;
Glycom web

Inside story

Pensionshuse tørster efter direkte opkøb sammen med kapitalfonde

Landets pensionskasser har fortsat voldsom appetit på de såkaldte co-investeringer, hvor man ifølge pensionskasserne høster gode afkast til lave omkostninger. Kampen om netop den type investeringer er dog hård, og flere har brændt fingrene. Danica-direktør lover handling efter længere tids dødvande. InsideBusiness kortlægger situationen hos de toneangivende pensionshuse.

I løbet af de senere år har landets pensionskasser kastet sig ivrigt over de såkaldte co-investeringer, hvor pensionskasserne investerer direkte i virksomheder side om side med en kapitalfond.

Manøvren skal sikre gode afkast til lavere omkostninger, da man slipper uden om kapitalfondens normale honorar- og bonusstrukturer, og flere kasser har da også nydt godt af den ombejlede investeringsform.

Senest kunne PKA og Velliv notere sig et ualmindelig godt afkast på deres direkte investering i gamerselskabet SteelSeries, som Axcel i sidste uge solgte til GN for 8 milliarder kroner.

Begge pensionskasser er også investorer i kapitalfondens regulære fonde, men havde her altså fået en mulighed for at købe sig direkte ind i den hastigt voksende producent af gamerudstyr.

Og det viste sig at være en yderst lukrativ forretning, da de to investorer endte med at få femdoblet deres oprindelige indsats uden samtidig at blive afkrævet ekstra bonus, den såkaldte carry, som kapitalfondenes partnere ellers normalt kan hæve, når en fond som helhed leverer et tilstrækkelig højt afkast.

Historisk set har flere pensionsselskaber, herunder ATP og Sampension, ligeledes sikret sig solide afkast ved at investere direkte med en kapitalfond i henholdsvis Nets og Molslinjen. Men de senere år har markante skæverter, hvor især PFA’s investering på over 3 milliarder kroner i den kriseramte flyudlejer NAC er en regulær skrækhistorie, tynget flere i branchen.

PFA’s resultater har været svingende

Et kig på især PFA’s seneste store co-investeringer herhjemme viser med al tydelighed, at resultaterne her har været noget svingende, ligesom omfanget af de direkte investeringer på hjul af en kapitalfond har været noget færre de senere år.

Det samme er tilfældet hos rivalerne i Danica Pension, der ellers gennem en længere periode gik massivt ind i området med co-investeringer i blandt andet Netcompany og Glycom (billedet), hvor man begge steder høstede solide afkast.

I perioden fra 2016 og frem fik pensionskassen med daværende investeringsdirektør Jesper Langmack spidsen placeret omkring 3,5 milliarder kroner i co-investeringer, men siden udgangen af 2019 har pensionskassen ikke foretaget en eneste.

”Vi har stadig stor appetit på co-investeringer, men gennem den seneste tid har der ikke været helt samme flow, da vi har haft fokus på at genopbygge vores team, efter at vi blev udskilt fra wealth management. Og så er konkurrencen om netop den type investeringer bare sindssygt hård. Men jeg forventer, at vi vil kunne annoncere et par co-investeringer inden for de kommende måneder,” forklarer investeringsdirektør Poul Kobberup.

Trods den senere tids tørke tror han fortsat på, at det vil være muligt at opretholde et nogenlunde stabilt flow, selv om han erkender, at Danica de senere år er blevet noget mere kræsen, hvad angår co-investeringer

”Vi forventer at opretholde et nogenlunde stabilt niveau, hvor der bliver lavet 1-2 co-investeringer i kvartalet. I forhold til tidligere er vi i dag noget mere selektive, hvor branchen for nogle år siden som helhed nok skød lidt bredere, blandt andet fordi det jo var et relativt nyt område for de fleste. Det er helt essentielt for os, at vi finder de rigtige fonde at investere sammen med, da vi som pensionsselskab ikke skal være dem, der driver de enkelte investeringer,” forklarer han.

Tilfreds med afkastet

Hos Sampension havde man ved indgangen til 2021 investeret omkring 12 milliarder kroner i kapitalfonde, hvoraf de godt 4 milliarder kroner var via co-investeringer sammen med blandt andre fonde som Polaris og EQT.

