;
danica web 1

Inside story

Pensionsgigant vil opsluge rival 

Danske Banks pensionsgigant vil krone de sidste års ambitiøse offensiv med at opsluge konkurrenten SEB Pension. Selv om dialogen fortsat er på et indledende stade, ser man hos Danica SEB’s danske pensionsforretning som en oplagt opkøbsmulighed. Ekspert beskriver sammensmeltningen af to af landets største aktører som et perfekt match. 

En af de mest opsigtsvækkende handler i den finansielle sektor i årevis kan meget vel være under opsejling. InsideBusiness erfarer således fra en række centralt placerede kilder, at pensionsgiganten Danica netop nu arbejder på at overtage konkurrenten SEB Pension.

Hvor Danica gennem længere tid har været landets næststørste selskab efter PFA, vil et opkøb af SEB Pension, der har en markedsandel på omkring 6 procent, betyde, at Danica får samme størrelse som rivalen PFA og dermed kan lægge betydelig afstand til en række af de øvrige aktører på markedet.

Hvis handlen bliver en realitet, kommer Danica nemlig til at sidde på en koncern, der på årsbasis henter omkring 27 milliarder kroner i præmier og medlemsbidrag, og derfor vil man nu pludselig sidde på godt en femtedel af pensionsmarkedet. Til sammenligning har Nordea Liv og PensionDanmark, der er landets henholdsvis tredje- og fjerdestørste selskab, en markedsandel på henholdsvis 9 og 8 procent.

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er man hos SEB Pensions svenske ejere ikke afvisende over for at afhænde sin danske pensionsforretning, som man opkøbte fra forsikringsselskabet Codan tilbage i 2004.

Allerede for 18 måneder siden var der interesse fra Danicas side, men dengang blev opkøbsdrømmene sparket til hjørne, da man ikke mente, at timingen var den rette.

”Dialogen er blevet genoptaget, og der er en klar interesse fra Danicas side. Det er stadig early days, men der er ingen tvivl om, at man hos Danica ser store muligheder, hvis det lykkes at gennemføre manøvren,” siger en kilde med indgående kendskab til processen.

En af de helt store hurdler i en potentiel handel er det konkurrencemæssige aspekt, hvor det forventes, at flere andre pensionsselskaber vil protestere kraftigt mod den overraskende handel.

I skrivende stund er der hermetisk lukkede døre i begge selskaber i forbindelse med de opsigtsvækkende forhandlinger. Fra begge sider lyder meldingen: ”ingen kommentarer”.

Giver mere slagkraft

For Danicas vedkommende falder tanken om at købe sig til mere størrelse fint i tråd med, at koncernen gennem de senere år har haft store ambitioner på pensionsområdet og blandt andet også har opgraderet massivt ved at hente en række profiler fra PFA, herunder Poul Kobberup og Jesper Langmack.

Samtidig har man i Danske Bank-koncernen samlet en stor del af sine aktiviteter i divisionen Wealth Management, som bankens tidligere finansdirektør Tonny Thierry Andersen står i spidsen for. Her har man skabt en yderst slagkraftig størrelse ved blandt andet at sammensmelte Danica Pension og Danske Capital, så de to selskaber agerer som en samlet aktør, eksempelvis når der skal gives tilsagn til kapitalfonde og andre investeringer.

Det har sikret Danica betydelig mere power og bedre muligheder for at sikre de gode placeringer i de helt store fonde, hvilket Danske Banks pensionsselskab senest har gjort brug af blandt andet i forbindelse med giganten CVC Capital Partners. Fonden, hvor danske Søren Vestergaard-Poulsen spiller en nøglerolle, lukkede for nylig sin syvende fond med et samlet tilsagn på omkring 115 millioner kroner, og netop her var Danica en af de få danske investorer, der fik sikret sig en pæn andel af den eftertragtede fond.

Et oplagt match

Pensionsekspert Jørgen Svendsen fra konsulenthuset AFPR peger på, at Danica og SEB Pension på mange måder er et oplagt match, da der vil være store fordele for Danica ved at opsluge sin konkurrent.

