Peter warnøe web1

M&A

Ombrust venturefond lurer på spektakulært frasalg

Den skandaleombruste venturefond Nordic Eye anført af it-investor Peter Warnøe arbejder på en opsigtsvækkende exit, hvor man vil forsøge at sælge hele sin første fond i en samlet handel.

På blot få måneder har markedet for venturekapital både herhjemme og globalt ændret sig radikalt. Pengemarkedet fryser langsomt til, i takt med at de tidligere så risikovillige investorer vender sektoren ryggen og nu søger mod mere sikre investeringer. De første konkurser og økonomiske problemer rammer nu også venturefondenes tidligere væksthåb.

Senest i denne uge blev Tattoodo sendt til tælling, hvorfor mange af firmaets sponsorer, der ud over en række kendisinvestorer også tæller Vækstfonden samt de to venturefonde Nordic Eye og Seed Capital, nu sandsynligvis må vinke farvel til hele eller dele af deres tilgodehavende.

Derouten er blot den seneste i det, der forventes at blive et større blodbad i en industri, der ellers har væltet sig i risikovillig kapital fra både private og institutionelle investorer de senere år.

Det er især stigende inflation og renter samt en altoverskyggende frygt for en større recession, der nu rammer venturefonde overalt i verden. Det bliver nu sværere for fondenes selskaber at rejse frisk kapital, ligesom exitmulighederne med ét er langt færre end tidligere.

De markant ændrede markedsvilkår får naturligt nok flere venturefonde til at gentænke deres strategi, og InsideBusiness kan nu afsløre, at netop den tidligere så skandaleramte venturefond Nordic Eye i al fortrolighed arbejder på at sælge hele sin første fond i ét hug.

Det fremgår af en investorpræsentation, som InsideBusiness er i besiddelse af.

Her argumenterer fondens ledelse for, at den danske venturefond, der blev etableret af Peter Warnøe i november 2016 med et tilsagn på omkring 400 millioner kroner, potentielt kan få et yderst solidt afkast ved at sælge den samlede portefølje på en gang.

Det skyldes ifølge investormaterialet, at det blot er fire investeringer i Nordic Eyes første fond, der samlet set står for 96 procent af den urealiserede værdi på knap 3,3 milliarder kroner, som fonden har bogført ved halvåret.

Derfor har man nu hyret den internationale rådgiver Stifel til at undersøge markedet for en køber til hele porteføljen, selv om man er bevidst om, at det kan ende med at ske til en lavere pris end de værdier, man selv har opgjort.

”Investoren køber typisk en fond baseret på den urealiserede værdi, men til en smule lavere pris,” fremgår det af præsentationen.

Det er virksomhederne Bellabeat, Airhelp, Boatsetter og danske Blue Ocean Robotics, man ifølge Nordic Eye har størst forhåbninger til. Især healthtechselskabet Bellabeat anses ifølge præsentationen for at være det helt store guldæg i Nordic Eyes første fond –markedsværdien af selskabet er steget eksplosivt fra lidt over 300 millioner kroner i 2018 til næsten 30 milliarder kroner i dag.

Bekræfter salgsplaner

Bellabeat skal nu i gang med at hente penge igen, og ifølge præsentationen står finansgiganterne Goldman Sachs og UBS for at være tovholder på endnu en kapitaludvidelse i virksomheden, der efter planen skal finde sted i den nærmeste fremtid.

I lyset af de igangværende planer er det usikkert, hvorvidt Nordic Eye fortsat er investor i selskabet til den tid. Fondens kommunikationschef, Henrik Bo Larsen, bekræfter over for InsideBusiness, at man undersøger muligheden for at sælge hele Nordic Eye I K/S frem for at vente på, at de enkelte selskaber i porteføljen bliver opkøbt.

”Vi spejder altid efter de løsninger, som vil være til gavn for vores investorer. Således er et samlet salg af vores Fond I også én blandt en række muligheder,” skriver han og understreger, at selv om et sådant salg kan ende med at ske til lavere pris end de bogførte værdier, kan det stadig godt give mening.

”Nu er der altid store omkostninger og mange ressourcer forbundet med due diligence-processer. Således kan en ’discount’ ved et samlet fondssalg nogle gange vise sig at være ganske godt givet ud. Derfor er det vigtigt, at vi har de holistiske briller på, når vi kigger på fordele og ulemper,” forklarer Henrik Bo Larsen.

Ballade mellem stiftere

Nordic Eye kom for alvor i mediernes søgelys for nogle år siden, da der udbrød en bitter strid mellem stifter Peter Warnøe og hans samarbejdspartner Lars Tvede.

Især kom der fokus på Warnøes skrantende privatøkonomi og venturepartnerens sammenblanding af fonden og sin egen økonomi.

Det førte til en større udrensning i fonden, og efterfølgende var det noget sværere end ventet for Nordic Eye at etablere sin anden fond. Således havde man oprindelig sat næsen op efter, at Nordic Eyes anden fond skulle have et samlet tilsagn på lidt over 1 milliard kroner, men man endte med under 700 millioner kroner.

Hvem der præcis er investorer i netop den fond, er indtil videre uvist, idet Nordic Eye har etableret sin anden fond via Luxembourg.

I den første fond, som man nu altså forsøger at sælge, udgør investorbasen primært af private investorer, hvoraf den afdøde vognmand Michael Henriksens selskab City Property Holding er den klart største investor.

Gyldne år for venture

Nordic Eye er blot en af de talrige venturefonde, der har set dagens lys herhjemme. Indtil for få år siden var markedet primært præget af blot to spillere i form af henholdsvis Seed Capital og Sunstone, hvoraf især sidstnævnte var dybt afhængig af Vækstfonden.

Siden da er talrige nye spillere, eksempelvis ByFounders, Nordic Alpha Partners, Heartcore og Nordic Eye, dukket op. De nye spillere er drevet af en stigende appetit på venturefonde fra både pensionskasser og andre professionelle investorer. Sidstnævnte gik ellers i en årrække en stor bue uden om primært de danske venturefonde, simpelthen fordi de historiske afkast slet ikke kunne måle sig med risikoen.

I takt med de faldende renter tog mange investorer imidlertid branchen til nåde, blandt andet fordi det i kombination med investorernes risikoappetit lykkedes flere fonde at lave en række gode exits i form af børsnoteringerne af blandt andre Boozt og Trustpilot.

Spørgsmålet er, hvorvidt en større recession vil ramme afkastene i lige så høj grad som under finanskrisen, hvor talrige ventureselskaber led under de fastfrosne finansmarkeder.

 

Læs mere

Kapitalfond genopliver børsdrømme

Lukrativt M&A-marked i brat fald

Kapitalfond kan spinde guld på storinvestors skandalesag

Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 mia. til ny satsning

Mislyde i toppen af Mærsk

Axcel klar til ny pengejagt

M&A-markedet balancerer på en knivsæg