143 ansatte, og BCG ligger efter alt at dømme i samme størrelsesorden som Mckinsey, selv om det ikke er til at vide præcis, fordi konsulenthuset kun aflægger samlet regnskab for hele Norden. Til sammenligning har Bain & Company 41 ansatte.
Globalt har McKinsey omkring 27.000 ansatte, BCG 14.000 og Bain omkring 8.000.
Stærkest på M&A
De tre store managementkonsulenthuse tager hver afsæt i forskellige discipliner inden for ledelsesrådgivning, men konkurrerer indbyrdes på alle forretningsområder. Hver har de dog områder, hvor de er særlig stærke, og for Bains vedkommende er det uden tvivl i private equity-segmentet. Det er også her, man vil fokusere i årene fremover.
”I forhold til sektorer er der ingen tvivl om, at vi vil fastholde og udbygge vores position på private equity, der som bekendt er et af vores styrkeområder. Vi vil i et par andre sektorer øge fokus, blandt andet inden for consumer products. M&A er også grunden til og forudsætningen for at vækste vores private equity-område, siger Niels Peder Nielsen og bakkes op af Guy Brusselmans.
“Hvis jeg ser fremad, forventer vi at se en masse M&A-aktivitet, men også en stor ændring I karakteren af M&A. For 10 år siden handlede de fleste virksomhedstransaktioner om rækkevidde og skala. Man købte sig til størrelse inden for sin egen industri og til rækkevidde på tværs af grænser, men også i tilstødende industrier,” siger han og fortsætter:
”I dag får vi en masse aktivitet fra store enheder, som gentænker deres portefølje af aktiviteter. Folk stiller spørgsmål til, hvilken skalering der egentlig er vigtig, og hvilken skalering der ikke er, og det driver dem til spinne aktiviteter ud, hvor de ikke føler, de er den bedste ejer. Nøglen er at finde ud af, hvor man har sin styrke og har en konkurrencemæssig fordel. Man ser private equity-selskaber spille en meget vigtig rolle i hele denne gentænkning og omlægning af porteføljer.”
Ny M&A-profil
Guy Brusselmans har arbejdet i Danmark i to år og har erfaring fra Bains nordiske kontor i Stockholm fra dengang, han stadig var manager. Han lægger stor vægt på sin erfaring inden for M&A, som sammen med forbrugsvarebranchen er det område, han har beskæftiget sig mest med i sin karriere. Han har efter eget udsagn været med i nogle af verdens største globale virksomhedstransaktioner og har gjort sig erfaringer, som vil blive værdifulde at bringe i spil på det danske Bain-kontor.
”Når du beskæftiger dig med virksomhedsopkøb, bliver du også bedre til det. Du bliver dygtigere, og det gør den næste transaktion mere sandsynlig. Det er fascinerende at opleve en virksomhed, som kommer ind i en opkøbsspiral, hvor opkøbene bliver større og større og mere og mere udfordrende, i takt med at kompetencerne bygges op. Det er utrolig kraftfuldt, og undervejs ændrer det selve dna’et i virksomheden,” siger han.
Falder på top og bund
Den forretning, Niels Peder Nielsen efterlader til august, er forsat beskeden i forhold til både internationale og lokale og regionale konkurrenter, men regnskabet bærer også præg af et fokus på vækst og investeringer i millionklassen, som skal ruste Bain til at styrke sin tilstedeværelse over de kommende år.
Årets resultat er i det seneste regnskab for 2017 faldet til 1 millioner kroner mod 14 millioner kroner året før, og bruttofortjenesten er faldet med 6 millioner kroner til 77.
Ifølge Niels Peder Nielsen skyldes tilbagegangen på bundlinjen, at Bain har udvidet staben primært i anden halvdel af 2017, hvorfor lønnen trækker ned uden en tilsvarende vækst i omsætningen. Bruttofortjenesten falder, fordi konsulenthuset havde ”et lidt langsomt januar og februar,” og fordi konsulenterne fakturerede lidt mere i udlandet end i Danmark i forhold til normalen.
”Det smarte svar er selvfølgelig, at vi aldrig er tilfredse, men jeg vil sige, at vi har haft et godt 2017, både hvad angår klientarbejde og på personalesiden, præget af investeringer i vækst. Vi har fortsat arbejdet med en række af vores vigtige klienter, og på personalesiden synes vi, at det er gået godt. Vi har fået bygget en god personalepyramide op, og det er alfa og omega i forhold til vores evne til at være succesfulde på 3-5 års sigt,” siger han med henvisningen til den junior-, senior- og partnerbalance, som konsulenthusene er nødt til at ramme og holde for at være profitable.
”Så i forhold til de ansatte er det gået rigtig godt, og i forhold til bruttoresultatet er vi fint tilfredse, men vi vil altid gerne have mere,” siger Niels Peder Nielsen.
LÆS OGSÅ:
Her er virksomhederne, de unge vil arbejde for
McKinsey taber terræn i Danmark
Mød konsulentbranchens vækstkometer – og sejtrækkerne
Mytisk konsulenthus gør op med “logedjævelskab”
Nu skal din revisor sladre om dine smarte skatteplaner
Regioner køber konsulentydelser i blinde