;
silvanleder

Inside story

Nyt hæsblæsende M&A-år i sigte. Her er de største mandater

Knap har landets M&A-rådgivere nået at få vejret efter et historisk travlt år, før det igen er begyndt at vælte ind med nye sager. Allerede nu er flere store salgsprocesser ved at blive kørt i stilling, ligesom en række ejere, herunder flere kapitalfonde, i al fortrolighed gør klar til at afholde såkaldte pitchrunder for at...

Knap har landets M&A-rådgivere nået at få vejret efter et historisk travlt år, før det igen er begyndt at vælte ind med nye sager.

Allerede nu er flere store salgsprocesser ved at blive kørt i stilling, ligesom en række ejere, herunder flere kapitalfonde, i al fortrolighed gør klar til at afholde såkaldte pitchrunder for at afklare, hvilken rådgiver der skal løbe med de lukrative salgsmandater.

Det er blandt andet storfonden EQT, der nu forbereder at sælge fiberselskabet Globalconnect med hjælp fra amerikanske Citi, ligesom kapitalfonden om kort tid forventes at skyde gang i salget af Hillerød-virksomheden Ellab.

Også konkurrenten Nordic Capital ventes i 2022 at forsøge at afhænde den problemramte investering Bladt Industries, og ifølge InsideBusiness’ oplysninger tyder alt på, at den store nordjyske producent af fundamenter til havvindmøller skal noteres på børsen i Oslo.

Også kapitalfonde som Polaris og Capidea er i gang med at afsøge mulighederne for at sælge ud af porteføljen, ligesom Catacap efter hele tre frasalg i 2021 igen kan være på vej mod en stor exit.

InsideBusines erfarer således, at Catacap atter kigger på mulighederne for at sælge landets største udlejer af materialer og udstyr til byggebranchen, GSV Materieludlejning.

Kapitalfonden købte oprindelig GSV i 2015 med hjælp fra Danica Pension og franske Access Capital Partners, der også er medejere af koncernen, og tidligere forsøgte man i 2017 uden held at sælge virksomheden.

Det lykkedes dog ikke, men med hjælp fra investeringsbanken Carnegie vil man nu forsøge at udnytte det brandvarme M&A-marked samt en stigende opkøbslyst hos store udenlandske konkurrenter.

Trods en stærk indtjening på næsten 300 millioner kroner før renter og afskrivninger og en byggebranche, der har udvist stor modstandskraft over for covid-19, er det dog fortsat tvivlsomt, hvorvidt andre kapitalfonde kan finde på at kaste sig ind i budprocessen, da hovedparten af fondene fortsat går en stor bue uden om langt de fleste investeringer, der relaterer sig til byggebranchen.

Silvan igen til salg

Også ejeren af den velindtjenende nordjyske pumpevirksomhed Desmi har tidligere været i markedet efter en køber, men her blev processen dog bremset i foråret 2020 af coronapandemien. Samtidig var der allerede før covid-19 en vis usikkerhed om selskabets guldgrube, de såkaldte scrubbers, der havde sikret Desmi voldsom vækst de foregående år.

Teknologien gør det nemlig muligt for alverdens rederier fortsat at sejle på gammelt og billigere brændstof trods stigende miljøkrav, men mange købere har anset salget af netop det produkt som værende en enkeltstående bonus, der sandsynligvis ikke vil vare ved.

Da pandemien nu er nogenlunde under kontrol, ligesom Desmi selv har et bedre overblik over fremtidens indtjening, har selskabet og ejer Henrik Sørensen igen bedt Handelsbankens gamle corporate finance-hold, der nu driver det selvstændige HCN Partners, om at skyde salgsprocessen i gang igen.

En stor ubekendt faktor for de kapitalfonde, private pengetanke og industrielle købere, der skal byde på de mange virksomheder, der kommer til salg de kommende måneder, er dog fortsat, hvordan man værdisætter især de virksomheder, der har fået vind i sejlene på grund af corona.

Det gælder blandt andet for byggevarekæden Silvan, der blev købt af tyske Aurelius i 2017 og siden havde store vanskeligheder med at skabe en fornuftig forretning ud af deres investering.

I 2020 fik Silvan imidlertid som de fleste andre i byggebranchen et voldsomt løft takket være pandemien, hvor danskerne i stigende grad brugte penge på renoveringer af deres hjem frem for rejser og andre oplevelser. Alene fra 2019 til 2020 har det haft en voldsomt positiv effekt for Silva, hvis indtjening før renter og afskrivninger er vokset fra et minus på næsten 70 millioner kroner til et plus på over 80 millioner.

Rummer en kæmpe risiko

Den pludselige opblomstring er langtfra enestående, for en lang række andre af de salgsmodne virksomheder herhjemme kan fremvise tilsvarende vækst fra 2019 til 2020, primært takket være corona.

En af dem er det privatejede Kong Sløjd, der laver interiør til børneværelser. Her er EBITDA-resultatet fra 2018 til 2020 ligeledes vokset eksplosivt fra knap 10 millioner kroner til over 50 millioner.

For de mange kapitalfonde er de imponerende vækstrater lidt af en ’black box’, for det kan ofte være utrolig svært at forudsige både vækst i omsætning og indtjening de kommende år.

Især fordi fondene ofte belåner deres opkøb ganske aggressivt for at skabe et øget afkast, rummer de store udsving en stor risiko, for historisk set er mange kapitalfonde kommet i store problemer ved netop at opkøbe vækstvirksomheder, som delvis er finansieret af banker, hvorefter væksten pludselig løjer af, og indtjeningen samtidig skrumper.

 

Læs mere

Kapitalfond mister dansk profil

Kapitalfond i limbo efter rodet generationsskifte

Kaotisk chefexit i kapitalfond

Kontroversiel oligark bag dansk milliardhandel

Kapitalfond snupper dansk tandlægekæde

Tidligere Axcel-partnere kan spinde guld på fondens problembarn

Her er landets bedste kapitalfond

Kapitalfond jagter nordisk superliga