Peter_03

Inside story

Peter Lindblad stopper som direktør for APC med skarp opsang til pensionsbranchen

Manden bag en af de mest bemærkelsesværdige succeshistorier på pensionsmarkedet i Danmark trækker sig nu for at udfylde en ny rolle. Ny direktør er fundet, og man hyrer topadvokat på forsikringsområdet, som man også søger partnere indenfor

Det er en helt særlig karakter i pensionsbranchen, som nu trækker sig som topchef fra sit livsværk, APC, for at tiltræde en rolle som bestyrelsesformand og aktiv majoritetsaktionær. Peter Lindblad står nemlig bag skabelsen af det mest succesfulde mæglerhus på pensionssiden, APC Forsikringsmæglere, som han stiftede i 2007. I dag har APC 150 ansatte, en omsætning på næsten 200 mio. kr. og 15.000 kunder med en samlet formue på 25 mia. kr.

Nu er det Thomas Rydal, der tiltræder som ny CEO i APC, og direktionen kommer til at bestå af Nicklas Bornstein, Max Frank samt advokat Jesper Hjetting, der tiltræder en nyoprettet stilling som juridisk direktør, og Julian Toft, der bliver ny COO.

Peter Lindblad bliver ny bestyrelsesformand sammen med advokat Michael Gaarmann og topchef Gustaf Rentzhog fra Söderberg & Partners i bestyrelsen. Selv har Peter Lindblad ofte før haft skarpe holdninger til pensionsbranchens praksis, og ændringen sker da heller ikke uden en opsang.

”Fra jeg startede, har jeg sammen med dygtige mennesker gjort det danske privatpensionsmarked transparent, lukket det op, så folk kan se, hvad de betaler for. Det er den forskel, vi har gjort i markedet, og det er vi de eneste, der kan tilbyde stadigvæk. Den dag i dag ser vi, at mange kunder i de store pensionsselskaber får nul service og ikke kan få svar på komplekse spørgsmål fra de pensionsselskaber, de betaler høje omkostninger til.”

Peter Lindblad henviser til APC’s platform, som sammenligner pensionsbranchens produkter på kryds og tværs. Det gør, at man kan rådgive kunden om, hvorvidt de skal lade deres penge blive stående i f.eks. Danica, Velliv eller PFA, eller om de skal flytte dem til Topdanmark Liv eller AP Pension (Skandia), der har valgt et setup, hvor de leverer konkurrencedygtige omkostninger til pensionstagerne på APC’s platform.

Nye alliancer på vej

Der har løbende været en debat om, hvorvidt to selskaber er nok at henvise kunder til. Men ifølge Peter Lindblad viser det bare, at pensionsbranchen har ændret sig kolossalt de senere år, i takt med at SEB er blevet købt af Danica, og Skandia er blevet overtaget af AP Pension. Så der er nu færre etablerede pensionsselskaber på markedet. En situation, der ikke bliver bedre af, at Topdanmark Liv p.t. er til salg, og fremtiden er uafklaret for Alm. Brands pensionsselskab.

”Vi ser en stigende interesse fra interessenter i markedet i at deltage med konkurrencedygtige priser på vores platform, så jeg ser det ikke som et problem for os. Spørgsmålet er snarere, hvad pensionsbranchen selv vil. Så vidt jeg kan se, har de store selskaber ikke ændret praksis i forhold til private kunder, siden pensionssystemet blev skabt. Vi ser stadigvæk, at det snarere er reglen end undtagelsen, at de kunder, der betaler omkostningerne til selskaberne, bliver efterladt på perronen.”

Peter Lindblad henviser til de mange mere eller mindre sovende pensionsordninger, som der ikke løbende bliver indbetalt til, men hvor der altså står milliarder af kroner og hober sig op i pensionsselskaberne. Disse ordninger er tillige kendetegnet ved, at det typisk er investeringsomkostningerne og administrationsomkostningerne herfra, der er med til at finansiere de store milliardunderskud syge- og ulykkesforsikringer på firmapensionsordningerne. En velbeskrevet problemstilling, som Finanstilsynet i dialog med Forsikring & Pension kæmper for at løse i disse måneder.

”Hele det game er simpelthen ikke i orden. De store selskaber har jo kolossale underskud på forsikringsdelen, som de i høj grad får dækket af omkostningerne fra de private kunders fripoliceordninger. Det skaber en meget stor ulighed på pensionsmarkedet, som vi gør alt, hvad vi kan for at åbne kundernes øjne for.”