”SEB har en kundebestand, der meget ligner den, man har i Danica. Historisk set havde SEB mange privatkunder, men i dag er fokus primært på virksomheder. Derfor vil det være oplagt for Danica at høste en række synergier ved at overtage SEB,” siger Jørgen Svendsen.

Han peger samtidig på, at SEB’s danske pensionsforretning står over for nogle store investeringer, der potentielt kunne blive løst via et ægteskab med Danica, hvilket vil være til glæde for kunderne.

”SEB står over for en stor investering i et nyt it-system, men det problem ville blive løst, hvis man blev overtaget af Danica. Det vil lette en kæmpe økonomisk byrde for selskabet og dets kunder, og samtidig vil det også komme dem til glæde, at der vil være en række funktioner, man kunne spare væk i forbindelse med et opkøb,” siger Jørgen Svendsen.

Danica har til sammenligning et ret moderne it-system, som vil gøre det ret let at integrere de to spillere.

Fastfrossen magtbalance

Den danske pensionsbranche har i mange år været kendetegnet ved en noget fastfrossen magtbalance, hvor de kommercielle selskaber og de klassiske pensionskasser kun har været i stand til at stjæle ganske få kunder fra hinanden. Jørgen Svendsen tror dog på, at vi vil se en yderligere konsolidering de kommende år.

”Det er indtil videre gået lidt trægt med konsolideringen i pensionssektoren herhjemme, men det ser ud til, at der nu så småt er ved at komme skub i tingene. Vi har blandt andet set PFA opsluge Bankpension, og jeg forventer, at vi vil se flere af den type handler den kommende tid,” siger Jørgen Svendsen og peger på, at SEB Pension i en kommende konsolidering kan blive klemt.

”SEB er leve- og bæredygtig, men det er spørgsmålet, hvor meget mening det giver i toppen af SEB i Stockholm at fortsætte med at drive en pensionsaktør i Danmark, da det virker, som om man udelukkende satser på de store virksomhedskunder og ikke privatsegmentet,” siger Jørgen Svendsen.

Porteføljer er ikke et rent match

Der er dog en ting om SEB Pension, der ikke passer i Danica som fod i hose. Det er SEB Pensions portefølje:

”SEB’s har en relativt stor portefølje, så Danica vil kunne få en del kunder på én gang. Men den er kendetegnet af en stor andel af traditionelle produkter (gennemsnitsrente). Til gengæld er der store buffere i rentegrupperne, så de er ikke så kapitalkrævende. Derfor vil SEB naturligvis være et interessant opkøbsemne for mange,” siger pensionsekspert og direktør i rådgivningsfirmaet FPension Søren Andersen.

Danica har til sammenligning valgt en strategi, hvor man overordnet satser på markedsrenteprodukter. Derfor anbefaler Danske Bank generelt ikke kunderne at tage gennemsnitsrente, konstaterer Søren Andersen.

”Det vil være lidt et opgør med den filosofi. Overordnet set må man nok sige, at SEB Pension ville være mere interessant for en køber, hvis de havde mindre gennemsnitsrente på bøgerne.”

Netop konkurrencespørgsmålet er blevet nævnt som en mulig dealbreaker for handlen, hvis Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i deres fusionskontrol vurderer, at den nye spiller vil blive for stor:

”Danica vil overhale PFA i størrelse, hvis det falder sådan ud. Men der vil stadig være fin konkurrence. Omvendt skal der ikke mange flere fusioner til, før markedet bliver koncentreret på meget få spillere.”

SEB Pension har p.t. svagt faldende bruttopræmier på 8,5 milliarder kroner per år med en indtjening på 500 millioner kroner sidste år mod 370 millioner kroner i 2015. Ifølge Søren Andersen har SEB Pension en størrelse, der gør selskabet økonomisk bæredygtigt på grund af synergierne med den svenske moderbank. Det samme kan man ikke helt sige om de mindre aktører på det danske marked, Alm. Brand Pension, AP Pension og Topdanmark Liv:

”Det ville nok være mere nærliggende, hvis Danske Bank købte en af de tre små. Så ville det være lettere at få synergier.

