sampension

Pension

Afkast: Nu bliver fårene skilt fra bukkene i pensionsbranchen. Kapitalfonde gør forskellen

Der er opbrud i pensionsbranchens vindere og tabere i afkast i et særdeles vanskeligt 2022, som i den grad har tilgodeset alternative investeringer og kapitalfonde. Måske endda for meget. Vi ser nærmere på afkasttallene i en tid, hvor arbejdsmarkedsselskaber giver klø til PFA, Velliv og Danica

Der skal følges nøje med lige nu, hvis man som store dele af pensions- og investeringsbranchen interesserer sig for, hvor godt de enkelte selskaber klarer sig på afkast. For med ekstreme forskelle på afkast er det i disse dage, at de kommende års vindere og tabere bliver født.

Det viser en gennemgang af pensionsselskabernes afkast fra januar til og med maj i år, som InsideBusiness bringer med tal fra Jørgen Svendsen i AFPR og fra Nikolaj Holdt Mikkelsen. Der er nemlig en klar trend, hvor visse aktører må siges at lægge fra land i forhold til de andre spillere i tallene for moderat risiko med 15 år til pension.

Den helt entydige vinder er Sampension, der ellers for få år siden havde svært ved at levere gode investeringsresultater. Men det må man sige, at selskabet har rettet op på nu. Gennemgangen viser nemlig, at Sampension efter at have klaret den første del af 2022 bedst, nu ligger suverænt med det bedste afkast i år for henholdsvis et, tre, fem og syv år.

Den eneste udfordrer, som ligger tæt på, er Industriens Pension, som over en syvårig periode ligger på 6,8 pct. i årligt afkast – 0,1 pct. efter Sampensions 6,9 pct. i årligt afkast. Til sammenligning kommer PensionDanmark og AP Pension lige bagefter med 6,4 pct., mens Danica leverer hæderlige 5,9 pct., PFA ligger på 5,5 pct. og Topdanmark Liv på 5,3 pct., mens rosinen i pølseenden er en kamp mellem Pædagogernes Pension med 5,2 og Velliv Aktiv 5,0 pct. i afkast over en syvårsperiode.

Sådan har Sampension endelig fået succes

I Sampension bekræfter investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen, at det er lige præcis nu, at fårene bliver skilt fra bukkene.

”Der er så store forskelle i afkast lige nu. Nogle år kan man godt være lidt foran eller lidt bagefter. I år er det mange procentpoint, der flytter sig.”

I Sampension har man været heldig med sin eksponering, for i årets første fem måneder må man sige, at et negativt afkast på 3,9 pct. er overordentlig godt gået i en tid, hvor fald i aktiedepoterne på 15-20 pct. og meget mere for visse store enkeltaktier er mere reglen end undtagelsen.

”Vi har anvendt en model, som giver en overvægt til valueaktier. Det vil sige aktier, som vi vurderer ud fra fem nøgletal, f.eks. kurs/indre værdi eller pris i forhold til cashflow. Det har gjort, at vi har begrænset de store tab på vækstaktierne, f.eks. Netflix.”

Men det er også gode resultater på alternative investeringer, herunder investeringer i ejendomme, skov og især private equity, som har løftet Sampensions afkast. F.eks. har man blandt sine co-investeringer haft held med en række succesfulde børsnoteringer og frasalg i USA og i Danmark, f.eks. salget af MolsLinjen til en EQT-fond.

Se pensionsselskabernes afkast for i år til og med maj for pensionsopsparere med moderat risiko og 15 år til pension.

 

 

”Ja, vi har haft meget store afkast på investering i både private equity og i venturefonde. Det har faktisk givet så meget afkast, at vi har valgt at reducere vores nye investeringer i private equity, som maksimalt vil udgøre 7-8 pct. af porteføljen,” siger Henrik Olejasz Larsen, som også konstaterer, at man er gået glip af gevinst f.eks. den kraftigt forbedrede dollarkurs over for euroen, men det har altså ikke været nok til at ændre det meget positive billede for Sampension.

God PBU-strategi giver bagslag

Hvis man kan tale om Sampensions modstykke på investeringssiden, må man sige, at det er Pædagogernes Pension med Sune Schackenfeldt som direktør. Her har man ellers i årevis haft held med at fokusere på at plukke afkastet fra vækstorienterede børsnoterede aktier, mens private equity er blevet valgt fra, blandt fordi det er en meget dyr aktivklasse.

”Vi må bare sige, at vi ligger markant lavere på afkast, fordi vi haft en overvægt af vækstaktier. De er blevet hårdt ramt af inflationen og af krigen i Ukraine. Desuden har vi branchens laveste andel af private equity. Vi reflekterer løbende over, om vores vinderstrategi med en høj aktieandel skal fortsætte fremover,” siger Sune Schackenfeldt, med henvisning til at man i disse dage arbejder på at skrue op for investeringsandelen i ejendomme og infrastruktur.

Desuden må man også sige, at Pædagogernes Pensions omfavnelse af grønne investeringer målt på afkast har været uheldig.

”Det har jo været de sorte sektorers opblomstringsår, hvor energiaktier og våben aktier er eksploderet, mens grønne investeringer har haft det svært,” siger Sune Schackenfeldt.

Danica: Vi synes ikke, at vi står til dumpekarakter

Blandt de kommercielle spillere har Danica med et negativt afkast på 8,9 pct. også haft det svært i de første fem måneder af 2022. Danica har ellers været inde i en god stime i forhold til ærkerivalen PFA.

”Der er ingen tvivl om, at vi har redet på en bølge af god aktieperformance i vækstaktier de foregående år. Det er gået mindre godt i år. Det er heller ikke gået godt for noterede obligationer. Det har til gengæld været godt at ligge med en høj andel af illikvide aktiver, som vi ikke har så meget af,” forklarer investeringsdirektør i Danica Pension Poul Kobberup, som trods alt er tilfreds med udviklingen:

“Ser vi i forhold til Danicas afkast de sidste et til tre år, vil jeg bestemt ikke sige, at den har været til dumpekarakter,” konstaterer Poul Kobberup.

Den garvede pensionsekspert Jørgen Svendsen fra AFPR, som har leveret en del af tallene, peger på, at der faktisk er sket store ændringer i selskabernes performance. Men han oplyser også, at der kan være tegn på, at nogle selskaber skubber noget foran sig.

”Der er ingen tvivl om, at der er grund til at se nærmere på, om det nu også kan passe, at nogle selskaber ligger så godt på alternative investeringer og private equity. Det er også værd at bemærke, at PFA faktisk er begyndt at klare sig halvgodt igen,” konstaterer Jørgen Svendsen.

 

Læs mere

Kapitalfond i infight med pensionskasser over problemsag

Pensionskasser giver kold skulder til statslig milliardfond

Ny statslig fond bliver mødt med skepsis fra pensionskasser

Vækstfonden i centrum for dramatisk opgør

Ringkjøbing Landbobank, dømt fallent og Vækstfonden spiller nøgleroller i skandaleramt leasing-firma

Krisefond brænder inde med milliarder, mens virksomheder råber på hjælp

Fiasko for omstridt milliardfond

Afsløring: Pensionskasse investerede tungt i kapitalfonde trods intern modstand