Henrik Poulsen web

Inside story

Ombejlet erhvervsmand solgte stort ud før brat nedtur

Tidligere topchef i Ørsted Henrik Poulsen solgte stort set samtlige sine aktier, kort før han trådte ind i selskabets bestyrelse. Dermed indkasserede han næsten 200 millioner kroner og blev samtidig forskånet for et massivt kursfald, der siden har skåret over 40 procent af Ørsteds markedsværdi.

Tidligere topchef i Ørsted Henrik Poulsen har været en eftertragtet herre, siden han forlod hjørnekontoret i den børsnoterede energigigant.

Selveste Mærsk-familien har været hurtig til at tilknytte den succesfulde erhvervsmand som særlig rådgiver, siden han stoppede i Ørsted med udgangen af 2020.

Også toppen af dansk erhvervsliv med Novo Nordisk og Carlsberg i spidsen sørgede for at slå kløerne i Henrik Poulsen og har placeret den tidligere TDC- og Ørsted-chef i deres respektive bestyrelser.

Mange af aktionærerne i Ørsted har ligeledes sukket efter den nu forhenværende direktør, da selskabet siden Poulsens exit fra direktionen har tabt over 40 procent af sin markedsværdi på børsen, mens efterfølgeren Mads Nipper har haft svært ved at fylde de store sko.

En gennemgang af Henrik Poulsens personlige handel med Ørsted-aktier som InsideBusiness har foretaget, truer dog med at give den ellers så feterede erhvervsmand nogle alvorlige ridser i lakken.

For i løbet af ganske få måneder sidste år solgte Henrik Poulsen i al ubemærkethed stort set alle sine Ørsted-aktier, kort før han blev valgt ind i koncernens bestyrelse.

Ifølge officielle opgørelser fra den statslige energikæmpes investormateriale ejede Henrik Poulsen således aktier i energikæmpen for lidt over 200 millioner kroner, da han forlod den børsnoterede koncern i slutningen af december 2020.

Da han få måneder senere efter planen igen kom på lønningslisten i Ørsted, denne gang som menigt medlem af bestyrelsen ved generalforsamlingen 1. marts, var Poulsens private depot stort set støvsuget for Ørsted-aktier.

Det nyslåede bestyrelsesmedlem havde nemlig på den korte tid, hvor han ikke var en del af koncernen, udnyttet, at han ikke længere var insider eller bundet af gængse handelsvinduer, og solgte Ørsted-aktier for omkring 185 millioner kroner, så han i dag kun ejer aktier for under 10 millioner kroner i selskabet.

Dermed er Henrik Poulsen sluppet ganske nådigt for det kursfald, der har ramt de øvrige investorer i Ørsted, herunder staten som suverænt største investor samt pensionskasser som PFA, ATP og PensionDanmark.

InsideBusiness har spurgt både Ørsted og Finansministeriet, hvad man mener om, at Henrik Poulsen på få måneder solgte stort set alle sine aktier og indkasserede et trecifret millionbeløb, men hverken selskabet eller storaktionæren har ønsket at kommentere sagen. Fra ministeriet lyder meldingen, at man på grund af vinterferie ikke kan svare, mens Ørsted bekræfter, at Henrik Poulsen solgte aktierne, før han blev en del af selskabets bestyrelse.

”Ørsted følger gældende regler om offentliggørelse af ledelsens aktiehandler og -beholdning.

Da Henrik Poulsen solgte en del af sine aktier i perioden mellem sin fratræden som CEO og tiltræden som bestyrelsesmedlem, var disse handler ikke omfattet af reglerne for ledelsens rapportering af aktiehandler. Ørsted har i overensstemmelse med gældende regler siden offentliggjort de enkelte bestyrelsesmedlemmers aktiebeholdning per 31/12 2021, herunder Henrik Poulsens,” skriver selskabet i en mail til InsideBusiness.

Henrik Poulsens brandudsalg

Ifølge Ørsteds egen opgørelse over aflønning havde Henrik Poulsen knap 161.000 Ørsted-aktier, da han stopper i selskabet. De havde en værdi på lidt over 200 millioner kroner.

