ATP’s kapitalfondsarm ATP PEP er i kølvandet på stor uro og politisk modstand nu i al fortrolighed ved at stable sin nyeste fond på benene.
Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er planen at hente omkring 6 milliarder kroner, og for første gang nogensinde vil forvalteren denne gang forsøge at hente ekstern kapital.
Det er et træk, som ellers har været genstand for stor debat, især fra politisk hold, hvor flere partier var af den opfattelse, at ATP PEP kunne drive unfair konkurrence med statsstøtte fra Hillerød i ryggen.
I sidste ende valgte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) dog at bakke op om ATP’s planer, til trods for at der ud over debatten om den statslige opbakning også havde verseret massiv debat om aflønningen af de enkelte partnere i ATP PEP.
Den omfattende debat betød, at forvalteren, der gennem årene har investeret omkring 60 milliarder kroner i primært udenlandske kapitalfonde, i første omgang måtte sætte sine planer om at invitere ekstern kapital med om bord i 2020 på pause.
Med etableringen af ATP PEP’s ottende fond er der imidlertid nu grønt lys for, at ATP’s kapitalfondsarm nu kan få andre pensionskasser eller private pengetanke med i ejerkredsen, men den megen uro omkring fondet har ikke just været positivt for de bestræbelser.
Ud over debatten om selve ATP PEP var også pensionskassens investeringsdirektør for nylig ude med en bemærkelsesværdig kritik af kapitalfondens arbejdsmetoder, der ifølge Mikkel Svenstrup havde ligheder med pyramidespil.
De overraskende bemærkninger kombineret med balladen om ATP PEP er da også noget, som mange potentielle investorer herhjemme har hæftet sig ved.
”ATP PEP har historisk leveret fine afkast, og som udgangspunkt kunne det sagtens være attraktivt at blive en del af investorkredsen. Men samspillet med Hillerød og opbakningen herfra er et stort usikkerhedsmoment,” forklarer en kilde til InsideBusiness og henviser til, at ATP sideløbende med balladen omkring PEP lancerede sine egne planer om en 100 procent ATP-ejet kapitalfond, der på linje med andre fonde skulle investere i danske vækstvirksomheder.
Da ATP PEP lancerede sin forrige fond samt strategien om at åbne for eksterne investorer, var skortede det ellers ikke på begejstring fra pensionskassens side.
“ATP PEP har år efter år leveret afkast i verdensklasse til vores medlemmer, og samtidig har teamet evnet at implementere vores øgede krav om ESG-integration i investeringsprocesserne og været med til at sikre, at ATP’s skattepolitik er blevet ført ud i livet. Derfor er jeg meget tilfreds med, at vi har landet en aftale om endnu en fond,” udtalte investeringsdirektør i ATP Mikkel Svenstrup dengang.
I dag er lysten til at fortælle om ATP og ATP PEP’s planer dog langtfra lige så udtalte, og direkte adspurgte til den aktuelle fundraising skriver ATP’s kommunikationsafdeling i en mail, at man ikke stiller op til interview, og at “der for nuværende ikke er nogen ny status”.
Her er de største fund-of-funds
AIP Management: PKA’s investeringsarm har samlet investeret for knap 30 milliarder kroner i alternativer siden 2013. Blandt de nye investorer er Pensam, Lærernes Pension, Storebrand og AkademikerPension, og man har blandt andet investeret i en række infrastrukturprojekter samt havvindmølleparker.
Advantage Investment Partners: Blev dannet af en række folk med en fortid hos PKA. Investorerne tæller tunge navne som Ecco-pengetanken og Sydbank samt en række private velhavere og erhvervsfolk. Fonden har blandt andet investeret i fonde som Nautic Partners, Alpin Investors samt Greenbriar.
NIO: Forvalteren tilbyder blandt andet kunderne investeringer i CIP, NREP og kapitalfonde som CVC, Blackstone, Advent og Nordic Capital. Investorkredsen tæller blandt andre Lauritzen Fonden, den fynske erhvervsmand Hans Bøgh Carlsen, Henrik Lind og en række private velhavere.
Alternative Equity Partners: Har investeret i fund of funds på vegne af kunderne siden 2009. Seneste fond blev etableret i år med et tilsagn på 860 millioner kroner, og endnu en er på vej. Blandt investorerne er tunge navne som Industriens Fond, Carlsbergfondet, Nord Energi samt ejerne bag Hempel, Gjørup-familien og Michael Spangsberg.
Saga Private Equity: En række nøglemedarbejdere forlod Danske Banks kapitalfondsarm, Danske PEP, og etablerede deres egen forvalter, der investerer i mindre og mellemstore fonde i Vesteuropa og USA. Er netop nu ved at rejse sin niende fond med et tilsagn på over 5 milliarder kroner. Ud over PensionDanmark tæller investorerne primært pengetanke fra Norden og Tyskland.
Danske PEP: Danske Banks kapitalfondsarm, der blev stiftet i slutningen af 1990’erne, var i 2018 gennem en turbulent periode, hvor stort set hele holdet bag forlod fonden. Siden har man fået genopbygget forvalteren og udvidet mandatet til blandt andet at omfatte co-investeringer. Ud over Danica Pension tæller investorbasen også en række udenlandske pengekasser.
ATP er imidlertid ikke den eneste pensionskasse, der har åbnet sin kapitalfondsarm for andre investorer. Heller ikke hos PKA gik det stille for sig, da ledelsen i PKA AIP forlod pensionskassen efter et internt opgør om en række strategiske beslutninger, herunder et ønske om at åbne for ekstern kapital.
