Old Irish web

M&A

Omstridte brødre tæt på salg af livsværk

De to brødre, der står bag barkæden Old Irish Pub, er tæt på at sælge virksomheden i en handel, der værdisætter selskabet til omkring en halv milliard kroner. Flere fonde har dog takket nej, blandt andet grundet ejernes noget blakkede fortid.

Med stigende krav til ESG og investorernes massive fokus på compliance og bæredygtighed er en barkoncern et klar no-go for mange af de pensionskasser, der gennem de senere år har hældt millioner i kapitalfondenes krigskasser.

Derfor var heller ikke mange overbevist om et hurtigt og smertefrit salg, da PWC for nogle måneder siden så småt begyndte at cirkulere salgsmateriale for den landsdækkende barkæde Old Irish Pub.

Men en markant voksende indtjening, næsten 40 barer herhjemme og planer om en udenlandsk ekspansion lignede kæden ellers umiddelbart lidt af en lækkerbisken for mange kapitalfonde fra både ind- og udland.

En virksomhed, der lever af at sælge alkohol og fest i nattelivet, er dog i dag på mange opkøberes sorte liste, primært som følge af pres fra investorerne.

Alligevel erfarer InsideBusiness, at de to brødre bag barkæden Old Irish Pub, Peder og Kristian Blak, er kort tid fra at kunne offentliggøre, at man har solgt en stor aktiepost i kæden i en handel, der værdisætter barkæden til omkring en halv milliard kroner.

Undervejs er flere af de potentielle købere dog faldet fra, og det skyldes ikke kun, at mange i dag har svært ved at investere i et selskab som Old Irish Pub.

Kædens to stiftere og deres involvering i kæden udgør nemlig også en potentiel risiko, som især mange kapitalfonde er nødt til at forholde sig til.

Sagen kort

De to brødre Kristian og Peder Blak ejer sammen Old Irish Pub, som de arbejder på højtryk for at sælge.

Barkæden forventer en indtjening på over 80 millioner kroner i indeværende år.

Trods flot vækst og snart 40 barer herhjemme er køberfeltet til kæden begrænset, blandt andet fordi mange kapitalfonde ikke kan investere i den type forretninger grundet investorernes krav til ESG.

Hertil kommer, at flere potentielle bydere er bekymrede for, hvorvidt de to ejeres fortid med hver deres konkurskarantæne samt mange dårlige sager i deres ejendomsselskab udgør en potentiel risiko.

Begge brødre har tidligere været idømt en såkaldt konkurskarantæne og har blandt andet derfor været under lup hos Ekstra Bladet, hvor man også har fokuseret på kædens udfordringer med at leve op til restriktioner under covid-19-pandemien.

Samtidig ejer de to barbrødre ejendomskoncernen Grønnely, der i løbet af de senere år har skabt en bemærkelsesværdig forretning på at opkøbe kommunale og statslige bygninger og omdanne dem til lejeboliger.

Heller ikke den forretning er sluppet uden om mediernes bevågenhed, og flere steder har man således kunnet læse om alt fra byggesjusk til aftalebrud. De sager ser dog indtil videre ikke ud til at have påvirket indtjeningen i Grønnely, men hvad flere af de potentielle købere dog har hæftet sig ved, er, at de to brødre over for selskabets kreditorer har givet tilsagn om økonomisk opbakning til koncernen i form af en støtteerklæring.

Det har givet bekymring for, hvorvidt Old Irish Pub kan risikere at blive ramt af eventuelle økonomiske krav, og selv om man fra rådgivere PWC’s side har gjort meget ud af at adskille tingene, er tvivlen nok, til at flere købere hurtigt har fået kolde fødder.

Man har dog på det seneste forhandlet intensivt med en enkelt finansiel køber, og ifølge InsideBusiness’ oplysninger kan et salg blive offentliggjort inden for de kommende uger.

Henviser til PWC

Ud over Kristian og Peder Blak ejer formand Christian Ingemann, der til daglig er direktør i Kraks Fond, også en mindre aktiepost i kæden.

Han ønsker dog ikke at udtale sig om de igangværende salgsplaner, men henviser til PWC’s corporate finance-afdeling, der dog ikke har ønsket at kommentere sagen.

Mens kombinationen af ESG-udfordringen og ejernes fortid har gjort det svært for mange kapitalfonde at byde på Old Irish Pub, har enkelte andre været i stand til at se gennem de problemstillinger.

Og hvis man magter det, gemmer der sig potentielt en ganske lovende virksomhed, lyder meldingen fra nogle af de interesserede købere.

”I modsætning til en stor spiller som Rekom, der i høj grad opkøber andre kæder, starter Old Irish typisk ved selv at bygge nye lokationer op fra bunden. Det betyder, at væksten går lidt langsommere, men til gengæld er risikoen begrænset, især fordi det lader til at være et stærkt koncept,” lyder det fra en af de købere, der har nærstuderet salgsmaterialet.

”Udfordringen med at bygge egne barer op fra bunden relaterer sig i højere grad til værdisætningen af kæden, hvor man må forvente, at der løbende skal bruges penge på at vedligeholde de mange barer og modernisere. Derfor mener vi ikke, at man blot kan tage koncernens EBITDA-indtjening og gange med en faktor 10 for eksempel,” forklarer en kilde til InsideBusiness.

Storebror også i markedet

Som tidligere beskrevet i InsideBusiness er Old Irish Pubs danske storebror, Rekom, også så småt ved at skyde en salgsproces i gang. Barkæden, der ejes af kapitalfonden Catacap og stifter Adam Falbert er i øjeblikket ved at sammensætte et hold af rådgivere, der efter planen formelt kan gå i gang med en salgsproces i begyndelsen af 2023.

Ligesom med Old Irish Pub kan hele ESG-dagsordenen dog også her blive en hæmsko, for selv om mange kapitalfonde anser Rekom for at være en særdeles spændende case, så kan baglandet i form af investorer og deres krav betyde, at man er udelukket fra at byde på kæden.

Ikke desto mindre peger flere på, at Rekom modsat Old Irish Pub efterhånden har fået en størrelse, hvor man også vil være interessant for de helt store internationale konkurrenter.

 

Læs mere

Sky kapitalfond jagter nyt milliardsalg

Kapitalfond genopliver salgsplaner med it-gigant

Krise tvinger kapitalfonde til lommerne

Maj Invest klar til salg af guldæg

EQT arbejder på største danske frasalg siden Færch

Bejlere retter igen sigtekortet mod GN. Her de sandsynlige scenarier

Her er de mest succesfulde M&A-rådgivere i svært marked

Chef i advokathus færdig efter magtkamp