Ved udgangen af 2021 havde Henrik Poulsen 11.367 Ørsted-aktier til 835,2 kroner per aktie svarende til en værdi på 9,4 millioner kroner.

Henrik Poulsen har ikke handlet aktier i sin tid som bestyrelsesmedlem i Ørsted, hvorfor samtlige aktier er solgt i de få måneder, hvor han gik fra jobbet som administrerende direktør i Ørsted til bestyrelsesmedlem.

Da Henrik Poulsen stoppede i Ørsted kostede en aktie 1.243,5 kroner. I dag er kursen 655 kroner, hvilket betyder, at selskabet har mistet over 47 procent af sin markedsværdi.

Såfremt Henrik Poulsen havde holdt fast i sine aktier, havde han fået et urealiseret kurstab på knap 100 millioner kroner.

Siden sin exit fra Ørsted har Henrik Poulsen blandt andet investeret i det succesfulde firma Pas Normal Studios, der producerer cykeltøj.

Samtidig gik den tidligere topchef i energigiganten sammen med en række andre erhvervsprofiler, herunder tidligere EQT-partner Jannik Kruse Petersen og FLSmidth-formand Vagn Sørensen, ind i det relativt nye 21-5 koncept, hvor 10 familier typisk går sammen om at købe en håndfuld luksusboliger i udlandet.

Investorer skuffede

InsideBusiness har forelagt oplysningerne om Henrik Poulsens store udsalg af aktier for en række af de store professionelle investorer herhjemme, og her er meldingen, at man både er overrasket og noget skuffet over, at den tidligere direktør havde så travlt med at komme af med sine aktier.

”Det er meget overraskende for mig og sætter Henrik Poulsens exit i et noget andet lys. Selvfølgelig er det fair, at han ønsker at sælge nogle af sine aktier, da han stoppede som direktør. Men at sælge så massivt ud, det ser altså meget uheldigt ud, ” siger en investor,

En anden investor peger på, at man ville have bemærket det, hvis Henrik Poulsen havde solgt sine mange aktier, da han enten var direktør eller i sin nuværende stilling som menigt bestyrelsesmedlem.

”Det er uden tvivl noget, aktiemarkedet ville have taget notits af, og man kan sagtens forestille sig, at det ville have givet et kursfald. Det er et stort beløb fra en meget markant profil, der om nogen har tegnet selskabet de senere år,” forklarer investoren.

Presset på flere fronter

Det seneste år er det især den stigende konkurrence på havvind, der har sat priserne under pres og dermed skabt usikkerhed om den fremtidige indtjening på det tidligere så lukrative område.

Alene i næste uge afvikles et omfattende udbud om et stort område ud for New York, det såkaldte New York Bight, og det ventes, at omkring 25 spillere, herunder Ørsted, kommer til at slås om projektet.

En klar indikation om, at det område, hvor Ørsted som en af de første satsede massivt, nu er præget af benhård konkurrence fra blandt andet de traditionelle olieselskaber, hvorfor økonomien bag de enkelte projekter ikke er nær så lukrativ som tidligere.

Under nuværende Ørsted-topchef Mads Nipper har man derfor skudt gang i en omfattende jagt på nye forretningsområder, herunder landvind og sol, hvor den børsnoterede energigigant er tvunget til at jagte afkast eventuelt ved at indkøbe teknologi.

Da Henrik Poulsen sidste sommer annoncerede sit exit fra Ørsted, var meldingen fra den succesfulde direktør dog en noget anden.

»Vi har nu nået et punkt, hvor transformationen af virksomheden er afsluttet, og vi har skabt en stærk platform for global vækst. Jeg har konkluderet, at det er det rette tidspunkt for mig at træde tilbage på og frigøre tid til at forfølge nye udfordringer,« udtalte Henrik Poulsen dengang.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Henrik Poulsen.

 

Læs mere

Ombejlet erhvervsmand solgte stort ud før brat nedtur

Kursfald og mugne investorer i Ørsted: Mads Nipper langt fra ønskestart

Vestas-bestyrelse har svigtet med valg af topchef

Uro i toppen af Vestas

Advokatgigant rydder afdeling hos rival 

Uro i kulissen i kølvandet på milliardhandel