Lindblad: Pensionsbranchen er præget af oldnordisk tankegang

Det sker helt konkret med en modsatrettet bølge, unbundling, hvor pensionsbranchens produkter deles op, så forsikring og pensionsprodukter sælges for sig. Derfor er APC gået sammen med blandt andre Euro Accident.

”Unbundling kan de store selskaber jo ikke lide, selv om det er den eneste rigtige vej frem for pensionsbranchen. Det skal være sådan, at man selv kan bestemme, hvor man vil placere sin pensionsopsparing, uanset om man er selvstændig eller ansat. Branchen er her præget af en oldnordisk tankegang.”

I sin nye rolle som bestyrelsesformand for APC er der også nok at tage fat på, for corona har også haft konsekvenser for APC. Man har lukket sit store callcenter ned i Málaga, fordi phonerne sad isoleret i små lejligheder, og man har desuden trukket al aktivitet tilbage til kontorerne i København og Århus, fordi det ikke længere er relevant med fysiske møder.

Lige nu er den store opgave at slå pjalterne sammen med den anden ejer, mæglerhuset Söderberg & Partners, som har ganske mange kunder, der ellers bliver til hvilende ordninger i de store pensionshuse, når de ikke længere indbetaler til deres pension.

Går snart ud med et forsikringsudbud

”Der ligger rigtig mange kunder her, og der er mange, der risikerer at blive tabt på gulvet, fordi Söderberg er en rigtig stor spiller, så det er faktisk en større opgave at få dem samlet op for APC.”

Der er også behov for at sætte en ny retning og øge værditilbuddet til kunderne. Derfor vil APC på et tidspunkt gå i udbud på det private skadesforsikringsmarked, så APC-kunder vil kunne blive tilbudt en skadesforsikringspakke, hvor de kan spare penge.

”Vi har jo et superinteressant kundesegment med knap 20.000 kunder fra 45 til 75 år, som skadesforsikringsselskaberne gerne vil i dialog med. Derfor går vi på et tidspunkt i udbud med en klar forventning om at finde en konkurrencedygtig udbyder af private skadesforsikringer, som vi kan indgå en samlet rammeaftale med. Det er en måde at øge vores værditilbud til vores kunder på.”

Det skal selvfølgelig landes på en god måde, så man overholder alle regler. I det hele taget er complianceområdet noget, som fylder stadig mere for APC, og derfor har Peter Lindblad hyret Jesper Hjetting ind som ny juridisk direktør.

Jesper Hjetting kommer fra en stilling som leder for forsikrings- og erstatningsret hos Lundgrens og blev i 2019 kåret som årets advokat på forsikringsområdet.

”Vi ser et stigende behov for at være helt i front på complianceområdet. Kravene til de finansielle virksomheder er meget høje, og de vil kun stige fremover, uanset om det er IDD, GDPR eller hvidvaskregler, man skal overholde.”

Vil Lindblad sælge ud?

Som ny bestyrelsesformand ser Peter Lindblad selv sin rolle som ret uforandret, fordi han i de seneste år har arbejdet for at trække sig tilbage fra den daglige ledelse.

”Jeg skal lave fuldstændig det samme. Jeg har brugt de sidste par år som en slags usynlig bestyrelsesformand med at køre den nuværende direktion i stilling, hvoraf hovedparten har været hos os siden 2013 og har APC’s dna i blodet; vi har dårlige erfaringer med at gøre det anderledes.”

Selv er Peter Lindblad 57 år, og medejer Söderberg & Partners har en option på at købe ham ud den 31. december 2023:

”Nu må vi se, hvordan det går, og om Söderberg har tænkt sig at benytte den option til den tid. Der er 2½ år med hårdt arbejde foran os. Og den option er jo betinget af, at den positive trend fortsætter,” siger Peter Lindblad.

Læs mere

Mæglerhus stormer ind på forsikrings- og pensionsmarkedet

Fremadstormende pensionskonsulenter vil spille nøglerolle i unbundling

Salg af Topdanmark Liv kan give problemer på markedspladsen

Nye aktører gør klar til angreb på firmapensionsmarkedet

Pensionsbranchen står splittet om kunders investeringsvalg

Omstridt storkundeaftale afslører ny retning på pensionsmarkedet

Opgør fortsætter i pensionsbranchen: Danica beskyldes for prisdumping

Storkunde i centrum for grimt pensionsslagsmål

Store udbud og giftig konkurrencesituation præger pensionsbranchen

Voldsomt opgør har sat pensionsbranchen i højeste alarmberedskab

Pensionskasse vil være landets billigste. Dropper dyre kapitalfondsinvesteringer

Her er de bedste og dårligste afkast i pensionsbranchen i 2020

Se pensionsselskabernes vækst. Velliv i offensiven med aggressiv strategi