Foto Helle Moos
Skudehavnsvej 36D
2150 Kbh

Inside story

Offensiv fra Dansk Erhverv vækker uro i flere brancheorganisationer

En offensiv fra Dansk Erhverv har vakt røre i flere mindre brancheorganisationer, hvor især de allerstørste virksomheder enten presser på for et tættere samarbejde eller decideret skifter til storebroren i Børsbygningen på Slotsholmen.

En offensiv strategi fra Dansk Erhverv med den tidligere minister Brian Mikkelsen i front har sendt dønninger gennem flere mindre brancheforeninger.

Siden Brian Mikkelsens tiltrædelse som administrerende direktør i Dansk Erhverv for tre et halvt år siden har brancheorganisationen haft gang i en vækststrategi. Det har resulteret i, at flere prominente virksomheder har valgt at melde sig ind i Dansk Erhverv.

Seneste skud på stammen er landets største hotelkæde, Arp-Hansen, og det prominente Hotel d’Angleterre, som i august vinkede farvel til den mindre brancheforening Horesta til fordel for Dansk Erhverv.

Men også den store magasinudgiver Egmont Publishing og Danske Medier Arbejdsgiverforening har i år meldt sig under fanerne hos Dansk Erhverv, ligesom Dansk Erhverv har arbejdet hårdt på fusioner med flere andre brancheorganisationer, som dog lader vente på sig indtil videre.

For Dansk Erhverv er kapringen af især Arp-Hansen en fjer i hatten. Arp-Hansen er ikke bare den største hotelkæde i Danmark, men også den sidste af de store danske hotelkæder, som det endnu ikke var lykkedes Dansk Erhverv at lokke væk fra Horesta.

Derfor har Dansk Erhverv i årevis gjort kur til Arp-Hansen, men modsat konkurrenterne Scandic Hotels og Comwell har Arp-Hansen længe holdt fast i medlemskabet af Horesta.

I sidste ende lykkedes det dog Dansk Erhverv at overbevise Arp-Hansen og topchef Dorte Krak om fordelene ved at melde sig under fanerne i Børsbygningen på Slotsholmen.

”Vi har længe haft et ønske om, at branchen er mere samlet i et større og stærkere regi. Derfor kiggede vi på, hvilke muligheder vi havde, og her var Dansk Erhverv oplagt,” siger Dorte Krak, administrerende direktør i Arp-Hansen Group.

Ifølge Dorte Krak er det især den politiske interessevaretagelse, at Dansk Erhverv kan tilbyde hotelkæden mere, end Horesta kan.

”Dansk Erhverv er et stærkere talerør i forhold til det politiske og til at sætte agendaen for hele turismebranchen, hvor Dansk Erhverv favner bredere og er ved at opbygge en hel fraktion,” siger Dorte Krak.

Vil stå på egne ben

Arp-Hansens beslutning har ført til intern debat i Horesta, som trods medlemsvækst har mistet sine allerstørste medlemmer. Spørgsmålet har blandt andet været, om Horesta bør lade sig fusionere ind i Dansk Erhverv – en løsning, som blandt andre Arp-Hansen har støttet.

I sidste ende har bestyrelsen i Horesta dog valgt, at brancheorganisationen skal stå på egne ben.

Horestas formand, Jan V. Laursen, ønsker ikke at uddybe beslutningen over for InsideBusiness, men henviser til et indlæg fra formanden på Horestas egen hjemmeside i kølvandet på Arp-Hansen Groups udmelding.

”Vi mener, at virksomhedernes interesser varetages bedst af en organisation, der kun har ét for øje, og hvor indsatsen for branchens virksomheder ikke bliver klemt i større og mere vidtfavnende organisationer med mange – og til tider forskellige interesser,” skrev Jan V. Laursen og fortsætter:

”Det er ikke alle, der deler denne vurdering. Derfor har vi måttet sige farvel til ellers tilfredse medlemmer i Arp-Hansen Hotel Group og Hotel d’Angleterre, der vil søge deres interesser som turismevirksomheder varetaget i Dansk Erhverv. Det er vi selvfølgelig kede af, men det ændrer ikke ved, at vi står ved beslutningen. For det er det bedste for branchen.”

Intern ballade hos revisorer

Horesta er ikke den eneste mindre brancheorganisation, hvor Dansk Erhverv har gjort kur til de største medlemmer.

