anders-damgaard-farve

Inside story

Nye PFA-priser signalerer et helt nyt regime for pensionsbranchen

Landets største pensionsselskab har hævet priserne massivt på forsikringer, viser ny rammeaftale, som InsideBusiness kan løfte sløret for. Samtidig gives der pæne rabatter på investering og kontante vederlag. Det er mere uigennemskueligt og kræver professionel rådgivning og forhandlingskraft, lyder det fra eksperter.

Nu banker priserne på pensionsbranchens omdiskuterede tab af erhvervsevne-forsikringer op, mens priserne på investeringsdelen falder, og der indføres samtidig særlige vederlag til kunderne. Sidstnævnte er en slags plaster på såret til de lavestlønnede og til de yngre, som endnu ikke har sparet så meget op, at de får gavn af en rabat på investeringsomkostninger på 0,2 procent om året, som PFA stiller kunderne i udsigt.

Det viser priserne i PFA’s MæglerPlus-regime. InsideBusiness er kommet i besiddelse af et prisblad, hvoraf det fremgår, at en tab af erhvervsevne-dækning nu koster 0,249 procent pr. år for en dækning på 10 procent af lønnen. Det betyder, at sektorens kongeprodukt, en dækning på 40 procent af lønnen, koster 1 procent af lønnen om året. Det er en voldsom forøgelse af priserne hos PFA – faktisk en tre- eller firedobling i forhold til visse lukrative kundeaftaler, som InsideBusiness før har beskrevet.

Der er store forandringer på pensionsmarkedet, fordi Finanstilsynets hensigt er, at priserne på tab af erhvervsevne-forsikringer balancerer, så der ikke sker en uhensigtsmæssig omfordeling, hvor visse kunder betaler for, at en gruppe store virksomhedskunder får deres pensionsordning utrolig billigt.

”Det er helt et nyt prisregime. Priserne på tab af erhvervsevne er tvunget op, og så har konkurrencen flyttet sig over på kapitalforvaltning, så det tjener selskaberne mindre på. Selve administrationsdelen går i nul, mens der på kapitalforvaltningsdelen nu også kan være mulighed for at få indført en kontant bonus pr. medarbejder,” forklarer koncerndirektør i PFA Anders Damgaard om prisudviklingen.

Se PFA’s prisblad her

Det særlige vederlag pr. kunde ligger på 2.000 kr. om året i MæglerPlus-aftalen, men som InsideBusiness forstår det, kan den prissætning variere fra 500 kr. og op til 5.000-6.000 kr. pr. kunde årligt. Anders Damgaard bekræfter, at prissætningen på nogle måder er blevet sværere at gennemskue.

Mæglere har kronede dage

”Ændringerne i prisstrukturerne gør, at mæglerne er blevet mere efterspurgte, fordi de bruges til at forklare, hvad der er op og ned. Selve det kontante vederlag er indført som et solidarisk element til de grupper med et mindre depot, som ikke får det samme ud af, at man får en lavere procentsats på investeringsomkostningerne.”

Anders Damgaard slår dog fast, at det trods de nye priser fortsat er muligt for storkunder at forhandle sig til endnu bedre priser.

Som beskrevet i InsideBusiness tabte PFA storkunden Sydbank, der samtidig er PFA’s partner i Letpension til Velliv, som ifølge InsideBusiness’ oplysninger fik en imponerende rabat af Velliv på tab af erhvervsevne-forsikringer, som lå på ca. det halve af PFA’s nuværende priser.

Samtidig er det værd at hæfte sig ved, at PFA er fortrøstningsfuld i forhold til den fremtidige prisudvikling på området.

”Fortsætter de gode takter, vi ser på forebyggelse og det at hjælpe kunderne tilbage i job, kan det få en positiv indflydelse på priserne, og vi har en fælles interesse med det øvrige samfund i at få løftet den opgave,” siger Anders Damgaard.

