;
Blue Equity web

Ugens vindere og tabere

Oprejsning til kapitalfond efter tumultarisk start 

Kapitalfonden Blue Equity fik en noget kaotisk start på livet, men alene inden for det seneste år har fonden og ledende partner, Christian Møller, frasolgt to selskaber og stablet en ny fond på benene med hjalp fra flere sværvægtere i dansk erhvervsliv. 

Kapitalfonden Blue Equity blev ikke spået mange chancer, da man efter flere direktørudskiftninger blev vraget af Vækstfonden. 

Den statslige pengetank nedlagde simpelthen veto mod, at fondens investeringsarm, Dansk Vækstkapital, skød 150 millioner kroner i Blue Equity, hvilket var en kold klud i hovedet på investorkredsen og ikke mindst PFA og Syd Energi, der begge offentligt rettede en kras kritik mod det statslige organ. 

I dag har fortællingen om den lille fond, der oprindelig havde den skandaleramte erhvervsmand Jesper Øhlenschlæger i spidsen, taget en helt anden og for nogle uventet drejning. 

Mens Blue Equity er forsvundet fra mediernes forsider, har fonden med den tidligere Axcel-mand Christian Møller i al ubemærkethed nu stablet sin anden fond på benene, ligesom man alene i år har to særdeles succesfulde exits på samvittigheden. 

Alene de to afkast forventes at rykke betydeligt på afkastet i Blue Equitys første fond, der blev rejst i 2013 med et samlet tilsagn på 625 millioner kroner. 

Indtil nu har fonden leveret et afkast på 1,6, så 100 kroner indskudt i fonden er blevet til 160 kroner, hvilket med kun godt fire års levetid må siges at være ganske tilfredsstillende. 

Set i lyset af et afkast, der bevæger sig i den rigtige retning, kunne Blue Equity meget vel være fristet til at følge de klassiske kapitalfondsdyder om hele tiden at rejse nye fonde, der er større og mere omfattende end de foregående. Det er dog ikke tilfældet. 

Fakta

Blue Equity er en dansk kapitalfond, der blev stiftet i 2013.

Fonden har etableret to fonde med et tilsagn på henholdsvis 625 og 630 millioner kroner.

Blue Equity har i år solgt Fairwind og EMT Nordic, mens man har købt flere selskaber, herunder Fireeater.

Investorkredsen bag Blue Equity tæller Syd Energi, PFA, Lederne, Danfoss-familien, Færchfonden, og Linak.

Blue Equity ledes af Christian Møller, der har en fortid hos Axcel og det nuværende Maj Invest.

”Vi er meget opmærksomme på at holde en fondsstørrelse i et niveau, hvor vores investeringer ligger i niveauet under det, hvor mange af de andre fonde herhjemme opererer. Vi oplever, at konkurrencen længere oppe blandt de lidt større virksomheder er betydelig hårdere, og samtidig tror vi på, at det blandt de lidt mindre virksomheder stadig er muligt at finde gode virksomheder uden for hektiske budprocesser,” siger Christian Møller, der ud over Axcel har en fortid hos det nuværende Maj Invest. 

Umiddelbart skulle man mene, at fonden navigerer i et farvand, der er stærkt befærdet af konkurrenter som Capidea, Erhvervsinvest, BWB og lignende, men Blue Equity har bevidst valgt at søge mod de virksomheder, der lige er en spids for små til de førnævnte. Det gør både konkurrencen mindre og udvalget større, selv om Christian Møller også er opmærksom på, at risikoen ofte er større i de mere uslebne selskaber. 

”Muligheden for at skabe gode afkast blandt de mindre virksomheder er bestemt til stede for tiden. Men vi er også realistiske, da vi ved, at de mindre selskaber ofte er meget personafhængige, ligesom de ofte kræver mere arbejde. Udviklingsmulighederne her er dog klart større, og derfor er vi også indstillet på, at vi ofte vil holde på en case et par år mere, end de gængse fonde normalt gør,” siger han. 

Modsvar til kreditklemme 

Energikæmpen Syd Energi har siden den spæde start været en af de helt fundamentale investorer for Blue Equity, og direktør i Syd Energi (SE) Niels Duedahl understreger, at ønsket oprindelig var at hjælpe mindre og mellemstore virksomheder, der befandt sig i en situation, hvor banken ikke nødvendigvis stod klar med lån. 

”Vi valgte i sin tid at bakke op om fonden, da det stod klart for os, at især mange af de mindre og mellemstore virksomheder herhjemme var ramt af en kreditklemme. Derfor så vi en oplagt mulighed for at være med til at understøtte nogle virksomheder, der med den rette strategi og en solid ejerkreds havde perspektiver til at vokse sig store og måske en dag blive den næste Vestas,” siger Niels Duedahl. 

Sammen med blandt andet PFA, Færchfonden og milliardæren Bent Jensen fra Linak og Danfoss-familiens pengetank udgør SE en stærk finansiel base, men Niels Duedahl peger på, at ejerne tilbyder mere end blot kapital. 

”Vi mener, at vi i ejerkredsen kan tilbyde vores porteføljevirksomheder noget værdifuld sparring. Vi mødes med dem i øjenhøjde og taler med dem om både muligheder og udfordringer. Samtidig giver investeringerne os som energiselskab en mulighed for at placere vores ansatte i bestyrelsen i de enkelte virksomheder, så de har kan få noget værdifuld indsigt i specifikke brancher,” siger Niels Duedahl. 

Danfoss ser på mere end afkast 

For Blue Equity har 2017 indtil videre budt på to frasalg af henholdsvis Fairwind og Dynatest. Trods de to exits har fonden stadig enkelte problembørn i porteføljen, hvor især Dynatest stikker ud. Her har en ambitiøs vækststrategi vist sig at være overambitiøs, og Christian Møller og hans folk har være tvunget til at skyde flere penge i Søborg-virksomheden. 

Det har dog ikke afskrækket Danfoss-familien, der ligesom SE har været med til at bakke op om begge Blue Equity-fonde. Direktør i Bitten og Mads Clausens Fond Per Have understreger, at den enorme pengetank ikke udelukkende skeler til afkast. 

”Qua vores ophav kan vi rigtig godt lide familieejede virksomheder i det jyske, der eksempelvis står over for en konsolidering eller har andre udfordringer, hvor Blue Equity kan hjælpe dem videre på rejsen. For os handler det ud over business og afkast også om at skabe nogle nære relationer til de enkelte virksomheder,” siger Per Have. 

Den tidligere finansdirektør i Danfoss understreger, at man i fondsregi indtil videre ikke har været voldsomt aktiv i forhold til at investere. Per Have påpeger imidlertid, at man fra Danfoss-familiens er opsat på at øge sine investeringer i kapitalfonde de kommende år. 

”Traditionelt set har vi gennem de sidste ti år haft begrænset med investeringer i kapitalfonde. Vi har været med i en enkelt af Axcels fonde, ligesom vi har investeret i et par af de skandinaviske. Vi vil foretage yderligere investeringer i kapitalfonde og foretrækker nogle, hvor størrelse ikke er afgørende, men med mere transparens og lidt mere lokalt forankret,” siger Per Have. 

 

 

 

LÆS MERE

Her er Danmarks bedste kapitalfond

Kapitalfond i bitter strid med velhavende familie

Kapitalfond og familie i bitter strid om konkursramt virksomhed

Private pengetanke satser formuen på alternativer

L’Easy-ejer åbner for helt eller delvist salg af livsværket