Peter Warnøe web

Omstridt fond skifter spor i jagten på jackpot

Venturefonden Nordic Eye vil nu forsøge at sælge sine bedste virksomheder frem for hele sin første fond, som det ellers var planlagt. Den storstilede manøvre, som Goldman Sachs er tovholder på, kan sikre investorerne over 3 milliarder kroner, hvilket blandt andet vil give Lars Tvede en solid gevinst.

Der har på det seneste været usædvanlig stille fra den ellers så ombruste venturefond Nordic Eye. Den stiftende partner Peter Warnøes store problemer med at adskille fondens økonomi og sin egen sikrede ellers fonden ufrivillige forsider på nærmest ugentlig basis for et par år siden.

På næsten mirakuløs vis lykkedes det Peter Warnøe at modstå presset og takket være opbakning fra en række finansielle sværvægtere – heriblandt Maj Invests topchef, Jeppe Christiansen, og tidligere Danica-direktør Peter Klitgaard – formåede den danske it-investor at fastholde magten i fonden.

Warnøes oprindelige partner, Lars Tvede, har ellers kastet sig ud i et bittert opgør med Warnøe efter en række afsløringer af, hvordan sidstnævnte havde brugt Nordic Eyes midler på at afholde private udgifter og samtidig havde massivt rod i sin pressede privatøkonomi.

I dag synes stridsøksen at være nogenlunde begravet, al den stund at Lars Tvede og de øvrige investorer i Nordic Eyes første fond om ganske få uger potentielt kan se frem til en gevinst af de helt store.

InsideBusiness erfarer således, at Nordic Eye sammen med sine rådgivere fra Goldman Sachs, Stifel og McKinsey arbejder på højtryk for at få de sidste kragetæer på en storstilet aftale med en international investor, der efter planen skal overtage de fire bedste selskaber i Nordic Eyes første fond.

Oprindelig var planen at frasælge hele fonden i ét hug, men i stedet er man nu sammen med sine rådgivere gået over til en løsning, hvor de mulige købere netop nu nærstuderer datarummet og dermed de finansielle nøgletal for fondens mest lovende investeringer.

Her er det især wellnessfirmaet Bellabeat, der tiltrækker sig stor interesse fra køberne, mens også en virksomhed som AirHelp anses af mange købere for at være yderst interessant.

Forhandlingerne er så langt fremme, at fondens ledelse er overbevist om, at man trods lidt forsinkelse i forhold til den fortrolige tidsplan kan præsentere det endelige salg for fondens investorer inden for få måneder

Ifølge kilder tæt på processen skal køberen, der sandsynligvis bliver en international finansiel investor, betale en pris, hvor de oprindelige investorer i den skandaleombruste fond får deres indskud 8-10 gange igen, hvilet svarer til en samlet pris på over 3 milliarder kroner.

InsideBusiness har været i dialog med en række investorer i Nordic Eye, der bekræfter, at de trods den seneste tids tavshed fra fonden er bekendt med planerne.

”Så vidt vi er informeret, er der stor interesse, og selv om alting tager længere tid i øjeblikket, ser det stadig lovende ud. Vi har allerede fået vores oprindelige indskud tilbage i forbindelse med Nordic Eyes første exit for nogle år siden, og det må siges at være et forrygende afkast. Men om vi kommer til at investere i fremtidige fonde, er nok tvivlsomt,” forklarer en investor og henviser til de mange kontroversielle sager, der har klæbet til venturefonden og især Peter Warnøe.

Får solid bonus

Det forestående salg er gode nyheder for fondens hårdtprøvede investorer, heriblandt Lars Tvede, der med et oprindeligt indskud på lidt over 22 millioner kroner er en af fondens største investorer.

Samtidig har Tvede trods sit opgør med Warnøe og efterfølgende exit fra Nordic Eye fastholdt sin carry-aftale, hvorfor han ud over sin gevinst også kan se frem til en anseelig bonus.

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness havde Nordic Eye oprindelig planlagt at sælge hele sin første fond i én samlet handel.

Den strategi blev lagt som en konsekvens af, at især Bellebeat og et par enkelte andre virksomheder udgjorde langt hovedparten af værdien i fonden. Man frygtede således, at et frasalg af de bedste selskaber i porteføljen ville betyde, at man efterfølgende skulle bruge år på at afvikle den sidste og langt mere udfordrede del af selskaberne, uden at det på nogen måde ville give ekstra afkast til fondens investorer.

At man undervejs har skiftet strategi, skyldes den generelt stigende usikkerhed, der blandt andet har medført, at de potentielle købere har haft et større behov for at komme helt ned i tallene i de virksomheder, der reelt står for hele værdien i Nordic Eye.

At man har skiftet spor, har dog indtil videre forlænget processen med flere måneder, og mens investorerne fortsat sukker efter konkrete nyheder fra fonden, aner man hos flere stigende bekymring for, hvorvidt Nordic Eye og Peter Warnøe overhovedet ender med at få papir på en handel.

”Der har været arbejdet på det her rigtig længe, og det er ikke særlig positivt, at det både trækker ud, og at man ændrer strategi undervejs. Forhåbentlig kan der komme en aftale inden længe, så vi kan få taget brodden af usikkerheden,” forklarer en investor til InsideBusiness.

At Nordic Eye er i fuld gang med at afvikle den del af porteføljen, der ikke vurderes at være attraktiv, kunne blandt andet ses i denne uge, hvor norske ABG kunne meddele, at man havde assisteret fonden med at sælge ejerandelen i den børsnoterede cykeludlejer Donkey Republic. En post, der blev solgt i kølvandet på en aktiekurs, der er faldet ganske markant i løbet af det seneste år

 

Læs mere

Ombrust venturefond lurer på spektakulært frasalg

Statslig investor har milliarder på spil i yderst skrøbeligt venturemarked

Kapitalfond genopliver børsdrømme

Lukrativt M&A-marked i brat fald

Kapitalfond kan spinde guld på storinvestors skandalesag

Mærsk-ejers kapitalfond vil hente 15 mia. til ny satsning