nykredit web2

Inside story

Nykredit-top bakker op om salg til pensionskasser – børsnotering falder til jorden

En børsnotering af realkreditkæmpen Nykredit ser nu ud til at være fejet af bordet. InsideBusiness erfarer, at koncernens bestyrelse i dag har bakket op om den nye løsning, hvor Nykredit skrotter sin længe ventede børsnotering til fordel for et salg af omkring 16,9 procent af selskabets aktier til konglomerat af pensionskasser, som PFA står i spidsen for.

Den omdiskuterede børsnotering af Nykredit ser nu endegyldigt ud til at være skrinlagt. I stedet tyder alt på, at et konsortium af pensionskasser køber sig ind i Nykredit for et beløb på godt 10 milliarder kroner.

På bestyrelsesmøde mandag har den øverste ledelse i realkreditkæmpen Nykredit således valgt at bakke op om den nyligt offentliggjorte løsning, hvor koncernens ejere sælger omkring 16,9 procent af aktierne til et konsortium bestående af de fem pensionskasser PFA, AP Pension, PensionDanmark, MP Pension og PKA. Det erfarer InsideBusiness på baggrund af en række centralt placerede kilder.

Det er resultaterne af en langvarig hemmeligholdt forhandlingsproces, hvor PFA har taget teten som førende forhandler. De øvrige fire pensionskasser kom først med i de sidste uger, før sagen faldt på plads.

Dermed tyder alt på, at tanken om at børsnotere landets største realkreditselskab er endegyldigt død, hvilket uden tvivl vil give anledning til stor skuffelse hos især Danske Bank, der for nylig tilkæmpede sig en plads i spidsen for Nykredits notering på bekostning af ærkerivalen Nordea. Der er næppe nogen i Nykredits kritiske bagland, der vil bakke op om en børsnotering, hvis ledelse og bestyrelse siger nej tak. Det er planen, at det hele skal fremlægges i morgen tidlig.

Man kan til en vis grad sige, at den nye ejerkreds løser problemet med kapitaladgang, som altid har været begrundelsen for Nykredits børsnotering, for pensionskassernes pengetanke er solide og klar til at spytte flere penge i Nykredit i en krisesituation. Samtidig betyder salget, at fonden Forenet Kredit nu endelig bliver rig nok til at støtte datteren i en eventuel krisesituation.

Mere end 10 milliarder kroner betales

Flere kilder peger på, at de fem pensionskasser betaler en pris på omkring 0,9 gange Nykredits indre værdi, der ved seneste halvårsregnskab var på 76,4. Dermed må de fem pensionskasser betale ca. 10-14 milliarder kroner for at købe sig ind i Nykredit.

Fakta: Salget af Nykredit

Efter gennem flere år at have arbejdet sig hen imod en børsnotering i foråret 2018 meddelte Nykredit i fredags, at et konsortium af danske investorer havde afgivet et bud på en del af selskabets aktier.

Kredsen af investorer består af PFA, AP Pension, PKA, PensionDanmark og MP Pension. PFA bliver den største køber af aktierne. Derefter kommer PKA og PensionDanmark, mens AP Pension og MP Pension får mindre aktieandele. InsideBusiness erfarer, at de fem investorer kommer til at sidde på omkring 16,9 procent af Nykredit, såfremt handlen går igennem.

Nykredits storaktionær, Forenet Kredit, sælger godt 10 procent af sine aktier, mens en række mindre aktionærer sælger omkring 6 procent.

Ud over koncernens hovedaktionær Forenet Kredit, der sælger 10 procent af sine aktier, sælger flere af finanskæmpens mindre aktionærer, Industriens Fond, PRAS og Østifterne, også ud af deres aktier.

For bestyrelsen og den daglige ledelse i Nykredit er det et vigtigt argument for at stille sig bag pensionskasserne, at man sikrer koncernen mulighed for at hente mere kapital fra de pengestærke ejere længere ude i fremtiden, ligesom foreningen bag Nykredit undgår at sælge flere aktier end højst nødvendigt.

Et af Nykredit-ejerens helt store dilemmaer har således hele tiden været, at man ved en børsnotering af koncernen muligvis ville blive tvunget til at sælge flere aktier, end man egentlig havde lyst til. Foreningen har nemlig haft et klart ønske om at beholde så mange aktier som muligt, men den ambition har stået i skarp kontrast til børsmarkedets krav om et krav på free float på minimum 25 procent af aktierne.

Det har energikæmpen Dong dog tidligere fået dispensation for, og det ville Nykredit sandsynligvis også kunne få. Det ændrer dog ikke ved, at koncernens ejere gennem de seneste uger ofte har haft betænkeligheder ved markedets krav om at sælge så mange aktier som muligt for dermed at skabe bedre likviditet i Nykredit-aktien.

Med Nykredit-bestyrelsens opbakning til salget til pensionskasserne og en direktion, der ligeledes er varm fortaler for løsningen, ventes Nykredits ejer, Forenet Kredit, senere på ugen også at stemme for netop den løsning.

Ifølge en centralt placeret kilde har Nykredits ledelse gennem længere tid valgt at spille dobbeltspil for at holde globale spillere JP Morgan og Morgan Stanley varme til at støtte op om en børsnotering. Man har således vurderet, at de ville miste interessen, hvis de vidste, at der kørte et hemmeligt alternativt spor.

Forhandlingerne med PFA har stået på i månedsvis. Selv om det for boligejere måske kan synes frækt, at Nykredit har hævet priserne på grund af en børsnotering, så er det værd at bemærke, at Nykredits prisstigninger har fået prisen på aktierne presset op – og derfor er med til at få salget til at glide ned.

Stor skuffelse hos Danske Bank

For Danske Bank må meldingen om Nykredit-bestyrelsens opbakning til salget af aktier til de fem pensionskasser være en iskold våd klud i ansigtet.

Banken har gennem flere måneder brugt hundredvis af timer på at sikre sig den eftertragtede plads som global coordinator i Nykredits børskonsortium. Den mission lykkedes for nogle uger siden, hvor landets største bank løb sammen med JP Morgan og Morgan Stanley løb med den lukrative opgave for næsen af rivalen Nordea. Med det forestående salg af Nykredit-aktier til de fem pensionskasser går Danske Bank ikke blot glip af et betragteligt honorar, men vigtigere endnu går man glip af at kunne skrive Nykredit på sin trofæliste, så man ikke på samme måde kan markedsføre Nykredit-mandatet over for potentielle kunder.

Ganske vist har banken vundet en række mindre mandater såsom noteringen af kapitalfonden IK Investment Partners køkkenfirma TCM Group og biotekselskabet Orphazyme, men de to sager må siges at være langt mindre end Nykredit, både hvad angår størrelse og prestige.

 

LÆS MERE

Højspændt nervekrig om Nykredit-notering

Nykredit skyder børsnotering i gang

Nykredit-notering bliver afgørende sværdslag for Danske og Nordea 

Børstørke og medarbejderflugt tvinger Nordeas købmænd i offensiven

Danske Bank spiller hovedrolle i norsk børsfiasko