Bladt web

Inside story

Nye udfordringer tynger Nordic Capitals problembarn

Store udfordringer med en ellers lovende ordre til Ørsted har medført voldsomme budgetoverskridelser i Nordic Capital-virksomheden Bladt Industries og har kostet to direktør jobbet på få måneder.

Efter næsten 11 års samlet ejerskab må kapitalfonden Nordic Capital sande, at man fortsat slås med så store problemer i industrivirksomheden Bladt Industries, at koncernen er usælgelig.

Den store nordjyske producent af vindmøllefundamenter blev købt af den nordiske kapitalfond tilbage i sommeren 2012, men siden har en stribe topchefer med skiftende held forsøgt at få gjort industrivirksomheden klar til et salg.

Senest forlod den tidligere Vestas-profil Anders Søe-Jensen hjørnekontoret i Aalborg efter blot to et halvt år, og den seneste direktørexit skyldes ifølge InsideBusiness’ oplysninger, at Bladt Industries atter en gang er løbet ind i massive problemer i produktionen.

I begyndelsen af 2021 valgte Bladt Industries nemlig at udbytte sine produktionsfaciliteter på det gamle Lindø Værft ganske massivt ud fra en ambition om at vinde markedsandele inden for de helt store opgaver til de store offshoreordrer.

Og indledningsvis så det også ud til, at strategien bar frugt, da Nordic Capital-selskabet i efteråret 2021 kunne offentliggøre en stor ordre til ingen ringere end den børsnoterede energikoncern Ørsted.

Bladt havde sikret sig retten til at producere såkaldte XXL-monopæle til energikæmpens to tyske havvindmølleparker Gode Wind 3 og Borkum Riffgrund 3, der har en samlet kapacitet på over 1100 MW.

Bladt beskrev dengang opgaven som lidt af et drømmescenario, da selskabet har en klar strategi om at være blandt de førende producenter af de gigantiske stålkonstruktioner, der skal udgøre fundamentet for fremtidens havvindmølleparker.

Kort efter ændrede krigen i Ukraine imidlertid forudsætningerne radikalt, og i løbet af 2022 medførte blandt andet stigende energi- og transportomkostninger, at budgetterne i Bladt Industries blev overskredet i en sådan grad, at det gav anledning til stor uenighed i koncernens øverste ledelse.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er der indtil videre tale om budgetoverskridelser på over et trecifret millionbeløb, hvilket er en af de primære årsager til, at Anders Søe-Jensen nu er fortid i Bladt Industries. Samtidig er koncernen atter en gang kastet ud i modvind i en sådan grad, at et salg af selskabet inden for en overskuelig fremtid må anses for at være uhyre vanskeligt.

Problemerne kostede kort før årsskiftet driftsdirektør i Bladt Industries Peter Rindebæk jobbet, og nu er altså også koncernens øverste chef fortid.

”Vi kommenterer ikke budgetter for interne projekter og dermed heller ikke potentielle budgetoverskridelser. I forhold til den nye fabrik til XXL monopæle på Odense Havn kan vi sige, at det ikke er unormalt med udfordringer i forbindelse med at skulle bygge en ny fabrik op efter en stram tidsplan. Det siger sig selv, at udfordringerne kun bliver større, når det har foregået på et tidspunkt, hvor forsyningskæderne var under enormt pres,” skriver COO, produktionsdirektør i Bladt Flemming Ougaard i en mail til InsideBusiness.

Sikret ny kapital

Med de nyeste udfordringer og de seneste års mange skuffende regnskaber er Bladt Industries ved at udvikle sig til en regulær hovedpine for Nordic Capital.

Det lykkedes ganske vist kapitalfonden at sælge virksomheden og flere andre fra i 2018 i forbindelse med en større oprydning i den kriseramte fond Nordic Capital VII, der blev etableret ti år forinden, men var plaget af en lang række fejlslagne investeringer.

Med friske midler fra Coller Capital og Goldman Sachs blev en række af de oprindelige investorer købt ud, og siden har fonden takket være især salget af The Binding Site opnået et ganske solidt afkast med en IRR på 18 procent.

Det ændrer dog ikke ved, at især Bladt Industries langtfra ligner en salgsklar virksomhed, og spørgsmålet er, om der overhovedet vil være købere til koncernen, såfremt Nordic Capital formår at vende udviklingen.

Kapitalfonden har således flere gange tidligere, først i 2019 og siden via en potentiel børsnotering i begyndelsen af 2022, forsøgt at afhænde selskabet, men uden held.

Især blandt mange andre kapitalfonde er vindmølleindustriens underleverandører havnet på den sorte liste, i takt med at en stribe fonde har brændt fingrene på at investere i sektoren ud fra troen på, at den massive efterspørgsel efter alternativ energi, herunder havvind, ville give sektoren et boost.

Det er dog ikke sket endnu, og selv om blandt andre pengetanken A.P. Møller Holding i løbet af de senere år har købt op i sektoren, har fokus her primært været på mere teknologitunge virksomheder, mens man er gået i en bue uden om tunge industrispillere som Bladt Industries.

 

Læs mere

Ny kæmpe CIP-fond hæver management fee markant

Ny kapitalfond med CIP-profiler i ryggen vil købe op i vind

Tidligere CIP-profil og Vestas-chef bag ny milliardfond

Milliardfonds danske rødder under pres

Kapitalfond genopliver salgsplaner med it-gigant

Krise tvinger kapitalfonde til lommerne

Maj Invest klar til salg af guldæg