;
Caljan web

Inside story

Ombejlet milliardvirksomhed solgt for næsen af kapitalfonde 

Noget overraskende lykkedes det for det svenske investeringsselskab Latour at snuppe den danske virksomhed Caljan for næsen af en række kapitalfonde. Svenskerne betaler en usædvanlig høj pris for opkøbet, men direktøren mener alligevel, at man har gjort en god handel.

Et af de mest ombejlede selskaber herhjemme er netop blevet solgt i al stilfærdighed. Således har det herhjemme ukendte svenske investeringsselskab Investment AB Latour købt den ombejlede århusvirksomhed Caljan for lige under 2 milliarder kroner. 

Aftalen er faldet på plads efter et hektisk forløb, hvor især IK Investment Partners og norske FSN Capital af de fleste ansås for at være de mest offensive bydere. Begge fonde anså nemlig det danske selskab for en oplagt investering, der godt hjulpet på vej af globale trends kunne sikre et solidt afkast uagtet den finansielle udvikling generelt. 

I stedet trådte den svenske bejler, der ellers allerede tidligt var blevet hægtet af i den intense budkrig, pludselig tilbage på scenen med et bud på næsten 1,9 milliarder kroner for Caljan, der leverer logistiksystemer til at håndtere og tømme eksempelvis containere for varer. 

”Vi anser Caljan for at være en god og veldrevet virksomhed, som befinder sig i en branche med gode, langsigtede vækstmuligheder. De har bæredygtige produkter, der forbedrer arbejdsvilkårene for de ansatte hos kunderne,” siger Johan Hjertonssondirektør i Investment AB Latour. 

Selv om den svenske investor er et ubeskrevet blad herhjemme, er investeringsselskabet noteret på den svenske børs med en markedsværdi på over 70 milliarder kroner, og bag den står den stenrige Douglas-familie, der er en af de helt tunge profiler i svensk erhvervsliv. 

At Latour nu betaler en pris, der fik samtlige andre købere til at trække følehornene til sig, anser direktøren imidlertid ikke for at være et problem. Han peger på, at en spiller som Latour investerer ud fra et langsigtet perspektiv, hvor man ikke nødvendigvis skal afhænde sine investeringer inden for en vis tidsramme. 

”Vi er en industriel aktør, hvis vigtigste ledestjerne er, at vi skal tænke langsigtet. Vores investeringer skal altid have muligheden for at udvikle sig kontinuerligt, og det kommer også til at gælde Caljan,”sigerJohan Hjertonsson og peger på, at Latours tålmodighed også kan forklare, hvorfor man muligvis ser anderledes på værdiskabelse og værdisætning end eksempelvis en kapitalfond. 

Fakta

Den danske milliardvirksomhed Caljan er netop blevet solgt til det svenske selskab Investment AB Latour for knap 1,9 milliarder kroner.

Salget vidner om et selskab, der var ombejlet fra flere sider, men hvor den svenske køber i sidste ende overbød selv de mest ivrige kapitalfonde.

Salget er et godt billede på et dansk M&A-marked, hvor nogle selskaber kan sælges hurtigt og til høje priser, mens andre er langt sværere at afhænde, fordi køberfeltet vurderer, at de respektive virksomheder kan blive ramt af en økonomisk nedgang.

Svært for fondene at følge med
Når Caljan i den grad viste sig at være et ombejlet aktiv, er det især, fordi de potentielle bejlere havde en klar opfattelse af, at den østjyske virksomhed de kommende år står stærkt rustet til at lukrere på den stigende e-handel, der til stadighed tager livet af de fysiske butikker. Dermed vurderede især mange kapitalfonde, at Caljan var en virksomhed, der ville være i stand til at vokse, uanset om der kommer en finansiel krise i den nærmeste fremtid.  

Netop den type virksomheder er i høj kurs hos mange kapitalfonde, der frygter at blive fanget på det forkerte ben og indkøbe dyre, cykliske aktiver efter flere år, hvor prisen på virksomheder blot er fortsat med at stige.  

Samtidig har Caljan siden 2001 været ejet af den amerikanske koncernRite-Hite, og for især mange fonde er tanken om at købe forretningsenheder ud af en større koncern, en såkaldt carve-out altid tillokkende, da kapitalfondene ofte er i stand til at give det pågældende selskab et mere dedikeret fokus, end de fik som blot et lille led i en global koncern. 

En postgang for sent 

Et åbenlyst spørgsmål netop nu, hvor mange fonde er noget forsigtigere på opkøbsfronten end tidligere, er, om nogle af de industrielle købere og familiekontorer, der så småt begynder at blande sig på den danske M&A-scene, kommer en postgang for sent.  

Tidligere i år var det pengetanken bag A.P. Møller-Mærsk, A.P. Møller Holding, der overtog en af vindmøllebranchens underleverandører, KK Wind Solutions, fra kapitalfonden Solix til en pris, hvor de fleste kapitalfonde ligeledes havde svært ved at følge med. 

For især de industrielle købere kan det at betale en højere pris retfærdiggøres ved, at de modsat kapitalfondene ofte kan indregne synergier og andre besparelser, der gør dem i stand til at betale en spids mere. 

Netop det element forventes at udgøre en vigtig faktor, når en række finansfolk med FIH Partners-chef Kim Bøtkjær i spidsen om kort tid skyder gang i salget af Glycom, hvor den danske ingrediensgigant Chr. Hansen vurderes at være en oplagt køber. 

”Virksomheden er interessant, men vi har valgt at springe over, alene fordi vi tror, der vil komme strategiske købere i spil, der kan betale priser, vi ikke kan regne hjem, hvis vi skal leve op til de afkastkrav, vores investorer har”, forklarer en ledende partner i en af de tunge fonde, der oprindelig var udpeget som en mulig køber af Glycom. 

Et marked delt i to 

At det lykkedes rådgiveren Alantra at finde en køber til Caljan så hurtigt og samtidig få samlet så mange interesserede købere indtil det sidste, vidner om, at M&A-markedet herhjemme er ved at dele sig i to.  

Selskaber, der bliver vurderet som resistente og med globale trends i ryggen, flokkes både fonde, industrielle købere og familiekontorer om, mens virksomheder med blot en snert af et cyklisk element over forretningen hurtigt kan risikere at blive sendt i skammekrogen.  

Derfor er markedet herhjemme karakteriseret ved, at hvor nogle salgsprocesser går gnidningsfrit og sikrer ejerne solide priser, tager andre væsentlig længere tid.  

Flere kilder peger over for InsideBusiness på, at de igangværende salgsprocesser i forbindelse med blandt andet Axcels Mountain Top og tidligere EQT-chef Peter Korsholms tidligere så kriseramte RGS Nordic hurtigt kan trække ud, hvis der blandt køberfeltet spreder sig en fortælling om, at de respektive virksomheder vil blive ramt hårdere end andre, hvis økonomien vender. 

 

LÆS OGSÅ

Investorer skrotter dyre fonde 

Kapitalfond øger indsatsen i huskæmpe 

Kapitalfonde i tovtrækkeri om dansk ejendomskæmpe

Kapitalfond afværger investoroprør  

Kapitalfonde må til lommerne. Skyder en kvart milliard i presset væksthåb 

Dyr vækst presser kapitalfonds juicekomet