camillaholm

Pension

PFA mister strategisk storkunde til Velliv

En af de centrale aktører i kredsen omkring PFA’s vigtige bankpartnerskab, LetPension, har valgt at flytte medarbejderne til Velliv. Det åbner for spekulationer om nye alliancer og partnerskaber på pensions- og banksiden. Parterne forsikrer dog om, at alliancen fortsætter.

Noget tyder på, at et par af de tunge tektoniske plader under bank- og pensionssektorens samarbejder på tværs så småt er blevet sat i bevægelse. Sådan kan man i hvert fald vælge at tolke et centralt strategisk skifte for landets fjerdestørste bank, Sydbank.

InsideBusiness kan nemlig i dag afsløre, at Sydbank har valgt at skifte pensionsleverandør til alle deres godt 2.000 medarbejdere fra PFA til Velliv. Det sker på et tidspunkt, hvor Velliv som beskrevet i InsideBusiness er udfordret på afkast, ligesom man står et sted, hvor man er udfordret på evnen til at lande nye store firmapensionsaftaler.

”Pensionsaftaler skal genforhandles med jævne mellemrum. Og det korte af det lange er, at vi fik et godt tilbud fra Velliv, som vi syntes var bedst for vores medarbejdere. Vi fik tilbudt en firmapensionsordning, som produktmæssigt svarer til det, vi kender i dag, og som prismæssigt er konkurrencedygtig” siger HR-direktør i Sydbank Else Guldager.

”Den nye aftale betyder, at medarbejdernes firmapension fra det nye år overføres til Velliv. Og det er, synes vi, en attraktiv løsning for medarbejderne. Samtidig har vi lavet en ny aftale med Dansk Sundhedssikring, når det gælder sundhedsforsikringen, mens tandforsikringen hos Dansk Tandforsikring fortsætter. Vi fortsætter vores samarbejde med PFA Pension med Letpension til vores kunder,” siger Else Guldager.

Ratepensionen er undtaget fra den kommende aftale med Velliv. Efter ønske fra mange medarbejdere vil ratepensionen fremover blive sat ind i Sydbank.

Det er samtidig værd at bemærke, at Sydbank er en af de største spillere i PFA’s bankpartnerskab med tilnavnet Letpension, hvor man er den næststørste partner efter Jyske Bank.

Her er det igen værd at bemærke, at det var Jyske Bank, som tidligere i år købte PFA Bank. En transaktion, hvorom PFA-direktør Ole Krogh Petersen betonede, at Jyske Bank ser gode muligheder for at udvide samarbejdet med kunderne til at omfatte andre produkter og services, herunder adgang til et landsdækkende afdelingsnet, ligesom man fik sagt, at ”handlen bekræfter det gode og langvarige forretningssamarbejde mellem PFA Pension og Jyske Bank, som begge parter ser frem til at fortsætte.”

Det store spørgsmål er her, om Sydbank synes, det var en specielt god idé, at det lige skulle være Jyske Bank, der løb med den attraktive PFA Bank. Var man overhovedet inviteret til at få lov til at byde?

Et bud kan naturligvis være, at Velliv og Sydbank ser et større partnerskab udfolde sig på sigt, selv om man Sydbank i dag slår fast, at man bliver hos Letpension. Fremtidsscenariet kommer fra aktuar og pensionsekspert Jørgen Svendsen fra AFPR.

”Jeg kan sagtens se fornuften i det, hvis Velliv laver et storstilet samarbejde med Sydbank. Velliv ligger jo alene uden bankdistribution, efter at Nordea købte Topdanmark Liv, der blev til Nordea Liv & Pension, så man mangler jo en salgskanal på banksiden. Samtidig kan jeg godt forstå, hvis Sydbank er lidt irriteret over, at PFA Bank ikke faldt ned i deres turban.”

Jørgen Svendsen påpeger, at netop bankernes salg af pensioner via PFA’s Letpension og AP Pensions Nærpension er en ret lukrativ forretning for pensionsselskaberne, mens firmapensionsmarkedet er ekstremt konkurrencepræget. Derfor mangler Velliv en salgskanal på banksiden.

Hos PFA forsikrer koncerndirektør Camilla Holm imidlertid, at Sydbank fortsætter som partner i LetPension:

“Vi er selvfølgelig ærgerlige over, at en vigtig kunde stopper samarbejdet, men vi glæder os over et fortsat godt og tæt samarbejde med blandt andre Sydbank i LetPension. Vi har oplevet en vækst i indbetalinger på 16 procent og en nettotilgang på 485 virksomhedsorganisationskunder i første halvår, og udviklingen ser ud til at fortsætte også i andet halvår. Det viser, at vi står stærkt i markedet med et godt samlet værditilbud til kunderne.

På det seneste har PFA haft held til at genvinde en række storkunder, der ellers var ude og teste markedet, ligesom man for nylig vandt vindmøllegiganten Vestas.

For Velliv er det derimod lidt en bet, at man i dag er pensionsselskab for de godt 5.000 ansatte i Nordea, som også lever på lånt tid. Ingen branchefolk forventer nemlig, at den aftale er permanent, fordi Nordea jo nu ejer Nordea Pension efter at have købt Topdanmark Liv.

Velliv er desuden pensionsselskab for medarbejderne i Nykredit. En spiller, som også kan finde på at søge andre jagtmarker, da Nykredit jo er en del af kredsen omkring AP Pension og Nærpension. Så strategisk set giver det mest mening, hvis Nykredits medarbejdere flytter ordningen til AP Pension.

Med det in mente er det nok meget godt for Velliv, at man har vundet Sydbank.

Læs mere

Ekstremt lave priser på udskældte forsikringer florerer i PFA

Beskyldninger om prisdumping: Storstilet pensionsopgør bryder ud i lys lue

Pensionsselskaber fanget i inflationsfælde. Risikerer nedskrivninger

Pensionsbranchen straffes for eksponering mod alternativer og grøn energi

Enorme udsving i pensionsafkast. Velliv justerer retning

Kan pensionsdirektørernes lønpakker tåle dagens lys?

Torben Möger forlader PensionDanmark med en helt ekstraordinær gylden faldskærm

Storinvestor i brandudsalg af Alm. Brand

Omstridt fond skifter spor i jagten på jackpot

Nedturen fortsætter for milliardforvaltere

Kapitalfond lurer på frasalg af dansk it-komet

ATP og Mærsk-ejer bag kontroversiel redningsmanøvre

ådan klarer de uafhængige rådgivere sig i svært M&A-marked

Sky kapitalfond jagter nyt milliardsalg

Kapitalfond genopliver salgsplaner med it-gigant