tryghovedhistorie (1)

M&A

Pensionskasser spiller nøglerolle i gigantisk forsikringsopkøb. Trygs bagland knurrer

Tryg-ejeren Tryghedsgruppen har lånt 3 mia. kr. til at forsvare sin position i forsikringsselskabet, og en stor del af de penge er kommet fra danske pensionskasser. Hverken den manøvre eller Trygs ambitiøse køb af RSA mødes dog med udelt begejstring af Trygs bagland, som er bekymret for udviklingen hos forsikringsgiganten.

Pensionskasser spiller nøglerolle i gigantisk forsikringsopkøb. Trygs bagland knurrer

Et af de mest opsigtsvækkende opkøb i dansk erhvervsliv herhjemme i mange år er uden tvivl Trygs overtagelse af britiske RSA Insurance.

Købet, der endegyldigt blev en realitet for få dage siden, har derfor krævet en lang række finansielle manøvrer, hvoraf en af de mere opsigtsvækkende er foregået i Trygs bagland hos ejeren Tryghedsgruppen.

I forbindelse med det samlede bud på RSA, herunder danske Codan, har Tryg tidligere i år gennemført en større emission, hvor der blev solgt aktier for 37 mia. kr.

En del af dem blev køb af Tryghedsgruppen ud fra et stort ønske om at forsvare sin position i den danske forsikringskæmpe, så man dermed undgik at blive udvandet i kølvandet på det store aktiesalg.

Trygs storaktionær har dog ikke selv haft de finansielle muskler til at løfte den opgave, hvorfor Tryghedsgruppen har optaget lån for 3 mia. kr., der har været øremærket til køb af Tryg-aktier. Problemet er blot, at Tryghedsgruppen har været tvunget til at strikke lånet sammen på en lidt anderledes måde for dermed at undgå at komme på kant med solvenskravene.

Derfor har man lånt de 2 mia. kr. i banken, mens en række af landets største pensionskasser har stillet et såkaldt tier-2 lån til rådighed for Tryghedsgruppen for at hjælpe ejeren med at forsvare sin ejerandel i Tryg.

I Tryghedsgruppen, der primært har til opgave at varetage Tryg-kundernes interesser, undrer flere sig imidlertid over, hvorvidt det overhovedet gavner kunderne at optage lån for at købe aktier i forsikringsselskabet. Flere understreger endvidere, at informationen om den snørklede finansielle struktur i forbindelse Tryg-investeringen ikke i tilstrækkelig grad er blevet belyst for hverken repræsentantskabet eller kunderne.

”Jeg mener bestemt, at kunderne har krav på at vide, hvordan de her aftaler er strikket sammen. Desværre har ledelsen i Tryghedsgruppen både i denne sag og generelt ikke det store ønske om at skabe gennemsigtighed i de beslutninger, der træffes,” lyder det fra Allan Nygård Bertelsen, der sidder i Trygs repræsentantskab i hovedstaden.

Han mener, at de sparsomme informationer om Tryghedsgruppens milliardlån understreger, at der eksisterer et større demokratisk problem hos Tryghedsgruppen.

”Det kan indimellem virke, som om man fra ledelsens side er mest interesseret i at holde folk i uvidenhed om de centrale økonomiske beslutninger. Samtidig er det et problem, at mange i repræsentantskabet synes mere interesseret i, hvordan man skal bruge penge frem for også at sørge for, at Trygs kunder får bedre vilkår,” siger han.

Vil ikke belaste solvensen

Hos Tryghedsgruppen oplyser økonomidirektør Ulrik Andersson, at man har lånt 1 mia. kr. hos andre finansieringskilder end banker, man han ønsker ikke at oplyse, hvem der præcis står bag lånet.

“Som vi fortalte i forbindelse med offentliggørelsen af Trygs købstilbud, har vi i TryghedsGruppen finansieret vores deltagelse ved at realisere en del af vores øvrige investeringsaktiver og har optaget yderligere lån for i alt 3,0 mia. kr. Af disse er 1 mia. kr. optaget som et privat placeret tier 2-lån, mens øvrige lån er almindelig seniorgæld. Årsagen til at tage lånene var, at vi ønskede at fastholde så stor en ejerandel af Tryg som muligt efter Trygs kapitaludvidelse som følge af RSA-transaktionen. Da vi efter vores deltagelse ændrer status til forsikringsholdingvirksomhed, skal vi fremover bl.a. opfylde solvenskrav,” skriver han i en mail til InsideBusiness.

