DSB web

Inside story

Pinlig fejl rammer statslig gigants ambitiøse ejendomsplaner

Storstilede planer om at prøve kræfter med lukrativt marked er indtil videre endt med røde ører for den statslige gigant DSB. Efter et brudt partnerskab med ejendomsudvikleren NREP søger DSB nu et partnerskab med Danica.

Trods ambitiøse planer om at være tovholder på store ejendomsprojekter har den statslige jernbanegigant DSB’s indtog på markedet for udvikling af ejendomme indtil videre udviklet sig til en pinlig sag for virksomheden.

DSB’s ejendomsdivision, DSB Ejendomme, satte ellers med hjælp fra den respekterede erhvervsmægler Catella sit første projekt ved navn Project Downtown på markedet for omkring et år siden.

Udbuddet var lidt af en milepæl, da DSB for første gang selv ville tage aktiv del i udviklingen af ejendomme på koncernens mange tomme grundarealer.

Baggrunden herfor er et udtalt ønske om at frigøre sig fra statens økonomiske støtte, hvilket DSB blandt andet vil gøre ved selv at udvikle og sælge ejendomsprojekter, efter at man i årevis har frasolgt sine mange tomme grunde blot for at se andre aktører tjene formuer på at udvikle projekter på dem.

Ikke desto mindre har der gennem længere tid været umådeligt stille omkring Project Downtown, og det er på ingen måde en tilfældighed.

DSB måtte opgive frasalg i 11. time

InsideBusiness erfarer således, at hele udbuddet har udviklet sig stærkt uheldigt for DSB, da man trods fremskredne forhandlinger med en køber i form af NREP måtte opgive et frasalg i 11. time.

Det skyldes, at DSB Ejendomme og koncernens rådgivere havde overset, at Danica Pension allerede var gået i gang med et storstilet byggeri på nabogrunden. De første spadestik var for længst taget, og der var således blevet placeret en såkaldt spuns, en form for støttemur, der skal forhindre jorden i at skride ned i det store hul, man graver som det første i forbindelse med et større byggeri.

Det gjorde det umuligt for DSB og koncernens potentielle partner at skyde gang i byggeriet af de 26.000 kvadratmeter før tidligst om nogle år, hvilket har ændret forudsætningerne for hele udbuddet.

DSB Ejendomme har derfor i al hemmelighed været nødt til at sadle om og ændre sit udbud ganske markant, hvorefter en ny proces nu i fortrolighed er skudt i gang. Her har man rettet op på fejlene og indkalkuleret, at der sandsynligvis først kommer gang i byggeriet af Project Downtown om nogle år, når Danica er ved at være ved vejs ende med deres byggeprojekt.

”Vi er i stadig i proces med at finde en samarbejdspartner til vores projekt på Carsten Niebuhrs Gade, hvilket vi forventer at have på plads i første kvartal af 2021. På grund af fortrolighed om processen kan vi på nuværende tidspunkt ikke kommentere på dit spørgsmål”, lyder det i en mail fra DSB’s presseafdeling.

I det meste af ejendomsbranchen er miseren blevet fulgt med en vis undren. De fleste undrer sig især over, hvordan en stor spiller som DSB kan begå en så elementær fejl i deres første store udbud, der efter planen skulle være løftestang for hele koncernens ambitiøse strategi for udvikling af ejendomme.

Opsøger ikke aktivt projekter

Ifølge InsideBusiness’ oplysninger har DSB Ejendomme, efter at forhandlingerne med NREP brød sammen, taget kontakt til Danica Pension, der i forvejen er ved at opføre byggeri på nabogrunden og generelt har vist stor appetit på ejendomsudvikling de senere år.

Fra pensionskassens side er man som udgangspunkt interesseret i at indgå et samarbejde med DSB, men kilder peger over for InsideBusiness på, at der stadig er et pænt stykke vej, til at en endelig aftale falder på plads.

Hos Danica Ejendomme ønsker direktør Michael Nielsen ikke at kommentere, hvorvidt man er interesseret i at indgå samarbejde med DSB.

Men han understreger, at pensionskassen i skrivende stund har rigeligt med byggeprojekter i gang, hvorfor man ikke aktivt opsøger nye muligheder i øjeblikket.

”Vores appetit på at udvikle ejendomsprojekter er sådan set uforandret, men lige nu har vi travlt med at holde styr på de mange store projekter, vi allerede har i gang. Denne type projekter kræver ofte en masse ressourcer, og derfor skal man naturligvis have den rette balance i sin portefølje,” siger Michael Nielsen, der kom til Danske Banks pensionskasse efter en årrække som øverste chef i ATP Ejendomme.

Han påpeger samtidig, at man trods covid-19 indtil videre ikke har oplevet en markant opbremsning i ejendomsbranchen, selv om enkelte sektorer er mere påvirket end andre.

”I københavnsområdet er vores fokus på boligområdet, og det er stort set ikke påvirket af coronakrisen. Det er klart, at vi inden for kontorer må se tiden an, for mange steder har folks arbejdsmønstre ændret sig radikalt, ligesom mange virksomheder har skåret forretningen og dermed også medarbejderstaben til på det seneste,” siger han.

 

Læs mere

Statslig gigant jagter profit på risikabelt ejendomsmarked 

Tilsynet skruer op for kontrollen med pensionskassernes værdiansættelser

Her er pensionsbranchens problematiske værdiansættelser

Udfordringerne tårner sig op for groggy kapitalfond

M&A-vindue åbner igen – her er krisens vindere og de bedste mandater