Danske Banks corporate finance-afdeling har efter en række svære år fået betydelig bedre fat de seneste 18 måneder. Nu foretager banken så en rokade i den øverste ledelse af den del af banken, der må siges at være et af de områder, der har topchef Thomas Borgens absolutte fokus.
At området i en årrække har haft Danske Bank-toppens bevågenhed har ikke altid været udelukkende positivt, og tidligere led Danske Banks virksomhedskøbmænd blandt andet under Borgens noget firkantede udtalelser om, at man partout skulle være nummer et i den årlige Prospera-undersøgelse, hvis entydighed man kan stille spørgsmål ved.
I foråret 2013 var det Danske Banks mangeårige chef for corporate finance, Anders Bønding, der måtte forlade banken, og kort efter forlod også hans efterfølger, Jesper H. Jensen, banken og gik til den internationale rådgiver Rothschild.
Danske Bank haltede efter Nordea
Siden har makkerparret Christian Lindholm og Christian Blinkenberg stået i spidsen for det prestigefyldte område, hvor Danske Bank i flere år har haltet efter ærkerivalen Nordea, der historisk har været langt bedre til at udnytte sin stærke lånebog til at skabe forretning andre steder i banken, herunder i corporate finance-afdelingen.
Nu bliver det så den tidligere Carnegie-mand Anders Friedl, der sammen med Christian Lindholm skal stå i spidsen for den lukrative division, der potentielt kan sikre banken ikke blot en masse omtale, men mindst lige så vigtigt også kan være indgangsvinkel til at få foden indenfor hos en række af Nordens største virksomheder og kapitalfonde.
Danske Banks eliteenhed
Danske Banks corporate finance-afdeling har gennem de sidste 18 måneder fået væsentlig bedre fat i det attraktive marked for køb og salg af virksomheder.
Herunder ses et udpluk af bankens vigtigste sager samt de sager, banken i skrivende stund arbejder på.
Afsluttede sager:
Salg af Ferrosan for Altor til en række investorer, herunder Danica, salg af Danmarks Skibskredit til Axcel, PFA og PKA, salg af en række vindselskaber, herunder Jupiter Group til den norske kapitalfond Verdane, samt salget af en del af Qubiqa for BWP Partners.
Inden for det noterede marked har Danske Bank blandt andet stået for salget af Land & Leisure samt BoConcept.
Igangværende sager:
Salg af Fertin Pharma på vegne af familien Bagger-Sørensen, køb af aktiepost i Normal på vegne af Nordic Capital samt salget af APC Forsikringsmæglere.
Rokeringen sker ikke på grund af manglende resultater. Tværtimod har Danske Bank nu for første gang i mange år fået fat i markedet for køb og salg af virksomheder, selv om man fortsat halter lidt bagefter konkurrenten i forhold til børsnoteringer.
Ud over at Anders Friedl, der kom til Danske Bank i begyndelsen af oktober, overtager rollen som såkaldt co-head for corporate finance-afdelingen, har banken samtidig oprettet en partnergruppe bestående af divisionens to ledere samt Christian Blinkenberg, Thomas Knaack og Ulrik Rasmussen, der begge har en fortid hos SEB.
Ideen er, at de fem seniorfolk får det overordnede ansvar for afdelingen og samtidig skal bruge deres mangeårige erfaring til fortsat at sikre Danske Bank lukrative køb- og salgsmandater.
Har gang i en række større handler
Efter at have været dømt ude i flere år har Danske Bank alene i år stået bag 15 større handler, der blandt andet inkluderer salget af Ferrosan og Danske Skibskredit, ligesom man repræsenterede kinesiske Sparkle Roll i forbindelse med forhandlingerne om at købe sig ind i B&O.
Som InsideBusiness tidligere har beskrevet, arbejder Danske Banks corporate finance-folk netop nu desuden på en række nøglesager.
Banken assisterer således fonden Nordic Capital i dens forsøg på igen at få foden indenfor på det danske marked med opkøbet af Matas-rivalen Normal.
Samtidig repræsenterer banken også en fond, der sammen med blandt andet EQT er med i kapløbet om at sikre sig ejerskabet af it-infrastrukturselskabet GlobalConnect, som Deloitte har til salg. Her har SEAS-NVE’s fiberselskab Fibia senest trukket sig fra processen, så der reelt kun er en håndfuld bejlere tilbage, herunder Danske Banks kunde.
Ud over den proces har Danske Bank sikret sig den eftertragtede opgave med at sælge familien Bagger-Sørensens guldæg, Fertin Pharma, der potentielt kan blive en af de største M&A-sager herhjemme i år.
Normal kan blive en nøglesag
Forhandlingerne om Normal-ejernes salg til Nordic Capital kan dog meget vel blive en nøglesag for Danske Bank. Den svenske fond har længe haltet efter konkurrenten EQT, men hvis fonden med den nye danske leder Michael Haaning i spidsen kan få sikret sig majoriteten i Normal, kan det meget vel betyde flere handler i den kommende tid. Handler, hvor Danske Bank vil stå stærkt i forhold til at sikre sig en central rolle.
Samtidig kan Normal-opkøbet hjælpe Danske Banks corporate finance-folk et godt stykke vej i forhold til at sikre sig et af de mest ombejlede salgsmandater i øjeblikket, Nemlig.com. Internetsuccesen Nemlig.coms ejerkreds har tidligere haft følere ude i forhold til et salg af aktier, og Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen ejer både en stor aktiepost her, ligesom han er storaktionær i Normal.
Et succesfuldt salg af butikskæden kan således bane vejen for, at Danske Bank også får held til at sikre sig den prestigefyldte rolle med at sælge Nemlig.com, hvilket er en opgave, som talrige konkurrenter har forsøgt at lægge billet ind på de sidste seks måneder.