SEB har lige vundet Vestas

P.t. er SEB konkurrencedygtig ikke mindst takket være ekstremt lave priser på syge- og ulykkesforsikring, som dog kan give tab senere, når kunderne begynder at bruge deres forsikringer. Det lykkedes da også SEB at vinde kæmpekunden Vestas ud af kløerne på Nordea Liv & Pension for næsen af Danica og de andre store danske spillere for nylig.

Et andet aspekt er ledelsessituationen internt i Danica. Som beskrevet i InsideBusiness har der været usikkerhed om mangeårige topchef Per Klitgårds fremtidige position. Men et spørgsmål er, om Danica har den perfekte afløser internt. Her kan et nyt bud være SEB Pensions danske direktør, Kim Johansen. Den aktuaruddannede Kim Johansen vil passe fint ind i Danske Banks chefprofil, hvor man ønsker, at topcheferne er meget fagligt stærke på deres områder.

Eivind Kolding ville oprindeligt sælge Danica Pension fra. Foto: PR


Ville sælge Danica fra

Gennem de senere år har Danica vokset sig til at blive en mere central del af Danske Bank-koncernen, og med oprettelsen af den nye wealth management-division og de mange nyansættelser i pensionskassen var det tydeligt, at Danske Bank nu for alvor satser på at blive en magtfaktor i pensionsbranchen.

Tilbage i 2012 var Danske Bank under topchef Eivind Kolding på ingen måde lige så positivt indstillet over for sin pensionsbutik, og dengang var koncernen ude at afsøge markedet for potentielle købere til Danica.

Efter en række hårde år under finanskrisen havde banken akut brug for at trække indtjeningen op, og ratinghusene Moody’s og Standard & Poor’s havde flere gange nedgraderet landets største bank. Samtidig var man hos ærkerivalen Nordea i storform takket være det, at man flittigt havde lånt penge ud til dansk erhvervsliv i de svære år under finanskrisen. Danske Banks goodwill blandt landets største virksomheder var derfor historisk lille, og Eivind Kolding så det således som en mulighed at frasælge Danica med henblik på at øge bankens pressede indtjening.

Sideløbende med presset på Danske Bank-koncernen blev Danica dengang også udfordret fra en række kommercielle aktører som PFA og AP Pension, der ikke havde en børsnoteret ejer i ryggen, og derfor ikke blev stillet over for samme afkastkrav som Danica.

Selv om den nu forhenværende Danske Bank-chef Eivind Kolding dengang var overbevist om, at der ville være købere til Danica, så levede de bud, man fik på pensionsselskabet, slet ikke op til den pris, Danske Bank-ledelsen selv havde i tankerne, og salgsprocessen blev skrinlagt.

Danica gennem en transformation

Siden da har Danica imidlertid været gennem en omvæltning, der for alvor tog fart, da man i foråret hentede Jacob Aarup-Andersen som finansdirektør. Med ham som primus motor gik Danica i gang med et opsigtsvækkende angreb på rivalen PFA, hvor man først hentede konkurrentens to investeringsdirektører, Poul Kobberup og Jesper Langmack, efterfulgt af PFA’s salgsdirektør, Lars Ellehave-Andersen, der om nogen var kendt som branchens supersælger.

Siden har Danica blandt andet markeret sig som en yderst offensiv spiller både inden for ejendomme og andre alternative investeringer. Danica har således investeret voldsomt i en række af milliardstore byggeprojekter, ligesom man har foretaget adskillige direkte investeringer i store danske virksomheder som Netcompany, Skamol, G.S.S og Mols-Linien.

Tankerne om et opkøb er dermed endnu et skridt i Danicas offensive stil de senere år, men hos Danske Bank lyder meldingen, at man ikke kommenterer rygter. Samme melding kommer fra SEB, hvor presseafdelingen i en mail til InsideBusiness skriver, at man ”aldrig kommenterer rygter i markedet.”

 

LÆS MERE

Ledelsesuro på højeste niveau truer Danske Banks pensionskæmpe 

Pensionsselskaberne risikerer benhårdt kontrolregime

Nu skal wild west-tilstandene i pensionsselskaberne tæmmes

Her er Danmarks dyreste og billigste pensionsselskaber

Kontroversiel pensionsaktør splitter pensionsbranchen. Beskylder store selskaber for regelbrud