ATP Bo Foged web

Redaktørens analyse

ATP’s kapitalfond lugter af politisk knæfald

Landets største pensionskasse vil nu til at investere direkte i unoterede virksomheder, men den forkromede udmelding ligner mere et PR-stunt, hvor pengekassen sætter kundernes afkast over styr i håb om at få lidt politisk medvind.

ATP vil nu øremærke 6 milliarder kroner til at investere i sunde danske virksomheder, så de med pengetankens kapital i ryggen kan skabe vækst og arbejdspladser i samfundet.

Det er lige, så violinerne spiller, og fuglene synger, men bag den flotte udmelding rejser der sig en lang række spørgsmål.

For hvorfor har ATP overhovedet behov for at oprette en pengetank til at investere i unoterede danske virksomheder?

I forvejen har pensionskassen i mange år rykket milliarderne væk fra Danmark og til kapitalfonde rundtomkring i verden ud fra det helt forståelige argument, at der simpelthen er et bedre afkast at hente uden for landets grænser.

Men når nu ATP kaster sig hovedkulds ind i et marked med svingende afkast, må man altså konkludere, at man potentielt er villig til at sætte pensionisternes afkast over styr for i stedet at sikre sig et par skulderklap fra Christiansborg.

For hvad er det helt præcist for virksomheder, ATP har tænkt sig at investere i? I forvejen er den lille danske andedam tætbefolket af kapitalfonde, der jagter netop den type virksomheder, som ATP nu også kaster snøren ud efter.

Tilmed har man fra hovedkontoret i Hillerød allerede investeret i nogle af disse kapitalfonde, enten direkte i eksempelvis Axcel gennem ATP’s egen investeringsarm, ATP PEP, eller gennem Dansk Vækstkapital, der har penge i klemme i stort set samtlige danske kapitalfonde, og hvor pensionskassen er storaktionær.

ATP Langsigtet Dansk Kapital, som den nye fond skal hedde, har muligvis en ambition om at eje de enkelte virksomheder længere, og samtidig kan man tage mindre aktieposter end de klassiske kapitalfonde.

Det ændrer dog ikke ved, at man på et lille dansk marked er tvunget til at jagte de samme virksomheder som alle andre.

Og hvad er det så præcis, ATP kan i forhold til kapitalfonde som Axcel, Polaris, FSN og alle de andre, der jagter investeringer i Danmark?

Lugter af tvivlsomt afkast

Ifølge ATP-boss Bo Foged skal det nye setup naturligvis have skarpt fokus på lønninger. Uden tvivl en melding, der kommer i kølvandet på den debat, der har været om vederlagene hos pensionskassens mangeårige kapitalfondsinvestor, ATP PEP. Og den generelle harme, der er over alt fra optioner til lønninger og gyldne håndtryk herhjemme for tiden.

Men hvis ATP’s nye sats rent faktisk skal ende med at sikre de danske pensionister et godt afkast, så er man nødt til at hyre nogle dygtige folk til Hillerød. Og sådan nogle koster. At tro, at man kan sikre et afkast på 10-15 procent årligt med et B- eller sågar et C-hold er nærmest utopi. De skarpe hjerner er i den grad drevet af primært en ting, og det er ikke ideologi.

Derfor ligner ATP og Bo Fogeds nye idé mest af alt et forsøg på at høste lidt politisk velvilje ved at love både vækst og arbejdspladser, uden at det må koste hverken på lønningerne eller afkastet.

Nogen, der især må undre sig, er kapitalfonden Via Equity, der oprindelig blev grundlagt som ATP Via Ventures med penge udelukkende fra Hillerød.

Efter en svær start ramte man for alvor jackpot i sin anden fond fra 2010, der var godt hjulpet på vej af Nets, men som trods alt også stod bag en række succesfulde exits selv.

Sågar lykkedes det at få PFA med om bord, da man rejste sin tredje fond, og landets største kommercielle pensionskasse valgte endda at investere side om side med Via ved købet af Advania i 2018. For mindre end et år siden besluttede ATP pludselig, at man ikke længere ville være med, og PFA fulgte troligt trop.

Det brud kan der være mange årsager til, men det ser godt nok noget underligt ud, når ATP nu sent i en højkonjunktur bevæger sig ud i præcis samme farvand, som man har gjort alt for at distancere sig fra de senere år.

Pudser glorien

Som nævnt ligner Bo Fogeds træk mest af alt en politiske beslutning, der er drevet af politiske vinde om opgør med høje lønninger, skattely og alle de andre ting, som kapitalfonde stadig associeres med.

Men ATP’s nye satsning er i lige så høj grad et billede på en pensionssektor, der i øjeblikket har alt for mange herreløse penge at lege med. Hvad der ikke bliver postet af penge i investeringer for tiden, der mest af alt skal tjene som markedsføring, og hvor folkene bag udmærket ved, at afkastet ikke bliver godt.

Men heldigvis rykker det ikke ved det samlede afkast, når ATP med stor sandsynlighed bruger 6 milliarder kroner af kundernes penge på at pudse den politiske glorie.

 

Læs mere

Markant tilbagegang i storbanks prestigeafdeling

Kapitalfond jagter lånemarked, som bankerne udelukkes fra

Sådan er afkastet i de danske kapitalfonde

Axcel på kollisionskurs med storbank

Axcel arbejder på største exit siden Pandora. GN har meldt sig som mulig køber

Kapitalfond og pensionskasser planlægger hemmeligt storudsalg 

EQT og Lego-fond smider nøglerne til gigantinvestering. PFA risikerer milliardtab 

Trods lunkne afkast: Statens storinvestor tager kapitalfonde i forsvar