Allerede i sidste uge begyndte panikken at brede sig hos en række investeringsbanker. Nykredit havde oprindeligt bedt bankerne holde d. 12 september fri, da man her ville skyde gang i den børsnotering, der nu har været snart to år undervejs.
Mødet blev dog aflyst i sidste minut aflyst og inden flere af bankerne havde fået beskeden, var panikken begyndt at brede sig. “Er vi ikke blevet inviteret, fordi vi er blevet forbigået,” lød de bange anelser fra en række af investeringsbankernes børs-hold, der nu i flere måneder har bidt negle for at finde ud af, om de ville få lov til at spille nøglerollen på den største danske notering i mange år.
Bankerne kunne dog ånde lettet op og konstatere, at det såkaldte ”kick off-møde” var blevet rykket, og alt i mens Nykredits øverste ledelse og ejer tog på to-dages strategimøde på Fyn i denne uge, kunne bankerne lægge både gravøl og champagne på køl.
Nu ligger det imidlertid fast, at de udvalgte banker mødes første gang d. 20 i denne måned med henblik på at lave en tidsplan for børsnotering og samtidig sørge for, at der er styr på den interne rollefordeling blandt de mange finanshuse.
Netop den rollefordeling forventes at blive præsenteret for de involverede banker i dag eller muligvis mandag.
Her vil også de to rådgivere FIH Partners og Rothschild til stede, da det blandt andet har været deres ansvar at sammensætte det hold af banker, der skal sørge for, at Nykredit lander sikkert på børsen næste år.
Dermed tager Nykredit det første vigtige skridt i rejsen mod Fondsbørsen, og især for Danske Bank og Nordea bider man negle netop nu.
For begge banker er det altafgørende at få en rolle blandt de tre banker, der forventes at blive tildelt roller som global coordinators, som bliver tovholdere på den forestående notering, der vil give Nykredit en markedsværdi på omkring 80 mia. kr.
Tyndslidte nerver
At nerverne gennem de sidste par uger har siddet uden på tøjet hos investeringsbankerne kom blandt andet til udtryk i begyndelsen af denne uge, hvor der pludselig sad en perlerække af vandkæmmede London-bankers i morgenflyveren fra London med Morgan Stanleys børschef Henrik Gøbel i spidsen. Hurtigt bredte frygten sig for, at de to hold fra Morgan Stanley og kollegaen JP Morgan var på vej til landets hovedstad med henblik på i al hemmelighed at planlægge Nykredit-noteringen bag om ryggen på de nordiske banker. Den frygt viste sig imidlertid ubegrundet, da bankerne i virkeligheden var på vej fra London for at hjælpe kapitalfonden Hellman Friedmann med at strikke et bud sammen på betalingsgiganten Nets sammen.
Også ugen forinden bredte der sig ligeledes rygter, der skabte en vis panik på det bonede bankgulve. Hovedparten af de inviterede investeringsbanker havde således sendt deres topfigurer afsted til Nykredits hovedsæde, da deres bud på den forestående notering skulle præsenteres. Fra Nordea deltog topchef Casper Von Koskull, mens Danske Bank-direktør Thomas Borgen var blevet tvunget til at melde afbud.
Også JP Morgan havde sendt det helt tunge skyts i form af topchef Jamie Dimon, der vel nok er en af de mest magtfulde bankfolk på kloden. Sådan lød rygtet i hvert fald, men faktum er, at Wall Street-bossen aldrig satte sine ben i København. I hvert fald ikke i denne omgang.
Især for de nordiske banker har noteringen af Nordea været anset for at være en direkte armlægning mellem Danske Bank og Nordea. Sidstnævnte har længe siddet på tronen på børsnoteringer herhjemme, men landets største bank har gennem de senere år indledt et aggressivt angreb på rivalen, der meget gerne skulle krydres med en position over Nordea i Nykredits bankkonsortium.
Både de to banker har dog i modsætning til de udenlandske banker også været tvunget til at forholde sig til det faktum, at de både samarbejder og konkurrerer med Nykredit. En problematik, der for alvor blev udtalt i forbindelse med børsnotering af Nets. Her spillede Nordea en hovedrolle men kort efter den omstridte notering valgte banken at trække stikket på Swipp-samarbejdet og i stedet flygte i armene på ærkerivalen Danske Banks MobilePay.
En manøvre, der skabte stor frustration blandt de hjemlige investorer, og derfor har en potentiel kasketforvirring også været et tema i forbindelse med Nykredits børsplaner. Hvad ville der eksempelvis ske, hvis Danske Bank eller Nordea spillede førsteviolin ved børsnotering blot for at lancere et produkt som Jyske Banks billige banklån, der direkte har til formål at konkurrere med Nykredits realkreditlån? Det tema har blot været et af mange, der illustrerer, at Nykredits børsnotering også rummer en lang række skjulte hensyn, der skal tages med i overvejelserne.