Hos Sampension offentliggør man ikke sit afkast på co-investeringer, men investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen understreger, at pensionskassens afkast her er højere end via de traditionelle investeringer i kapitalfonde, der klarede sig stærkt i 2020.

”Sampensions portefølje af private equity-investeringer har eksempelvis vist sig at være særdeles coronaresistent og havde sidste år et afkast på 21 procent. Bag det gode afkast ligger en stram investeringsstrategi med fokus på selskaber med en defensiv strategi, primært inden for software og sundhedssektoren”, lyder det fra investeringsdirektøren.

Henrik Olejasz Larsen peger blandt andet på investeringen i amerikanske Certara, som udvikler software til lægemiddelindustrien. Selskabet blev opkøbt af EQT i 2013, hvor Sampension valgte at følge trop med EQT, hvilket i sidste ende gav et yderst solidt afkast, da kapitalfonden børsnoterede virksomheden i slutningen af 2020.

”Sampension har gennem de sidste 5-10 år bevæget sig fra en fond af fonde-strategi til en fondsstrategi med et meget betydeligt element af direkte ejede co-investeringer, når det handler om private equity-investeringer. I dag går vi således gerne direkte med i fondene og co-investerer ved siden af. Det gør vi for at spare omkostninger og dreje porteføljen i retning af sektorer med vækst og medvind. Den øgede risiko mener Sampension at kunne tillade sig, fordi vi har en stor moden og diversificeret portefølje,” siger Henrik Olejasz Larsen.

Også hos Danica Pension peger Poul Kobberup på, at co-investeringerne samlet set har leveret et solidt afkast, samtidig med at omkostningerne her er lavere end ved at investere i en klassisk kapitalfond.

”Vores erfaringer er indtil videre, at co-investeringerne har leveret et konkurrencedygtigt afkast. En kapitalfond skal som udgangspunkt helst kunne levere 15-20 procent årligt, men da omkostningerne ved co-investeringer er lavere, forventer vi naturligvis højere afkast her, men er det en gældsinvestering, vil vi naturligvis se ind i et lavere afkast. Men selv her går vi som udgangspunkt efter, at det skal være tocifret,” siger han.

Flere uheldige sager

Pensionskassernes massive jagt på co-investeringer de senere år har dog medført en del kritik både fra myndighederne og eksperter, der peger på, at de direkte investeringer rummer en betydelig større risiko.

Ganske vist vil de enkelte investeringer altid være drevet af en kapitalfond, men det ændrer ikke ved, at pensionskassen her påtager sig en stor enkeltstående risiko.

Historisk set har det givet anledning til flere uheldige sager, hvor blandt andre PKA og Pensam har tabt store summer på henholdsvis Genan og Hesalight, mens PFA senest har haft over 3 milliarder kroner i usikret gæld i klemme i den kriseramte flyudlejer NAC.

Netop PFA har også penge i klemme i blandt andre TDC, Scandlines og ikke mindst Axcel-selskabet Danmarks Skibskredit, der indtil videre ser ud til at være en svær case.

Hos PFA oplyser man ikke tal for afkast for hverken de enkelte co-investeringer eller samlet, men chef for alternative investeringer i PFA Peter Tind Larsen understreger, at man fortsat har stor appetit på aktivklassen, selv om seneste co-investeringer stammer tilbage fra sommeren 2020.

”I PFA har vi siden 2015 opbygget interne funktioner til at varetage alternative investeringer som et led i at minimere omkostninger til eksterne forvaltere, herunder såvel management som performance fees. Det betyder at mere end 60 procent af PFA’s alternative investeringer er direkte investeringer, hvor management fee er langt under niveauet for kapitalfonde, og som ikke oppebærer performance fees. Det er fortsat strategien fremover at lave direkte investeringer,” skriver han i en mail til InsideBusiness.

 

Læs mere

Opgør om høje bonusser til kapitalfonde rammer pensionshus

ATP forgylder kapitalfondsprofiler. Danskere får milliardregning

ATP-direktør ser gyldne år for private equity og sætter fuldt blus på dansk milliardsats

Rådgivere kæmper om prestigefyldt M&A-mandat

Sky kapitalfond øjner kæmpe frasalg

Kapitalfonde sætter tidligere Mærsk-selskab til salg

Her er sommerens store M&A-handler

M&A-koryfæ er fortid i revisionsgigant