Den strid førte til, at chefen for PKA AIP Ander Dalhof flankeret af en række nøglefolk stiftede konkurrenten Advantage Investment Management, mens PKA selv valgte at dele sine alternative investeringer op i det ’nye’ PKA AIP samt forvalteren IIP, der tager sig af investeringerne i kapitalfonde, mens førstnævnte primært står for de store investeringer i infrastruktur.
Her kommer kapitalen ud over PKA blandt andet fra de mindre kolleger i Pensam, Lærernes Pension og AkademikerPension, mens de tidligere AIP-folk i deres nye setup ud over en række profiler fra erhvervslivet har sikret sig kapital fra Sydbank og pengetanken bag Ecco.
En anden forvalter, der opstod på baggrund af en lignende splid, er Saga Private Equity, der er grundlagt af det tidligere hold fra Danske Banks kapitalfondsarm, Danske PEP.
Hos Saga er man anført af ledende partner John Danielsen i skrivende stund ved at etablere sin niende fond, der forventes at få et tilsagn på lidt over 5 millliarder kroner.
Her har strategien hele vejen igennem været at tilbyde investorerne eksponering over for mindre og mellemstore kapitalfonde i Vesteuropa og USA. Trods den globale usikkerhed fastholder man, at Saga fortsat ser mulighed for at skabe solide afkast.
”Vores ambition er at være blandt de bedste fund of funds og dermed også slå det børsnoterede marked. Det er klart, at der har været flere år med fantastisk gode markeder, og derfor kan der nu komme nogle år, hvor vi vil se nogle mere normale afkast. Men målsætningen på længere sigt er stadig at levere et afkast på over 10 procent til vores investorer,” siger John Danielsen.
Selv efter det opsigtsvækkende brud med Danske Bank har Saga formået at fastholde en særdeles stærk investorbase, hvor man især har godt fat i udenlandske investorer.
”I hver fond investerer vi typisk kun i 5-7 kapitalfonde, og langt de fleste er nogle, vi kender godt i forvejen. Vi foretrækker at investere i fonde, der for eksempel er sektorfokuserede eller har en nichestrategi, der er anderledes end det gængse marked,” siger John Danielsen der samtidig understreger, at Sagas seneste fond ventes at være på plads inden jul.
Grundigt hjemmearbejde
Hele strukturen med fund of funds blev indtil for få år siden anset for en noget forældet struktur at investere gennem, og især mange pensionskasser droppede én efter én modellen.
For de fleste store kasser gav det nemlig langt mere mening at opbygge et internt team til at stå for de alternative investeringer for dermed at skære et ekstra lag af omkostninger væk.
Men mens mange af de største pensionskasser som PFA, Danica og PensionDanmark i dag selv har store afdelinger til at håndtere investeringer i kapitalfonde, er der opstået et voksende behov hos mange private pengetanke og velhavende erhvervsfolk.
Modsat de største investorer har de sjældent samme ressourcer og slet ikke samme adgang til de helt store og mest succesfulde kapitalfonde, ligesom det ofte er en alt for dyr løsning at investere på egen hånd.
I årene med rekordlave renter er der derfor opstået et stort behov for mange nye investorer, der kan se en fordel i eksempelvis at samle deres investeringer via en fund of funds for dermed at spare omkostninger og samtidig sikre, at en ekstern aktør kan lave den omfattende due diligence, det kræver at investere i en kapitalfond.
En af de spillere, der især de senere år har skruet op for investeringer i kapitalfonde, er Alternative Equity Partners, der netop har lukket en fond med et tilsagn på 860 millioner kroner og er i fuld gang med den næste i rækken, der ventes at blive på over 1 milliard kroner.
Investorkredsen tæller blandt andre Industriens Fond, Carlsbergfondet samt Nord Energi og en række velhavende familier.
Hos Secure Spectrum, der står for at udvælge investeringer til de enkelte fonde, peger investeringsdirektør Søren Dal Thomsen på, at især opgaven med at opstøve de bedste kapitalfonde er et af de steder, investorerne får stor værdi af ved at vælge en fund of funds.
”Selvfølgelig er det en fordel, at investorerne kan fordele udgifterne på flere hænder, men en af de helt store fordele er, at vi bruger enormt meget tid på at screene og analysere de enkelte fonde. Der er enorm forskel på at investere i en god og en dårlig forvalter, og det handler virkelig om at gøre sit hjemmearbejde ordentligt. Selvfølgelig kan en god fond også ramme forkert, men investorerne har i hvert fald en sikkerhed for, at vi har gjort vores forarbejde til punkt og prikke,” siger Søren Dal Thomsen, der gennem en årrække var topchef i AP Pension.
Han understreger, at man fortsat tror på, det vil være muligt at lave fornuftige afkast i de kommende år trods stor usikkerhed og stigende renter.
”Vores forventninger er, at vi fortsat kan levere et afkast på mellem 9 og 15 procent årligt på tværs af vores fonde. Renterne er ganske vist steget markant, men kapitalfondene var i forvejen vant til at betale op imod 6-7 procent i rente, så stigningen er faktisk ikke så voldsom for dem,” siger Søren Dal Thomsen der peger på, at især de bedste kapitalfonde har nogle evner, der vil vise deres værd også i en krisetid.
”Det vigtigt at huske på, at de gode kapitalfonde i dag tilbyder så stærke kompetencer blandt andet inden for det kommercielle. Når de går ind i en virksomhed, styrker de ofte ledelsen i de enkelte virksomheder og har samtidig en masse ressourcer og erfaring, der kan give investeringerne et kæmpe boost,” siger han.
Læs mere
Pyramidespil og dobbeltmoral: ATP-chefens udfald ligner et selvmål
Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 milliarder til ny satsning
M&A-markedet balancerer på en knivsæg
Kapitalfond klar til salg af genoprettet guldæg