Vindmøller

M&A

Ny kapitalfond med CIP-profiler i ryggen vil købe op i vind

Sammen med en række investorer skyder en stribe partnere fra Copenhagen Infrastructure Partners, herunder tidligere ATP-chef Bo Foged, samlet en kvart milliard i ny kapitalfond, der skal købe op i den enorme underskov af leverandører til vindmøllebranchen herhjemme.

Erfaringerne har ikke just været rosenrøde, og de få investorer, der rent faktisk har tjent penge på at investere i den store underskov af leverandører til den grønne omstilling herhjemme, kan tælles på få hænder.

Hos flere kapitalfonde er industrien for længst blevet sat på den sorte liste. Flere store spillere som EQT, Nordic Capital og Axcel har gennem årene alle brændt fingrene på at købe ind i en sektor, der historisk har lidt under, at mange små underleverandører er blevet presset af branchens få, men meget dominerende storkunder, der gang på gang har sat sektoren under pres.

Et stigende fokus på den grønne omstilling har dog fået flere pengestærke aktører til igen at rette fokus mod de spillere, der leverer komponenter til alt fra havvind til solcelleparker.

Pengetanken A.P. Møller Holding var herhjemme en af de første, der tog sektoren til nåde og offentligt erklærede, at man ville forsøge at konsolidere de hjemlige underleverandører til vindmøllebranchens fyrtårne som Vestas og Siemens. Senest har også den nystartede fond Glentra anført af tidligere partner i Copenhagen Infrastructure Partners Henrik Tordrup hentet milliarder fra blandt andre Novo Holdings til netop at styrke værdikæden bag den grønne omstilling.

Nu ser endnu en ny fond med kapital fra en række prominente investorer dagens lys, og ambitionen er at finde de stærkeste spillere blandt energibranchens underleverandører.

CoreCapital, som fonden hedder, har i første omgang hentet en kvart milliard fra en investorgruppe, der blandt andre tæller tidligere ATP-chef Bo Foged samt en række af de bærende kræfter i Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), heriblandt direktør Michael Hannibal samt den succesfulde forvalteres stiftende partnere.

I spidsen for den nye fond står Rolf Kragelund og John Agerholm, der begge har mange års erfaring fra den danske energisektor, og de ser et stort potentiale i at investere i en hjemlig industri, der har placeret som en af de førende underleverandører inden for især vind.

”Der sker utrolig meget i vindindustrien netop nu, og behovet for vindmøller de kommende år vil vokse eksplosivt. Vi er så heldige, at vi herhjemme har nogle kompetencer, der er efterspurgt i hele verden, og det er netop de forretninger, vi gerne vil investere i,” siger John Agerholm, der har en fortid hos blandt andet Vestas.

Allerede nu har CoreCapital opbygget en solid pipeline takket være den enorme underskov af virksomheder herhjemme, der leverer til de store vindmølleproducenter.

”Vi har en pipeline på over 500 virksomheder, hvilket illustrerer hvor bred en industri vi har herhjemme. Derfor ser vi et stort potentiale i at finde stærke virksomheder, der eksempelvis har unikke kompetencer, eller som har skabt sig en stærk position i en særlig niche,” siger John Agerholm der understreger at størrelsen på CoreCapitals første fond vil stige, i takt med at nye opkøb kommer til.

Bedre mulighed for exit

At timingen er den rette nu, skyldes ifølge Core Capital blandt andet, at langt flere større spillere i dag står klar til at investere i sektoren, hvilket giver bedre muligheder for fremtidige exits.

”Vi ser et meget anderledes exitbillede i dag, end for bare 10 år siden. Mange af de store energiselskaber har en klar ambition om at investere i den grønne omstilling; det samme har de traditionelle olieselskaber, strategiske købere, industrikonglomerater samt en række internationale fonde,” siger John Agerholm.

