London. June 2018. A view of the sign outside the PWC office by London Bridge in London.

Inside story

Partnere i PwC kører ny topchef i stilling

Kort efter at partnerne i PwC forlængede sin nuværende topchef, Mogens Nørgaard Mogensens, valgperiode med et år, har man sat navn på, hvem der skal afløse ham, når han stopper til efteråret. Ikke overraskende er den nye topchef endnu en gang fundet i PwC’s store revisionsforretning.

Selvom et forventet generationsskifte i revisionskæmpen PwC er blevet udskudt et års tid, har ejerpartnerne i revisionshuset kørt en ny topchef i stilling.

PwC stod ellers efter planen over for et tronskifte i september sidste år, hvor Mogens Nørgaard Mogensens treårige periode som administrerende direktør og seniorpartner udløb.

Forventningen var derfor, at partnerne i PwC ville bruge anledningen til at pege på en ny topchef til at lede det store revisions- og rådgivningshus i de kommende år. Men noget overraskende valgte partnerne at udskyde tronskiftet og i stedet genvælge Mogens Nørgaard Mogensen som administrerende direktør og seniorpartner i PwC for et år mere.

Løsningen er atypisk i PwC, hvor topchefen vælges for en treårig periode. Men ved at genvælge Mogens Nørgaard Mogensen for et år mere købte ejerne i PwC sig mere tid til at gennemføre tronskiftet, udtalte PwC til InsideBusiness i midten af december.

I samme ombæring udtalte PwC, at man først ønskede at udtalte sig yderligere om arbejdet med at udpege en ny topchef i det nye år af hensyn til den interne proces, valg og kommunikation samt af hensyn til kommunikation til kunder.

Det kom dog langtfra til at holde stik.

På en ekstraordinær generalforsamling blot få dage efter gik partnerne i PwC nemlig i stemmeboksen for at sætte navn på afløseren for Mogens Nørgaard Mogensen, når han træder tilbage til oktober.

Ny topchef i PwC bliver således Lars Baungaard, der i dag er driftsdirektør i revisionshuset. PwC oplyser, at Lars Baungaard blev valgt med enstemmighed som ny seniorpartner og administrerende direktør i PwC. Ifølge InsideBusiness’s oplysninger skete det uden modkandidater.

”Lars Baungaard, partner og direktør, blev enstemmigt valgt af PwC’s ejerpartnere på en ekstraordinær generalforsamling den 13. december 2023 som kommende CEO og seniorpartner for PwC Danmark. Lars Baungaard vil således indtræde som ny CEO og seniorpartner efter Mogens Nørgaard Mogensens – når hans valgperiode slutter næste år – den 30. september 2024,” skriver PwC i en pressemeddelelse, som revisionshuset i al ubemærkethed offentliggjorde på sin hjemmeside 15. december.

Ny direktør er endnu en gang statsautoriseret revisor 

Når Mogens Nørgaard Mogensens etårige periode som administrerende direktør og seniorpartner udløber til september, vil han have stået i spidsen for PwC i 13 år.

Han blev første gang valgt som administrerende direktør og seniorpartner i 2011, hvor han erstattede den daværende administrerende direktør og seniorpartner, Carsten Gerner.

Ifølge PwC sikrer genvalget af Mogens Nørgaard Mogensen for et år og udpegningen af Lars Baungaard som hans afløser den ”bedste mulige” overgang på topchefposten.

”PwC har således skabt grundlaget for den bedst mulige transition i god tid frem mod det endelige CEO og seniorpartnerskifte 30 september 2024, hvor der indtil da vil være et tæt samarbejde i direktionen mellem Lars Baungaard og Mogens Nørgaard Mogensen,” skriver PwC.

Med valget af Lars Baungaard vil PwC også i fremtiden blive ledet af en repræsentant for den store revisionsforretning, som er landets største, og som fortsat udgør en meget stor del af omsætningen i PwC modsat rivalen Deloitte, hvor rådgivningsforretningen i dag er markant større end revisionsforretningen.

Ligesom Mogens Nørgaard Mogensen og dennes forgænger, Carsten Gerner, er Lars Baungaard statsautoriseret revisor. Det står i kontrast til eksempelvis rivalen Deloitte, hvor man sendte et tydeligt signal til omverdenen, da man udpegede sin nye topchef, Christian Jensby. Modsat sine forgængere er han nemlig ikke statsautoriseret revisor, hvilket Christians Jensby selv har betegnet som en ”naturlig udvikling”, fordi konsulentforretningen udgør det største ben i Deloitte.

Nye frontfigurer i big four

Med ændringerne i toppen af PwC har samtlige fire revisionshuse i big four i Danmark rokeret i ledelsen.

Kort før jul var det således EY, der annoncerede ændringer i den øverste ledelse. I forbindelse med sit regnskab oplyste EY nemlig, at man dropper parløbet mellem Jan C. Olsen og Jan M. Huusmann, der de seneste tre år har delt titlen som administrerende direktør.

Fremover vil det kun være Jan C. Olsen, der har titel af administrerende direktør i EY, samtidig med at han fortsætter som leder af EY’s revisionsforretning. Jan M. Huusmann fortsætter i stedet som partner i EY.

Også hos rivalen KPMG har partnerne været i stemmeboksen for at finde afløseren for Morten Mønster, der måtte trække sig i foråret på grund af familiære forhold.

Partnerkredsens valg af afløser faldt ikke overraskende på Mads Raahede, som siden Morten Mønsters afsked vikarierede på posten, og som i mange år var chef for advisoryområdet, der er det klart største forretningsben i KPMG.

Derfor var valget af Mads Raahede det mindst overraskende, men også det mest oplagte til det, der bliver KPMG’s fjerde topchef på blot ti år, efter at KPMG måtte genopfinde sig selv oven på bagholdsangrebet fra rivalen EY i 2013.

Inden da var det som bekendt PwC’s store rival Deloitte, der foretog et tronskifte, da partnerkredsen udpegede Christian Jensby som ny administrerende direktør. Han afløste Anders Dons, der siden 2011 havde været administrerende direktør i Deloitte. Anders Dons faldt dog i sidste ende for Deloittes rotationsprincip efter to fulde perioder à fire år samt to års forlængelse.

 

Læs mere

Væksten løjer af hos revisionskæmper. Og presset forventes at tage til i 2024

EY dropper parløb på topchefposten

Revisorkæmpe udskyder tronskifte

PwC går i offensiven efter rivalers frasalg

Konsolideringen af revisorbranchen tager fart. Deloitte sælger jysk afdeling til BDO

Statens konsulentstop har ramt rådgivere hårdt. Deloitte må afgive tronen

Revisionshuse spår øget salg på advokaters og M&A-rådgiveres hjemmebane

Væksten løjer af hos revisionskæmpe

Deloitte forbereder sig på opbremsning efter nyt år med kraftig vækst

Uroen ulmer i toppen af KPMG. Flere medejere er stoppet

Revisionskæmpe opruster på M&A og jurasatsning

Revisionskæmper på opkøbsjagt. Her er de næste mulige opkøbsemner