Ulrik Andersson peger samtidig på, at det særlige lån fra pensionskasserne kan hjælpe Tryghedsgruppen i forhold til solvensopgørelsen.

”Et tier 2-lån er efterstillet forsikringstagerne og har den egenskab, at det kan indgå i kapitalgrundlaget i forbindelse med solvensopgørelse, hvilket ikke gør sig gældende for et seniorlån. Der er til gengæld begrænsning på, hvor meget tier 2-lån der kan medgå i solvensberegningen. Den valgte kombination af seniorgæld og tier 2-lån skal ses på denne baggrund. De nærmere vilkår for lånene er ikke offentliggjort,” skriver han.

Gentagne frustrationer

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger er flere medlemmer i Tryghedsgruppens repræsentantskab ofte frustrerede over det, de beskriver som et alt for tæt bånd mellem aktionæren og selve den børsnoterede koncern. Det betyder, at der alt for sjældent stilles kritiske spørgsmål til Tryg og topchef Morten Hübbes planer.

Blandt andet har flere udtrykt stor bekymring for, hvorvidt Tryg og topchefens offensive satsning med købet af RSA overhovedet gavner Trygs kunder i sidste ende.

”Vi må sige, at vi endnu har til gode at se, hvordan det helt præcis skal forbedre vilkårene for Trygs kunder. Jeg savner i hvert fald en grundigere redegørelse både for det, samt hvilke forpligtelser Tryghedsgruppen rent faktisk har påtaget sig for at forsvare sin position,” siger tidligere bankdirektør og topchef i Flex Funding Henrik Vad.

Også den tidligere socialdemokratiske politiker Mette Reissmann, der sidder i repræsentantskabet for Tryghedsgruppen, er indtil videre noget bekymret for, hvorvidt Trygs store opkøb i sidste ende rammer kunderne negativt.

”Indtil videre er det fugle på taget, og derfor er risikoen ved købet forholdsvis stor. Jeg er tilhænger af en løsning, hvor man i forbindelse med salget af Codan udlodder gevinsten, så Tryghedsgruppen igen kan øge sin andel den vej igennem. Det var egentlig også det, Morten Hübbe og Tryg havde lovet, men om de vil holde deres løfte, er desværre tvivlsomt,” siger hun.

Det er ikke første gang, at Trygs bagland i Tryghedsgruppen har løftet en pegefinger over for Trygs ageren. Det skete også i forbindelse med Trygs omdiskuterede prisstigninger, som Forbrugerombudsmanden fortsat slås med Tryg om en form for afgørelse omkring.

Som beskrevet i sidste uge kan Alm. Brand og ejerfonden Alm. Brand af 1792 F.M.B.A. meget vel stå i en lignende situation som Tryghedsgruppen. Det skyldes, at man i forbindelse med budrunde på den danske Codan-forretning har ændret vedtægterne således, at man ikke længere behøver at være majoritetsaktionær i Alm. Brand.

 

Læs mere

Alm. Brand gør klar til milliardopkøb af Codan

Forsikringsselskab på kundejagt for at bevare selvstændigheden

Forsikringsbranchen splittet om kontroversielt agentsalg. Advarsler om fagligt niveau

Kontroversielt agentsalg stormer frem i forsikringsbranchen

Lille forsikringsselskab trodser myte om stordriftsfordele. Resultat matcher branchens bedste

Stor analyse af forsikringsselskaberne: Gensidige spillere spurter fra de børsnoterede

Mæglerhuse slår alarm: Næsten umuligt for visse brancher at forsikre sig

Ny spiller går hårdt til både forsikringsmarked, pension og formuerådgivning

Mæglerhus blæser til angreb

Mæglerhus stormer ind på forsikrings- og pensionsmarkedet

Her er vinderne og taberne i forsikringsbranchen

Køreplan for salg af Codan Danmark tager form. Rådgivere på plads

Vækstsultent forsikringsselskab tager kæmpetab i Danmark