;
pandora-web

Inside story

Pandora kendte til Kina-krise i månedsvis

Allerede i midten af februar gik det op for smykkeselskabet Pandora, at tingene gik den helt forkerte vej på det vigtige kinesiske vækstmarked. Alligevel valgte man først at informere markedet tre måneder senere.

Den kraftige opbremsning på det vigtige kinesiske vækstmarked har været kendt internt i smykkevirksomheden Pandora siden midten af februar måned.

Alligevel valgte smykkegiganten først i denne uge – godt tre måneder senere – at informere aktiemarkedet om de alvorlige problemer i Kina, der i denne uge var stærkt medvirkende til, at selskabets aktie faldt næsten 25 procent på børsen.

På et møde hos smykkeselskabet onsdag eftermiddag med en række af de største hjemlige investorer bekræftede topchef Anders Colding Friis således over for de fremmødte aktionærer, at man allerede i midten af februar måned var blevet opmærksom på, at der var opstået tiltagende udfordringer i Kina, der ellers er udset til at være koncernens absolutte vækstmarked.

En melding som flere investorer modtog med stor forundring, da en række af dem i kølvandet på koncernens årsregnskab 6. februar indgående havde spurgt ind til udviklingen i Kina med flere lejligheder.

”Vi har fastholdt vores position i Pandora, da vi ved gentagne lejligheder har fået at vide, at de var komfortable med udviklingen i Kina. Derfor kommer det som et kæmpe chok for os, at det nu viser sig, at det kinesiske marked er i frit fald. Det er dybt kritisabelt, at man har siddet så længe med den viden uden at delagtiggøre markedet,” forklarer en af de investorer, der deltog i det lukkede møde med Pandora-toppen onsdag.

Også flere analytikere undrer sig over Pandoras fremgangsmåde.

”Såfremt Pandora lå inde med kursfølsom information allerede medio februar, så burde de have meldt noget ud. Det gælder alle selskaber,” fastslår analytiker Lars Topholm fra Carnegie, der er en af de mest erfarne Pandora-analytikere.

”Set i lyset af at Kina har været væsentlig vækstmotor i Pandora gennem både 2016 og 2017, mener jeg, man burde have informeret markedet noget før. Det er noget af en bombe af komme med ud af det blå,” forklarer en analytiker, der ønsker at være anonym at hensyn til sagens prekære natur.

Det var især en vækst på blot ni procent på det kinesiske marked, der for alvor fik både investorer og analytikere op i det røde felt, idet det vigtige marked tidligere har leveret vækstrater på over 100 procent. Samtidig skal den sløje vækst ses i lyset af, at væksten i fjerde kvartal var på 62 procent, ligesom Pandora i løbet af første åbnede en stribe nye butikker. Derfor dækker den sløje vækst over, at der faktisk var faldende salg i koncernens eksisterende kinesiske butikker.

Hos Pandora har man forklaret, at den bratte nedtur i Kina primært skyldes et ”gråt marked”, hvor forhandlere køber smykkerne uden om kæden for derefter at sælge dem videre.

Koncernen holder fast i, at man informerede markedet så hurtigt, at det var muligt.

”Vi så nogle tegn på et tiltagende grey market i Kina i midten af februar, men det egentlige omfang blev først tydeligt for os ved udgangen af første kvartal. Derfor har vi ikke haft indsigt eller belæg for at kommunikere om dette, tidligere end vi gjorde,” skriver Pandora i en mail til InsideBusiness.

LÆS MERE

Kan han redde Pandoras udskældte topchef?

Kapitalfond snupper tidligere Mærsk-topchef

Her er Danmarks bedste kapitalfond

Fonde køber stort ind på jubelregnskaber 

Nordic Capital: Derfor køber vi Lagkagehuset