danskebank

Inside story

Pensionskasser vil kuppe Danske Bank. Kapitalfondmilliarder i spil

En række af landets største pensionskasser anført af PensionDanmark er gået sammen om at angribe Danske Banks prestigeafdeling. Kuppet ser ud til at lykkes trods oprydning i Danske Bank, afdækker InsideBusiness.

En gruppe af pensionskasser med PensionDanmark i spidsen er i gang  med et frontalangreb på Danske Bank. Målet er at trække lukrative investeringer i kapitalfonde for et større milliardbeløb væk fra Danske Banks prestigeprojekt Danske Private Equity.

Fonden har ellers haft god succes med at rejse seks såkaldte fund of funds for over 20 mia. kr. med penge fra investorer som PensionDanmark, PKA, PBU, Lægernes Pension, MP Pension og P+ (JØP og DIP).  Men det er disse pensionskasser, der nu vender sig mod Danske Bank i en slags kup for at trække den resterende formue på ca. 15 mia. kr. væk fra forvalterne i Danske Bank.

Danske Private Equity er ellers en af de førende aktører i Nordeuropa for investering i kapitalfonde. Positionen er nu ved at glide Danske Bank af hænde, for efter at Danske Bank sidste år valgte at trække Danske Private Equity tættere på forretningen under en del kritik, der førte til udskiftninger i ledelsen, er Danske Bank ved at miste grebet om situationen, erfarer InsideBusiness. Der er tale om kulminationen på ugers tovtrækkeri, hvor kritikken primært er gået på, at fonden mere eksisterede for bankens egen skyld end for investorernes.

Nyt udbryderfirma skal overtage

Således har pensionskasserne – anført af PensionDanmark – besluttet at flytte forvaltningen af milliarderne til det nyoprettede udbryderfirma Saga Private Equity, som netop er støttet af den store pensionskasse med Torben Möger Pedersen i spidsen. Kravet for at flytte formuen er, at 80 pct. af investorerne skal være tilhængere af en flytning. Det flertal opnåede pensionskasserne i sidste uge ifølge InsideBusiness’ oplysninger, da en af de få tilbageværende investorer, PBU, valgte at droppe sin modstand mod flytningen. Danske Banks eget pensionsselskab, Danica, har ikke stemmeret og kan således ikke blokere for beslutningen.

Sagen kort

Vi afdækker et skjult opgør mellem Danske Bank og en række pensionskasser med PensionDanmark i spidsen. Lukrativ forvaltning af ca. 15 mia. kr. placeret i kapitalfonde er i spil. Danske Private Equity har ellers været en af Nordens førende spillere med investering i såkaldte fund of funds-investeringer med fokus på de mindre fonde og opkøb.

Saga Private Equity består af tidligere topfolk fra Danske Private Equity, John Danielsen og Peter Thellufsen, som netop forlod Danske Banks afdeling for at skabe en decideret konkurrent til bankens succes på kapitalfondsområdet. Her fik teamet straks opbakning fra PensionDanmark – og også Velux Fonden valgte som beskrevet i InsideBusiness at investere hos Saga.

Danske Bank har ellers af al magt forsøgt at gyde olie på vandene for at fastholde den lukrative investorkreds. Først sænkede man forvaltningsomkostningerne med 25 pct. Så skiftede man ud i direktionen og fjernede Michael Nørgaard for at få en profil, der var mere fokuseret på give informationer til pensionsselskaberne, Claus Heimann. Men lige meget har det hjulpet, for i sidste uge besluttede de få tilbageværende investorer altså at gå med i kupforsøget trods tiltagene fra Danske Bank.

Kan blive dyrt for investorerne

Danske Bank reagerede så ved helt ekstraordinært at sænke forvaltningsomkostningerne med 60 pct. Samme eftermiddag blev der sendt yderligere en mail ud fra pensionskassernes bagland om, at man matcher de 60 pct. i omkostningsnedgang. Dog er det ikke sikkert, at man kan dække den strafbetaling, der er for at trække fondene fra et selskab i utide, hvorfor det kan blive dyrere for investorerne at flytte fondene frem for at lade dem blive.

Meldingen fra Danske Bank er nu, at man har gjort, hvad man kunne for at tilfredsstille investorerne:

”Vi har ansat en direktør, der er mere kundevendt, vi har ansat et nyt stærkt team, og vi har sat vores fee væsentligt ned, så vi har leveret på de områder, investorerne har påpeget. Det er derfor svært at se, hvad vi mere kan gøre i sagen,” siger investeringsdirektør Anders Svennesen fra Danske Bank Asset Management kortfattet.

PKA: Hvilket team er tilbage?

Hos PKA bekræfter investeringsdirektør Michael Nellemann Pedersen, at man nu ser nøje på udviklingen i Danske Private Equity:

”Vi skal vurdere, hvordan det ser ud hos Danske Private Equity, og hvordan det alternativt kan forvaltes. Det er jo ingen hemmelighed, at det er en voldsom udvikling, som Danske Private Equity har været igennem – og hvilket team er tilbage?”

PKA er en af de største investorer i Danske Private Equity og har investeret i fire af selskabets i alt seks fonde, svarende til ca. 3 mia. kr. Derfor er det for Michael Nellemann Pedersen afgørende, at det er det rigtige investeringsteam, der står bag, ikke om prisen er lidt højere eller lavere.

Det store spørgsmål er, hvad Saga Private Equity nu vil gøre. For der er tilsyneladende ikke så megen indtjening efter prisnedsættelsen tilbage i Danske Private Equity. For der er nu bare tre af seks fonde tilbage, som sender fees til investorer og forvaltningsselskab – og det kan knap løbe rundt. I seneste regnskabsår havde Danske Private Equity udgifter for 60 mio. kr. og indtægter for 90 mio. kr.

Indtjeningen på forvaltningen af formuen under Danske Private Equity falder brat, ikke blot som følge af den store feenedsættelse, men også fordi betalingen for forvaltningen af fondene falder i takt med fondenes alder. Der er med andre ord ikke meget tilbage for Saga Private Equity til at dække alle de løbende udgifter, der er forbundet med at vedligeholde fondene. Dog er Saga en lille spiller med blot otte ansatte.

Vil man opbygge en central ny spiller?

Det kan også være penge værd for Saga at få adgang til fondenes investeringsmandater, idet eksisterende mandater har forkøbsret, ligesom det kan være en fordel at få adgang til fondenes advisorykomiteer.

InsideBusiness har forsøgt at indhente en kommentar fra både Saga Private Equity og fra PensionDanmark, men ingen steder har man ønsket at kommentere den spegede sag. Det er dog værd at bemærke, at PensionDanmark under direktør Torben Möger Pedersen har spillet en væsentlig rolle i opbygningen af andre lignende investeringsteam på forskellige områder med ret stor succes. Det gælder f.eks. skabelsen af Copenhagen Infrastructure Partners, som er specialiseret i investering i vedvarende energi.

Men man har også støttet opbygningen af Maritime Investment Fund, der vil købe, sælge og lease skibe. Her har man satset på at få en gruppe af landets skrappeste folk fra shippingbranchen som kan skabe afkast på at købe, sælge og udleje tørlast-, container-, offshore-, produkt-, råolie- og kemikalietankskibe.

LÆS MERE

Tidligere Danske Bank-profiler erklærer banken krig

Vindmøller, sol og hø trumfer kapitalfonde 

Investeringschef forlader pensionskasse efter bitter strid 

Hvad bliver næste opkøb i pensionsbranchen?

EQT skaber gigantisk ny fond

Her er landets dyreste og billigste pensionsselskaber