Det gælder også i brancheorganisation Danske Revisorer – FSR, hvor flirten med Dansk Erhverv også har ført til intern ballade. Især de helt store revisionshuse anført af Big Four har længe været fristet af et endnu tættere parløb med Dansk Erhverv.

Det skyldes ikke blot, at man ønsker en stærkere platform og mere slagkraftig organisation, men også at især de fire helt store spillere i stigende grad bevæger sig væk fra klassisk revision og i stedet i dag henter en stigende del af deres indtjening fra rådgivning og konsulentydelser, der typisk er langt mere lukrative end klassisk revision.

Men flirten mellem Dansk Erhverv og parterne førte – som InsideBusiness for nylig kunne fortælle – til, at direktøren i FSR, Lars Storr-Hansen, stoppede på posten efter bare to måneder i sædet, fordi han ikke var enig i den strategiske linje om et endnu tættere samarbejde med Dansk Erhverv.

En fusion med Dansk Erhverv har også været på tegnebrættet i brancheorganisationen IT-Branchen, der repræsenterer godt danske 800 it-selskaber, hvoriblandt nogle af de mest prominente navne er Netcompany, KMD og IBM.

Dansk Erhverv og brancheorganisationen IT-Branchen har i flere år forhandlet om en fusion, men planerne blev sidste år skrinlagt. IT-Branchens daværende formand, Kim Nielsen, slog dengang fast, at brancheorganisationen ønskede at bevare sin selvstændighed. Siden da har Dell-topchef Anja Monrad overtaget formandsposten, men det har ikke rokket ved beslutningen om at skrinlægge fusionsplanerne med Dansk Erhverv.

Vi arbejder sammen med mange forskellige aktører om forskellige dele af den digitale agenda, og en af vores tætteste partnere er Dansk Erhverv. Over mange år har vi haft et tæt samarbejde, og det er planen at fortsætte med det. Men vi har en klar strategi om at fortsætte som en stærk, synlig og selvstændig brancheforening,” siger Anja Monrad.

To dyr på savannen er tilbage

Organisationsverdenen har igennem mange år gennemgået en større konsolidering, som betyder, at der i dag kun er 13 selvstændige arbejdsgiverorganisationer tilbage.

Blandt de tilbageværende selvstændige brancheorganisationer springer især to i øjnene som oplagte nye mål for Dansk Erhverv: Tekniq og Grakom.

Især Tekniq, der er arbejdsgiver- og erhvervsorganisation for el, vvs og metal, er interessant, da organisationen er den tredjestørste i Dansk Arbejdsgiverforening. Tekniq repræsenterer ca. 4.100 medlemsvirksomheder inden for el, vvs og metal, som beskæftiger 55.000 medarbejdere, og den samlede årlige omsætning i branchen beløber sig til cirka 60 mia. kr.

Men hos Tekniq er et tættere samarbejde med Dansk Erhverv ikke et tema.

”Vi er en meget homogen arbejdsgiverforening, så det er ikke på agendaen,” siger Henrik Fugtmann, formand i Tekniq.

I et skriftligt svar skriver Dansk Erhverv, at flere og flere vælger at blive medlemmer af Dansk Erhverv. Derudover har organisationen fokus på at sikre de bedste rammevilkår for danske virksomheder, samt at det er attraktivt at være medlem af Dansk Erhverv både som virksomhed og som brancheorganisation.

”Det er vi naturligvis glade for og stolte over. For os udgør brancheforeningerne en særdeles vigtig del af vores dna. Vi ser det som en stor styrke, at vi både har direkte virksomhedsmedlemmer og brancheforeninger, der sammen med os kan løfte stemmen for dansk erhvervsliv. Det gør os stærkere. Dansk Erhverv er i de senere år vokset, så vi tegner dansk erhvervsliv endnu bredere ved at repræsentere endnu flere virksomheder og brancheforeninger,” skriver Dansk Erhverv.

Læs mere

Revisorboss færdig efter intern ballade

Revisorernes nye direktør jagter politiske venner til advokatopgør

Bombe under pressede hoteller

Banker har milliarder i klemme i kriseramte hoteller

Se lobbyismekrigens vindere og tabere

Eksminister erklærer krig mod Dansk Industri: Jagter rivalens nøglemedlemmer