Først var det en brand i et sommerhus, der symbolsk indledte annus horibilis allerede 1. januar. Så brændte biografen i Nakskov – og der kom nogle rigtig dyre personskader og trafikulykker. I alt 17 storskader betød, at det næsten ikke kunne være gået dårligere for Storstrøms Forsikring sidste år. For med en indtjening, der gik i dørken med en combined ratio på 118, svarende til et underskud på en femtedel af de samlede indtægter, har direktør Per Guldbrandsen fra Storstrøms Forsikring god grund til at ærgre sig.
”Normalt har vi tre til fem storskader om året, så det er klart, at det flåede bunden ud af vores forretning. En gang imellem får vi skyld for at tjene for mange penge, men sidste år var det lige modsat,” lyder det fra forsikringsdirektøren, som i InsideBusiness’ sammenligning over forsikringsselskabernes årsregnskaber uden konkurrence får prisen som årets taber. Til sammenligning lå Topdanmark, Alm. Brand og Tryg alle med rekordlave combined ratio og tårnhøj indtjening i 2017.
Det skyldes sjovt nok omvendt, at man var heldig, forklarer Topdanmarks koncerndirektør, Lars Thykier, der målt på indtjening blev årets vinder med en combined ratio på bare 82, svarende til en tårnhøj egenkapitalforrentning
”Sidste år var et vældig godt vejrår. Det regnede og stormede ikke, og vi havde meget få brande og storskader, ligesom vi havde nogle overraskende lave skadesprocenter. Vi fik mange trumfer i 2017. Desværre tror vi ikke, at det gentager sig i 2018.”
Lars Thykier påpeger, at de langsigtede forventninger om indtjening på skadesforsikring ligger noget lavere på 90-91 per år, og det gør sig også gældende i 2018.
Væksttunge selskaber ligger højere
Længere nede på listen finder vi Alka og If Forsikring, der også ligger rigtig pænt med en combined ratio på 85. Derefter kommer Thisted Forsikring og Codan på ca. 90, mens Gjensidige, Lokal Forsikring og Lærerstandens Brandforsikring ligger på omkring 93-95.
Derefter kommer de meget væksttunge selskaber, Købstædernes Forsikring på 98,5, Nem Forsikring på 102,5 og føromtalte Storstrøms Forsikring på 118. Hos Købstædernes Forsikring er direktør Anders Hestbech i fuld gang med at reducere omkostningerne:
”Vi har arbejdet meget med at få distributionsomkostningerne ned, og målet er, at vi skal ned på 20 i omkostningsprocent. Men som kundeejet forsikringsselskab, der ikke sender penge tilbage til kunderne, skal vi helst ikke være lavere end 95 i combined ratio. Det er ikke foreneligt med at være kundeejet,” lyder det fra direktøren fra Købstædernes Forsikring, der førhen har haft nogle svære år. i 2014 og 2015 lå man f.eks. over 100 i combined ratio.
Hos Sydbank forudser aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen nogle rigtig gode år for forsikringsbranchen. Især de største børsnoterede selskaber er både stabile og effektive.
”De danske selskaber er ekstremt effektive – og har været det over lang tid. Tryg og Topdanmark ligger med en omkostningsprocent helt nede på 14 pct. på globalt plan i eliten kun rent digitale selskaber, der kun har software ligger lavere.”
Konkurrencepres på retur
Samtidig mener Mikkel Emil Jensen, at konkurrencen, der dræner de største virksomheder for vækst, er på vej ned.
”De mindre selskaber har presset markedet meget ved at sænke priserne og ligge med en combined ratio på over 100, men det kan koste, og det kan de ikke blive ved med. Derfor er konkurrencepresset aftagende, og de store vil ikke sænke priserne, for det vil udløse en stor og omfattende priskrig.”
I stedet forudser Mikkel Emil Jensen, at de største selskaber vil bruge energien på at udvikle nye produkter, i takt med at bilforsikringerne taber terræn, fordi bilerne bliver sikrere og billigere at forsikre.
”Det er også en kamp, hvor de store selskaber står stærkt. De kan bedre få råd til at udvikle produkter som f.eks. en elektronisk sladrehank, der forebygger vandskader ved at slå alarm, hvis trykket falder i husets vandrør. På den måde kan en vandskade forebygges. Den teknologi kan de største selskaber bedre udvikle.”
Læs også Flere forsikringsselskaber knækker vækstkode. Stormer frem
LÆS MERE
Ny forsikringsspiller disrupter fra direktørens hjemmekontor
Hvor store er problemerne i Gjensidige?
Forsikringsbranchen drøner mod historisk rekordår
Vi går bag om Trygs nye offensiv
Sagild afsat. Vi går bag om næste skridt i opgøret om Topdanmark
Mæglerhus kårer stærke forsikringsselskaber og ryger i clinch med Topdanmark
Codan direktør ser endelig lys, men mæglermodel presser forsikringsbranchen
Skarpt angreb på pensionsmæglernes forretningsmodel