Alene blandt de store kapitalfonde har flere nordiske spillere, herunder Triton og FSN, senest opkøbt underleverandører i vindbranchen. Triton opsnappede således Vejle-virksomheden Fairwind, der installerer, servicerer og reparerer onshore- og offshorevindmøller på globalt plan, for omkring 1 milliard kroner i 2021, og for nylig købte norske FSN sig ind i Polytech, der blandt andet producerer lynafledere til vindmøllevinger.

De forbedrede exitmuligheder tegner et billede af en mere moden industri, der synes at have lært noget af tidligere tiders mange fejltrin, og hvor man nu samtidig ser tydeligt tegn på stærkt stigende efterspørgsel.

Både de store producenter, herunder Vestas, og branchens mindre aktører lider massivt under især de stigende omkostninger til produktion, men det er nødvendigvis ikke helt skidt i forhold til at investere i sektoren netop nu.

”Mange spillere er naturligt nok presset af stigende omkostninger, og det faktum, at man nu skal levere ordrer, der er indgået i en tid, hvor råvare- og transportpriserne var helt anderledes. Så industrien er under pres, men det giver samtidig rigtig gode muligheder for at investere, når man som os har de lange briller på og er tryg ved, at der vil ske et markant løft i efterspørgslen,” siger John Agerholm og peger på, at en af de helt store udfordringer for store slutkunder som Ørsted og Vattenfall kan blive, om de overhovedet kan få nok møller til at dække deres behov.

Skal finde de rigtige aktører

Skrækeksemplet på et katastrofalt forsøg på at konsolidere vindmøllebranchens underleverandører var Skykon tilbage i 2010, der endte med at give trecifrede tab til både Amagerbanken og kapitalfonden EQT. Også Axcel har brændt fingrene på industrien med opkøbet af Mita-Teknik, som man efter flere år med store udfordringer måtte sælge tilbage til ejerne, ligesom BWB Partners sidste sommer måtte overdrage Ziton til en kreditfond under Permira.

Hos Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), der de seneste 10 år er vokset til at blive en af verdens førende forvaltere inden for alternativ energi, tror man imidlertid på, at man fortsat kan høste gode afkast på at investere i de mange selskaber herhjemme, der leverer til den grønne omstilling.

”Hos CIP har vi et ønske om at medvirke til en fortsat professionalisering af underleverandørerne til den grønne omstilling. Vi tror på, at det er muligt at skabe en mere effektiv industri i Danmark til gavn for den samlede internationale værdikæde,” siger partner i CIP Mogens Thorninger.

”Historisk har en udfordring været, at sektoren har været koncentreret om meget få store kunder, og der har ikke altid været tænkt langsigtet. Og samtidig har mange underleverandører måske ikke tilstrækkelig indtjening eller ressourcer til at understøtte international ekspansion og langsigtet værdiskabelse,” lyder det fra den tidligere formand og partner i advokathuset Bruun & Hjejle.

Mogens Thorninger fremhæver endvidere, at man især ser et potentiale i de spillere, der ikke er eksponeret over for tung industri og afhængig af få store projekter.

”Vi støtter CoreCapitals fokus på at investere i aktører, der har en interessant niche eller en service- og en abonnementsforretning, som understøtter international vækst og langsigtet værdiskabelse. Vi har en unik underskov af underleverandører til den grønne omstilling herhjemme, men for os handler det om at skabt en model, så virksomheder med det største potentiale kan tænke internationalt og langsigtet,” siger Mogens Thorninger.

 

Læs mere

Tidligere CIP-profil og Vestas-chef bag ny milliardfond

Milliardfonds danske rødder under pres

Endnu en tung profil forlader succesrig milliardfond

Uroen ulmer i guldrandet fond

Tikkende bombe under Ørsted  

Ombejlet erhvervsmand solgte stort ud før brat nedtur

Kursfald og mugne investorer i Ørsted: Mads Nipper langt fra ønskestart

Vestas-bestyrelse har svigtet med valg af topchef