Anders Damgaard tilføjer, at PFA følger planen om at komme i balance på forsikringerne i 2025 – og man har da også forbedret driftsresultatet på forsikringerne med 500 millioner kroner i år.

”Det er fortsat nogle gamle aftaler med forskellige prisgarantier, som løber frem til udgangen af 2024, der betyder, at vi trods fremgangen først forventer at komme helt i balance på området i 2025,” siger Anders Damgaard.

Eksperter: Mere uigennemskueligt

Blandt pensionseksperterne modtages PFA’s nye prisregime med blandet begejstring. Aktuar og pensionsekspert Jørgen Svendsen fra AFPR er skeptisk over for, hvordan kunderne skal kunne gennemskue de nye priser.

”Det bliver mere uigennemskueligt for kunderne. Det er jo resultatet af konkurrencemyndighedernes og Finanstilsynets indblanding i branchens prissætning. Før tjente man en masse på formueforvaltningen, nu får man så rabat her, ligesom det her tilskud er kommet med, det er ret svært at gennemskue” siger Jørgen Svendsen, som vurderer, at forsikringerne nu balancerer med den nye prissætning fra PFA. Det er dog ikke godt for kunderne.

”Det er jo godt for dem, der er store og rigtig gode forhandlere, men for de mindre spillere er det blevet sværere at få adgang til de gode priser. De er bedre tjent med at være i en pensionskasse, hvor alle får det til kostpriser.”

Pensionsekspert Gert A. Nielsen fra BEDSTPension er mere positiv over for PFA’s ændrede tilgang på markedspladsen. Han finder det positivt, at PFA nu går ud med lavere priser på investeringsdelen.

”PFA har nu tid, lyst og kraft til at gå i offensiven for at skaffe kunder, så man selv for mindre virksomheder kan få rigtig gode vilkår. Det er nyt, at de mindre virksomheder får adgang til de her gode aftaler. Samtidig ser vi, at Velliv efter en tid med meget høj vækst og attraktive priser hverken har musklerne eller lysten til at deltage i priskonkurrencen på markedet – man holder mere på eksisterende kunder via gode relationer og god service.”

Gert A. Nielsen vurderer, at Danica også er konkurrencedygtig i markedet:

”Både PFA og Danica er meget ivrige efter at få nye kunder, kan man se på priserne i markedet. Før kostede en tab af erhvervsevne-dækning for 40 procent dækning måske 0,4 procent om året. Nu koster den 1 procent. Det giver en meget større indtjening, som kan bruges til at give gode tilbud og kontante vederlag på 1.000-5.000 pr. medarbejder pr. år plus rabatter på investeringsomkostninger på 0,1 til 0,3 procent.”

 

Læs mere

Forvirring om ekstremt lave priser på udskældte forsikringer hos Sampension

PFA mister strategisk storkunde til Velliv

Ekstremt lave priser på udskældte forsikringer florerer i PFA

Beskyldninger om prisdumping: Storstilet pensionsopgør bryder ud i lys lue

Pensionsselskaber fanget i inflationsfælde. Risikerer nedskrivninger

Pensionsbranchen straffes for eksponering mod alternativer og grøn energi

Enorme udsving i pensionsafkast. Velliv justerer retning

Kan pensionsdirektørernes lønpakker tåle dagens lys?

Torben Möger forlader PensionDanmark med en helt ekstraordinær gylden faldskærm

Storinvestor i brandudsalg af Alm. Brand

Omstridt fond skifter spor i jagten på jackpot

Nedturen fortsætter for milliardforvaltere

Kapitalfond lurer på frasalg af dansk it-komet

ATP og Mærsk-ejer bag kontroversiel redningsmanøvre

ådan klarer de uafhængige rådgivere sig i svært M&A-marked

Sky kapitalfond jagter nyt milliardsalg

Kapitalfond genopliver salgsplaner med it-gigant