Oterra-RD-cordials-red-1240x744-1

M&A

Opkøb koster nyt stort underskud i EQT’s prestige-opkøb

Den nordiske storfond EQT har atter skudt frisk kapital i ingrediensvirksomhed. Samtidig har kapitalfonden udskiftet topchefen, men ifølge EQT er de største udfordringer efter carve-outen fra Chr. Hansen fortid.

Der var tale om lidt af en prestigeinvestering, da Nordens største kapitalfond, EQT, købte ingrediensvirksomheden Oterra ud af børsnoterede Chr. Hansen i efteråret 2020 for knap 6 milliarder kroner.

Købet af det tidligere Natural Colors skete som en såkaldt carve-out, der i kapitalfondskredse hører til de mere prestigefulde opkøbsformer, hvor forhåbningerne ofte er at opsnappe forsømte divisioner i større industriselskaber.

Men Oterra, som Natural Colors er omdøbt til, har langtfra fået den bedste start under EQT’s vinger.

Et nyt regnskab fra Oterra viser således, at EQT endnu en gang har måttet skyde kapital i selskabet efter et nyt stort underskud i ingrediensvirksomheden, der siden overtagelsen har foretaget en række opkøb, men som kæmper med at fastholde væksten, samtidig med at de mange nye enheder skal integreres.

Samlet set lød underskuddet i Oterra på 939 millioner kroner i det forskudte regnskabsår 2022/2023. Underskuddet er dog en betydelig forbedring fra året forinden, hvor Oterra tabte næsten 2 milliarder kroner.

Alligevel har EQT igen tilført friske penge til ingrediensvirksomheden. Denne gang har EQT skudt næsten 1,2 milliarder kroner i Oterra, efter at man tilførte selskabet over 800 millioner kroner året forinden.

EQT understreger, at absolut størstedelen af beløbet dækker rækken af opkøb, som Oterra har foretaget, siden selskabet kom under kapitalfondens ejerskab.

Udviklingen i Oterra vækker derfor ikke bekymring hos EQT, selv om kapitalfondens danske chef, Mads Ditlevsen, også erkender, at ingrediensmarkedet har været udfordret, siden EQT overtog nøglerne til selskabet fra Chr. Hansen.

Mads Ditlevsen fortæller, at kapitalindsprøjtningerne dels handler om at finansiere de mange opkøb, som det tidligere Chr. Hansen-selskab har foretaget, siden EQT overtog nøglerne, dels at finansiere den større operation, som selve udskillelsen fra Chr. Hansen har medført.

Han vil dog ikke udelukke, at EQT også i fremtiden får brug for at skyde yderligere kapital i Oterra.

“Efter en kompleks carve-out og en vanskelig periode for ingrediensmarkedet har vi måttet foretage betydelige investeringer. Dette er nu bag os. De fundamentale trends er sunde, herunder den globale konvertering til naturlige ingredienser. Det kræver et selskab med Oterras bredde og dybde at kunne drive den forandring. Vi tror på potentialet, og som en ansvarlig ejer vil vi fortsætte med at tilpasse kapitalstrukturen, så den passer til virksomhedens ambitioner og strategi,” siger Mads Ditlevsen.

InsidePrivateEquity

Denne artikel kommer fra InsideBusiness’ nye branchemedie med fokus på kapitalfonde, InsidePrivateEquity. Skriv til os, hvis du ønsker at læse med på kontakt@insidepe.dk

Fire opkøb inden for få år

Siden EQT overtog nøglerne til Chr. Hansens tidligere farvedivision og omdøbte den til Oterra for over tre år siden, har Oterra og EQT været særdeles aktive på opkøbsfronten.

Det seneste opkøb fandt sted i slutningen af 2022, hvor Oterra overtog indiske Akay Group, der er blandt de førende inden for naturlige farvestoffer og ingredienser til ernæringsmidler.

Opkøbet af Akay Group var det fjerde fra Oterras hånd inden for blot halvandet år. Inden da var det således Secna Natural Ingredients Group, Food Ingredient Solutions og Diana Foods farveingrediensforretning, som det tidligere Chr. Hansen-selskab havde slået kløerne i. Dertil kommer et nyligt partnerskab med biotechselskabet Vaxa Technologies.

Da EQT i sin tid købte Oterra, fortalte kapitalfonden, at ambitionen var at konsolidere en fragmenteret industri ved at købe op blandt konkurrenterne. Tre til fem opkøb var forventningen fra EQT på daværende tidspunkt, hvilket fonden for længst har leveret på.

Opkøbene skulle fordoble den daværende omsætning på 1,5 milliarder kroner – vel at mærke uden organisk vækst – og et ebit-resultat på 218 millioner kroner. Med en omsætning på 2,7 milliarder kroner i 2022/2023 er Oterra ikke langt fra målsætningen, hvorimod indtjeningen er milevidt fra målsætningen på grund af de mange opkøb, der fortsat koster på bundlinjen.

Har udskiftet topchef

Foruden kapitaltilførslerne har EQT også rokeret rundt i ledelsen i Oterra siden overtagelsen.

Fra årsskiftet overtog Martin Sonntag således posten som administrerende direktør efter afskeden med tidligere topchef Odd Erik Hansen, der blev hentet til virksomheden efter en årrække hos Glycom.

“Selskabet har været markedsleder i årtier drevet af et stort fokus på innovative løsninger og en dyb forståelse af værdikæden. Med en meget erfaren ceo på plads i Oterra står vi i en god position,” siger Mads Ditlevsen.

Ud over udskiftning af den øverste topchef i Oterra hentede EQT tidligere på året HusCompagniets forhenværende finansdirektør Mads Winther til den danske virksomhed.

Trækket er af flere i markedet blevet tolket som et klart signal om, at EQT på sigt har planer om at arbejde hen mod en potentiel børsnotering af Oterra.

Rejser ny fond med historisk tilsagn

EQT kunne for nylig sætte punktum for etableringen af sin tiende fond med et historisk højt tilsagn på 164 milliarder kroner.

Penge, der blandt andet er øremærket til opkøb på en række af kapitalfondens kernemarkeder, herunder det danske, hvor EQT siden den spæde start i midten af 1990’erne har været yderst aktiv og har stået bag en række af de mest opsigtsvækkende handler i sektoren, herunder salget af Færch Plast, KMD og senest Ellab.

I dag ejer EQT foruden Oterra blandt andre også 3Shape, WS Audiology og Sitecore. Her har den mest modne fond fra 2015 indtil videre givet investorerne et nettoafkast på omkring 2x samt en årlig forrentning på lidt over 20 procent, ifølge data fra flere af kapitalfondens amerikanske investorer.

 

 

Læs mere

Massive underskud tynger Verdanes sidste vindselskaber fra tripelopkøb

Nordens sværvægter fylder igen krigskassen. Vi går tæt på EQT og fondens resultater

Ejere sætter ukendt virksomhed til salg for milliardbeløb

Kapitalfond fylder krigskassen efter forrygende exits

Her er landets førende M&A-advokater

EQT jagter medejer til gældstynget investering

Betalingskomet jagter ny ejer

Giganter klar til at byde på dansk klenodie

Partnerexit kaster usikkerhed over succesfonds danske satsning

Kapitalfond lurer på frasalg af dansk it-komet

Kapitalfonds salg af problembarn giver syngende økonomisk lussing